Berta Sándor

Nem akarja globálisan alkalmazni a "felejtés jogát" a Google

A webes szerint a Franciaországban elérhetetlenné tett eredményeket máshol attól még kiadhatja.

A "felejtés joga" lehetővé teszi, hogy az európai állampolgárok kontrollálhassák személyes adataik kezelését, azaz például egy róluk szóló újságcikket ne dobjon ki a nevükre keresve a Google, ha ők azt kérik. Az Európai Unió Bírósága 2014-ben mondta ki, hogy az amerikai cég a felhasználók kérésére köteles törölni a róluk szóló találatokat, de a cég és a francia adatvédelmi hivatal között azóta is vita van a megvalósítás kapcsán. A Commission nationale de l'informatique et des libertés (CNIL) arra hivatkozik, hogy a felejtés jogát csak akkor lehet valóban gyakorolni, ha a keresési eredményeket nem csupán az egyes országokban, hanem világszerte sem lehet előhívni a keresőből. Ezáltal szerintük nincs korlátozva az online szabadság, hiszen csak a tartalmakra mutató hivatkozások vannak eltüntetve, nem pedig maguk a tartalmak, azaz például az újságcikkek.

A hivatal már tavaly is támadta a konszernt, majd márciusban 100 000 euróra meg is büntette, mondván az nem valósította meg maradéktalanul az Európai Bíróság ítéletét. A Google azonban most fellebbezett az ítélet ellen. A társaság szerint bár a CNIL álláspontja alapján a törlési jog globálisan érvényes, de ez valójában nem igaz és ezzel a lépéssel át lett lépve egy "vörös vonal". Mindez oda vezet, hogy az egyes államok a nemzeti jogot globális szabvánnyá akarják minősíteni. A törlések során a Google minden esetben az IP-címet veszi figyelembe.

Kent Walker, a Google alelnöke és jogtanácsa úgy véli, hogy ezzel a lépéssel korlátozzák a világháló szabadságát és hogy egyetlen állam előírásai sem lehetnek globális hatályúak. A vállalat betartja azoknak az országoknak a törvényeit, amelyekben működik, de ha a francia jog világszerte érvényes, akkor meddig fog tartani, amíg más - akár kevésbé nyitott és demokratikus - államok is globális érvényű saját törvényeket alkotnak meg?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #4
  Te valamit nagyon félreértettél. A Google-től nem várta soha senki sem, hogy más által tárolt tartalmakat eltüntessen. :-)
  A sajár adatbázisából kellene, hogy töröljön végleg, de nem hajlandó rá. Hogyan is törölhetne a te szervered adatai között? :-O
 • bdzsana #3
  Az lehet, viszont ez akkor is egy baromság. Miért egy keresőtől várják, hogy valami eltűnjön a netről. Mintha a Google lenne felelős az internetért.
  A keresőnek az a dolga, hogy ha a neten keresünk valamit akkor megtalálja. Ha a képedet felrakják az imadomaf.szt.hu oldalra, akkor ne a Google-t csesztessék már, hogy ne dobja ki a keresési találatot. Persze az előfordul, hogy az oldal már nincs de cache-ben meg van, így jogos, de máshogyan baromság.
  Őszintén szólva mostanában az EU-s IT politikát nehéz tisztelni.
 • uv6f0p #2
  1. programozás kérdése, van egy rakás náluk, szóval....
  2. szarnak a jogodra,
  3. kapzsik, mért mondana le az adataidról
  4. és a kormányok így hogy turkálnak a cuccaidban he, ha nem hagyod?
  Utoljára szerkesztette: uv6f0p, 2016.05.23. 07:50:39
 • Tetsuo #1
  LOL
  A Google le sem sz@rja az európai jogokat, ez a jogi huzavona is csak egy cirkusz.