Berta Sándor

Drasztikusan szigorítana az EU adatvédelmi biztosa

A szakember hivatalos állásfoglalást adott ki a tervezett adatvédelmi irányelvvel kapcsolatban.

Giovanni Buttarelli a dokumentumban nem csupán az elektronikus kommunikáció adatvédelmének erősítése mellett emelt szót, hanem azt javasolta, hogy a végponttól végpontig történő titkosításokat is korlátozások és minden kiskapu nélkül kellene alkalmazni.

Az Európai Unió adatvédelmi biztosa kiemelte, hogy az aktuális adatvédelmi irányelv magas védelmi szintjét meg kellene tartani, nem pedig csökkenteni és harmonizálni kellene bizonyos feltételeket, hogy azok az új adatvédelmi irányelvnek is megfeleljenek. Kizárólag így tudná ugyanis az EU helyreállítani az elektronikus kommunikációba vetett bizalmat. Az új szabályok keretében ugyanakkor tiltani kellene a titkosított kommunikáció kikódolását vagy ellenőrzését.

A szakember ezenkívül felszólította az Európai Bizottságot, hogy kezdjen el kampányolni a végponttól végpontig történő titkosítások használata mellett. Továbbá biztosítani kellene azt is, hogy az elektronikus kommunikáció minden formáját védjék, függetlenül attól, hogy telefonokról, VoIP-beszélgetésekről vagy üzenetküldő alkalmazásokról van szó. A védelmet ki kellene terjeszteni minden nyilvános WLAN-hálózatra, legyenek azok szállodákban, kórházakban, egyetemeken, repülőtereken vagy közterületeken.

Buttarelli szerint szükség van arra is, hogy átláthatóbbak legyenek azok az esetek, amikor a különböző kormányok felhasználói adatokat kérnek ki az Európai Unión belül és kívül. Álláspontja alapján minden európai cégnek nyilvánosságra kellene hoznia az átláthatósági jelentését, amely a hivatalok hozzájuk beérkező adatkikéréseit tartalmazza. Végül azt javasolta, hogy az európai uniós felhasználók internetezésével kapcsolatos információkat - sütifájlok, digitális ujjlenyomatok vagy más technológiai eljárások segítségével - csak az ő kifejezett engedélyükkel lehessen gyűjteni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TokraFan #9
    Alapvetően egyetértenék, azonban nem hagyhatók figyelmen kívül az arányok, és innentől az egész felvetés már hamiskás. Nagyon nem mindegy, hogyan aránylik valami, valamihez. Nem mindegy, hogy egy népcsoportból a rendes ember/gazember arány 80-20%, vagy 20-80%! Ezt figyelembe véve pedig nem említhető párhuzam semmilyen szinten a migráns országromboló és a magyar gorenjéző között.
    Én is örülök amikor nagy ritkán tanult, értelmiségi romát látok, de arányuk a teljes populációban 4-5% körül mozog. Erre nem építhető érvrendszer! Az araboknál pedig alapvető különbség van a vallásuk miatt, ők abban nevelkednek, hogy a nők pl. értéktelen tárgyak, amit lehetetlen integrálni egy olyan társadalomban, ahol a nők megbecsülése egészen más szinten van. Innentől lényegtelen, mennyi a jobb ember közöttük, mert ebben a tekintetben a neveltetése, vallása miatt elve képtelen lesz beilleszkedni.
  • dartois83 #8
    A párhuzam szerint csak azért érdekes, hogy az emberek mennyire be tudják skatulyázni egy másik csoport vagy közösség tagjait. Lehet, hogy bizonyos csoportokban felül vannak reprezentálva a büntetett előéletűek, terroristák, stb., de a "Gorenje-boltos" párhuzam azért éreztette egy picit a nem bűnöző magyarokkal is, milyen az, amikor kollektív büntetésben vagy megbélyegzésben részesítenek valakit. Egyedileg kéne mindenkit megítélni, más kérdés, hogy vannak tendenciák, tapasztalatok.
  • TokraFan #7
    Az illető a válaszával párhuzam érzetét keltette a két jelenség között (arab csürhe vs. magyar Gorenjéző), én erre válaszoltam (pontosabban cáfoltam a párhuzamnak még az elvi lehetőségét is)! Mit nem értesz már ezen sem?

    "És igen sajnos vannak olyan hazánkfiai akik meg tudták utáltani a Magyarságot pár helyen és igen, sok helyen jelenleg is huszadlagos hulladéknak nézik őkek"

    És ki/hol állította ennek ellenkezőjét?
  • gforce9 #6
    Nem írta, hogy robbantottak, se azt hogy erőszakoltak. Ne adj a másik szájába olyat amit nem mondott. És igen sajnos vannak olyan hazánkfiai akik meg tudták utáltani a Magyarságot pár helyen és igen, sok helyen jelenleg is huszadlagos hulladéknak nézik őket.
  • TokraFan #5
    Retteneteset ferdítesz! Igen, volt Gorenje láz és volt lopás is. De a magyarok ezzel együtt nem terroristák, nem robbantottak fel senkit és semmit, nem erőszakoltak meg tömegesen nőket és nem hoztak létre mini államokat saját (íratlan) mafia törvényekkel! Kultúrális értékeink sem különböztek gyökeresen, megférhetetlen módon más Európai országokéval. A magyar megélhetési migránsok 98%-ka ma is a törvényes keretek között él és dolgozik külföldön, nem pedig országhatárokat törvénytelenül áttörve, értékeit rombolva okádja szét más hazáját!

