Berta Sándor

Közösségi platformok segítségével azonosították az amerikai tüntetőket

A hatóságok nagyon gyorsan azonosítani tudták az elmúlt hónapok demonstrálóit. Most kiderült, hogy miért.

Az American Civil Liberties Union (ACLU) komoly vádakat fogalmazott meg a Facebook, a Twitter és az Instagram ellen. A szervezet szerint ugyanis dokumentumok bizonyítják, hogy a Geofeedia nevű cég összegyűjtötte és kielemezte a három platform felhasználóinak adatait, majd az információkat átadta a rendőrségnek, amely így ellenőrizni tudta például az Oakland és Baltimore területén szervezett tüntetések résztvevőit és politikai aktivistáit. Az ACLU rámutatott arra is, hogy a Geofeedia ügyfelei közé az Amerikai Egyesült Államokban több nyomozóhivatal és rendőrség tartozik.

A Geofeedia nyilvánosságra hozott belső dokumentumaiban az olvasható, hogy "a Ferguson/Mike Brown ügyet nemzeti szinten nagy sikerrel sikerült lerendezni". Az említett ügy az volt, hogy a Missouri állambeli Fergusonban 2014 augusztusában egy fehér rendőr lelőtte a Michael Brown nevű 18 éves afroamerikai fiút. Az eset az egész USA-ban hatalmas felzúdulást váltott ki, s a rasszizmus és a rendőri erőszak elleni tüntetésekhez vezetett.


A Geofeedia a pozíciót is figyelembe véve monitorozza a közösségi platformokat

A botrány kirobbanása után az érintett három közösségi platform azonnal bejelentette, hogy korlátozták, illetve megszüntették a Geofeedia hozzáférését az adataikhoz. A cég szoftverének működéséről egyébként elérhető egy videó, míg egy anyag keretében abba kaphatnak a felhasználók bepillantást, hogy Baltimore rendőrsége miként elemezte ki a közösségi hálózatok adatait. Erre azért volt szükség, hogy az egyenruhások a tiltakozások közepette célzottan tudjanak reagálni az eseményekre és a legsúlyosabb helyzetekre.

Phil Harris, a Geofeedia vezetője úgy reagált a kritikákra, hogy a platform hasznos a köz számára, mert védi a polgári jogokat és a polgári szabadságot. Az elemzéseik hozzájárultak a vészhelyzetek megoldásához, legutóbb erre a Matthew hurrikán pusztítása után került sor. Világos alapelveik és irányelveik vannak, amelyek megakadályozzák a szoftverük nem megfelelő célú használatát. Így például az ügyfeleik nem kereshetnek egyes személyekre a fajuk, a nemük, az etnikai vagy a politikai hovatartozásuk, a vallásuk, a szexuális érdeklődésük és más szempontok alapján. A menedzser ugyanakkor azt elismerte, hogy a Geofeediának - a digitális technológia folyamatos változásai miatt - javítania kell a polgári jogok védelmén, ebbe a folyamatba pedig bevonnák az ACLU-t is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Skylake #5
  Én semmi meglepőt nem látok a Geofeedia szolgáltatásában. Abban az esetben, ha a felhasználók elkezdik online aktvitásukat önszántukból, vagy explicit szándékuk nélkül, az általuk használt rendszerek működésmódja miatt földrajzi helyekhez kapcsolni, teljesen evidens, hogy ezt a lehetőséget az állami szervek, illetve a gazdasági szereplők ki fogják használni. Amely cégek rendszerezni képesek ezeket az adatokat, azok pedig termékként fogják árulni ezt a hozzáférést. Ilyen dolog ez a social web – mindenki lehet mini és nagyobb celeb valamilyen témában, mindazokkal a vélt és valós előnyökkel és következményekkel, amely ez jár. Ez egy ilyen következmény, és akinek van esze, eldöntheti, hogy aktivitásának akár több évre is visszamenő napi szintű földrajzi alapú logolása, illetve ezen adatok elérése (mert nyilvános a profilja) megéri e az előnyöket neki. Fel kéne már fogni, hogy a nyilvános profil pontosan azt jelenti, hogy valaki közszereplővé válik, hiszen aktivitása, és annak metadatai elérhetők bárki számára.

  Az hajtóanyagot a követés alapú világhoz a napi szinten frissülő térképszolgálatások fogják jelenteni. Itt nagy forradalom várható, a hárombetűsök már csíkozzák a fehér port, hiszen ha ezek a rendszerek működésbe lépnek, innentől minden adat, ami alapján felhasználó azonosítható, teljesen naprakészen földrajzi dimenziókba is helyezhető lesz. Persze ehhez még mindig kelleni fog valami: ki, mit, hol, milyen intenzitással, és mennyit, és kivel oszt meg magáról. Lehet dönteni.
 • Paddy #4
  A tüntetők között, ha megnéznénk hány priuszos van igen csak meglepő eredményeket kapnánk. Bumm bumm bumm!
 • Jagdgeschwader #3
  Csak nekem ugrott be kapásból a Majmok Bolygója?
 • Cat #2
  nagyon durva ez a progi, érdemes megnézni a videót. Meg az is félelmetes, hogy mennyire nyomatják ezeket a közösségi cuccokat az amerikaiak - szerintem nálunk töredéke az ilyen geotaggelt tartalom.
 • TokraFan #1
  Ó igen, szegény "afroamerikai ártatlan gyerek", bizonyára rasszizmusból lőtték le és nem azért, mert pl. egy tetves bűnöző volt aki merő véletlenségből fegyvert fogott a rendőrre menekülés közben. Eszem megáll már komolyan mondom...
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2016.10.19. 08:44:54