Berta Sándor

USA - a közösségi adatok tervezett elkérését bírálták

Az amerikai IT-óriásoknak és civilszervezeteknek egyáltalán nem tetszik a korábban kiszivárgott terv.

Június végén írtunk arról, hogy új szintre emelnék az Amerikai Egyesült Államokba utazók ellenőrzését és a jövőben az utasoknak immár nem csupán a hivatalos okmányaikat kellene átadniuk, hanem az összes online profiljuk adatait is. Jelenleg minden nem-amerikai állampolgár köteles kitölteni és leadni az ESTA, illetve az I-94 jelű nyomtatványt az USA-ba való beutazásakor. Ezt a két dokumentumot egészítenék ki újabb rubrikákkal, amelyekben az online jelenléttel kapcsolatos információkat kellene feltüntetni.

A tengerentúlon komoly ellenállás bontakozott ki az elképzeléssel szemben. Először az Internet Association utasította el az ötletet. A szervezet tagja többek között a Google, a Facebook és a Twitter. A technológiai vállalatok attól tartanak, hogy ha hatályba lép az előírás, akkor más országok is követhetik az USA példáját és akkor külföldön - s nem csupán a jogállamokban, hanem diktatúrákban is - az amerikai állampolgároktól kérnének majd a helyi hatóságok hasonló információkat.

Az Access Now nevű csoport arra hívta fel a figyelmet, hogy már az adatok "önkéntes" megadása is hatalmas nyomást jelentene az utazókra, míg ha megtagadnák az együttműködést, akkor ezzel azt kockáztatnák meg, hogy további eljárások célpontjaivá válnak.

Az olyan polgárjogi csoportok, mint a Center for Democracy and Technology (CDT), az American Civil Liberties Union (ACLU), az Electronic Frontier Foundation (EFF) és a New America Foundation pedig közös állásfoglalásban fogalmazták meg az aggodalmaikat. Mindannyian attól tartottak, hogy az eljárások túl mélyen avatkoznának be az emberek magánéletébe és veszélyeztetnék a szólás- és véleményszabadságot. Emellett álláspontjuk szerint az új rendelet bevezetése jelentős mértékben kibővítheti a titkosszolgálatok tevékenységét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zsgaby #6
    Az miért veszélyes ha valaki swingerklubba jár?
  • UUUU #5
    Ez am a liberalizmus.
  • Cat #4
    Ha valakiről egy közösségi profilja alapján kiderül hogy mondjuk egy adott vallás követője vagy szexuális kisebbséghez tartozik, vagy ilyeneket támogató szervezeteket lájkol, annak kapásból nem biztonságos belépnie a világ számos országába. Ez semmiképpen nem normális dolog.

    De az se normális, amikor valaki habzó szájjal közli a Facebookon, hogy mondjuk kiírtaná az összes zsidót. Ilyeneket én se engednék be Magyarországra. (És nem, nem vagyok zsidó.)
  • RelakS][ #3
    Ja, hogy a kedves szervezetek nem attól tartanak, hogy az adatok elkérése jogellenes, hanem hogy az övékét is elkérhetik más országok
  • Skylake #2
    Oszt' mi van akkor, ha valaki nincs fönt azon a szájbak*rt fészen?! Az be sem léphet az országba? Idióták!

    Okés, akkor mondok egy megoldást az USA nemzetbiztonságért felelős szervei számára, mivel lehet kimaxolni dolgot! Nagyon egyszerű ám, még Washingtonban is meg fogják érteni!

    Be kell tiltani olyan eszközök bevitelét az USA-ba, amelyek képesek internethez kapcsolódni! ;-D Aztán, miután X Y belépett az államok területére, ott vehet magának ami kell: kiskereskedelem számára sem utolsó, ugye!? Persze ha letelt a tartózkodása, amit megvett akkor, amikor belépett, nem viheti ki az USA-ból, ez ugye evidens! Klassz megoldás mi? Természetesen a megvásárolható eszközök esetében az NSA és egyéb szervek hardveres é& szoftveres ajándékai is rajta kell hogy legyenek, hiszen igazából így van csak értelme a nemzetbiztonságnak, nemde?

    Ha tetszik az ötlet az USA illetékes szerveinek, az ötletért tiszteletdíjként elfogadok dodót, euro-t, illetve e héten lovagkeresztet is!
  • tom_pika #1
    és akinek nincs facebook profilja az nem is léphet az ország területére???