    Butaságokat hordasz itt össze.
  • nandoxxl #4
    Ha nem lennél picit szenilis emlékeznél hogy a hazai kisebbség lepte el az osztrákokat, és ocsmány módon viselkedtek mint általában (szemetelés, parkban kakilás, lopás, hangoskodás). A bevásárló buszon a fehér ember volt a kisebbség. Az átlag osztráknál egy kelet európai másodrendű polgár, és van pofájuk nácizni a fasiszta sógoroknak, akiket az emberiség ellen elkövetett tettükért (II.vh.) soha nem vontak igazán felelősségre. (a nem menekültek a migráns vándorlásig jól érezték magukat itt, sajnos a terrorizmus és a bűnözés megváltoztatta az európai embereket)
    Utoljára szerkesztette: nandoxxl, 2016.07.27. 23:21:23
  • Skylake #3
    Hát őőő, szerintem a migrik esetében a magas szintű informatikai tudás nem túlreprezentált valószínűleg...

    Az meg hogy ki a hulladék, az csak nézőpont kérdése. Emlékszem az 1989-es és 90-es Mariahilfer strasse Gorenje lázára, hány üzletben ki volt írva az info magyarul (csak ez): Magyarok ne lopjatok! Gondolom a kereskedők, akik kirakták ezt a kis kommunikációs elemet a boltjaiban, biztos hasonlóképpen gondolkodtak hazánk büszke hun fiairól, mint te azokról akikről írtál.

    Meg a Brexitező angol nyuggerek is, nem is olyan régen, úgy általában a kelet európai bevándorlókról. Nézőpont kérdése az egész.
  • halgatyó #2
    Ez így tökéletesen rendben LENNE, HA:
    -- Európa csupa dolgos, tisztességes emberből állna, és köztiszteleben álló vezetők irányítanák,
    -- A dolgos emberek szorgalmas munkával megvalósíthatnák elképzeléseiket, elérhetnék életcéljaikat,
    -- Nem lennének túlszaporodó, csak segélyből élő és bűnöző emberformájú hulladékok, és nem lennének az országok vezető pozicióit és a tudatipart megszálló roszindulatú, GÁTLÁSTALAN, hazudozó, egymással nagyon szorosan összefogó, másokat durván kirekesztő idegenek sem

    Amíg mindennek pont az ellentéte igaz, addig az ilyen ötletek csak a titokzatos szándékúaknak segítenek. Az Európát (rejtélyes segítséggel) elözönlő KONTINENS-FOGLALÓKNAK. Sajnos.
  • Skylake #1
    Aztán a Privacy Shield-el, ami vélhetőleg teljesen jó az NSA-nak, mi van? Hagyjuk már ezeket az egyéni pávatáncokat!

    Az igazság az, hogy az NSA-nak, meg a Five Eyes többi tagjának többek között ott vannak azok az IP tartományok, európai szolgáltatóknál, sőt még Kínában is, amelyeket fullra kontrollál - azaz képes elemezni rajta keresztül az adatforgalmat, legalább a metaadatok szintjén (deep packet inspection), és az untig elég az eseteik 80%-ban valószínűleg. Aztán vannak az NSA-nak olyan IP tartományok, amelyeken keresztül kimászhat, de nem teljes a kontrollja e tartományok felett.

    Mindez arra szolgál, ha netán a komplett USA IP tartomány blokkolásra kerülne valakik részéről - olyan "baráti" országokban is, mint Afganisztán, vagy Irak, meg a ruszkik úgy általában, akkor ez megkerülhető legyen. Ez az NSA és haverjai egyik legféltettebb adata - jó okkal, érted hogy miért, ugye? Adjak egy nem túl friss listát? 2007-es sajnos, egy akkori kiszivárogtatásból. Döbbenetes mennyiségű IP-t képes ellenőrzése alatt tartani az NSA. Ha ezt megnézed, először leteszed az arcod, aztán majd rájössz arra, hogy lehet - és szükséges is - ilyen fajta partizánakciókkal megpróbálni kimozogni a titkosszolgálatok Cartman-ját, csak nem túl könnyű. K*rva nehéz, de persze meg kell próbálni! Ja, és kb. ez minden titkosszolgálat célja - minél jobban obszfukálni azokat a vonalakat, amelyeken keresztül összességében megvalósítja az elektronikus hírszerzési tevékenységet. És amit a nagyok csinálnak, kicsiben- kisebben azt próbálja meg a szervezett bűnözés is alkalmazni - minél inkább előre megyünk a jövőben, annál inkább és annál nagyobb eredménnyel fogja ezt tenni. William Gibson, helló! Meséljek, például hogy próbálja nézegetni Kína, hogyan jön az áldás onnan folyamatosan a leginkább alkalmazott portokra? És hogy ezek igen jelentős része kormányzati rendszerek felől jön?! És mekkora mértékben?! Így mennek ezek!

    És a Unsafe Harbor után a Privacy Shit-tel sem lesz könnyebb. Tökre szükség van arra, amit a cikk ír, csak tudniuk kell a döntéshozóknak, hogy eredményesen védekezni messze komplexebb megoldás, mint end to end titkosítást alkalmazni applikációk vonatkozásában - mivel mint mondtam, a metadatokból (ki keres kit és mikor) rengeteg információt meg lehet szerezni. Máshol meg lyukas az egész rendszer esetleg. Nyilván itt az is lényeges kérdés, hogy kitől és hogyan védjük az európai polgárokat - azaz a védelem mire vonatkozik. Ezt kell elsőre megválaszolni. Utána lehet rámenni a részletekre, hogy mit és hogyan titkosítunk.