SG.hu

Világszinten kiemelkedően drága Magyarországon a telefonálás

A legfejlettebb államokat tömörítő OECD jelentése szerint az egész Európai Unióban nálunk kell a legtöbbet fizetni a telekommunikációs szolgáltatásokért.

Pénteken mutatta be Ángel Gurría, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) főtitkára a szervezet Magyarországról szóló országtanulmányát. Az általános (gazdasági, munkaerőpiaci, stb.) részről a nagyobb lapok kimerítően beszámoltak, de a telekommunikációs rész nem kapott túl nagy teret. A Gurría által bemutatott prezentáció 15. diája kiválóan mutatja mi van akkor, ha - mint azt múlt héten taglaltuk - nincs Magyarországon verseny. (A cikkünk alatti kommentekben felmerült a távközlési adó, mint ok, de az a szektor minden szereplőjét érinti, és egyáltalán nem magyarázza, hogy miért változatlan egy évtizede a szolgáltatók piaci részesedése.)

Az OECD megállapítja, hogy a hazai telekommunikációs szektor magasan koncentrált, alig néhány szereplős, és a szabályozási környezet megfelel az EU előírásainak. Viszont hiányolják az új szereplők megjelenését segítő intézkedéseket, köztük un. helyi hurokhoz való hozzáférést, és így nem tudnak virtuális szolgáltatók, un. MVNO-k megjelenni. Épp a napokban szűnik meg a Tesco Mobile (ügyfeleiket a Vodafone veszi át), de a Lidl áruházlánc által bevezetett Blue Mobile vagy a MOL és a Posta hasonló próbálkozásai sem sorolhatók a sikertörténetek közé.


Az OECD egy sokat telefonáló igényeit vette alapul, képzeletbeli előfizetőjük 900 hívást bonyolít és 2 GB-ot internetezik a telefonján, és ennek árát vizsgálták meg a tagországaikban. A 34 államból vásárlóerő paritáson csak Mexikóban és Chilében magasabbak az árak - nem véletlen, hogy a mexikói mobilpiac 70 százalékát uraló cég tulajdonosa, Carlos Slim vagyona Bill Gates-éhez mérhető, a részvényárfolyamok alakulásától függően időnként le is előzte. (Kommentelőink kedvence azóta visszavette a helyét.)

Azon túl, hogy mindenki drágán telefonál itthon, a mindössze néhány kézben összpontosuló magyar távközlési piac sem az ágazati befektetéseknek, sem a tágabb gazdaságnak nem tesz jót, akadályozza a többi szektor fejlődését is. Az OECD kiemeli, hogy kevés háztartásban van szélessávú internet, sőt, sokaknál még számítógép sincs otthon. Ugyan várhatóan piacra lép egy új szolgáltató is - a romániai Digi nevét nem említik-, de megjegyzik, hogy gyenge pénzügyi háttér és szűk hálózati kapacitás áll rendelkezésükre.

A Digi másfél éve, 2014 októberében kapott frekvenciaengedélyt az NMHH-tól, 10 milliárd forintot fizetett 2x5 MHz-ért az 1800 MHz-es frekvenciasávban. Sokáig az állam maga is be akart lépni a piacra negyedikként, szó volt arról, hogy a Magyar Posta, az MVM energiaszolgáltató és a Magyar Befektetési Bank tulajdonában lévő MPVI Zrt. a 900 MHz-es hálózaton indít szolgáltatást, ahova odaterelik az összes közigazgatásban lévő szerződést (kormányzat, önkormányzatok, stb.), de a cég frekvenciavásárlását a három nagy mobilszolgáltató közös perével elkaszálta.

Az OECD szerint az árak csökkenéséhez elengedhetetlen a szektor liberalizálása és a befektetési környezet javítása, és egy komplett spektrumsáv biztosítása egy negyedik szereplőnek, továbbá a virtuális hálózatüzemeltetők diszkriminációmentes hozzáférése a meglévő infrastruktúrához. A helyi hurok átadása pedig nagyban megtámogatná a kormányzat Digitális Magyarországról szóló tervét, mely szerint 2018-ra bárhol lehetőség lenne szélessávú internetre előfizetni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • T2k #18
    Te magadól vagy ennyire ostoba vagy segítenek benne?
  • Caro #17
    Az államnak ez nem lenne feladata, hanem az, hogy olyan szabályozási környezetet teremtsen, ami a szabad versenyt elősegíti.
    A németek, angolok, többiek sem kötötték ki, hogy mennyibe kerülhet a telefonálás, hanem a verseny megoldotta.
    Lehet mutogatni a gonosz telekom cégekre, magas profittal, de ők csak kihasználják a monopóliumukat, amit pedig maga az állam adott nekik.

    Ugyanez a helyzet a bankokkal is, még rosszabb, ahol állami monopólium van: MÁV, posta, stb.
    Persze van olyan ország, ahol az állam tud normálisan üzemeltetni, de azok nem mi vagyunk, és ezt meg kell érteni.
  • AgentKis #16
    "A cikkünk alatti kommentekben felmerült a távközlési adó, mint ok, de az a szektor minden szereplőjét érinti, és egyáltalán nem magyarázza, hogy miért változatlan egy évtizede a szolgáltatók piaci részesedése."
    Azt nem is, de a cikk címét azt magyarázza! ;-)
  • jozsi031 #15
    Szerintem amit a harom multi csinal nalunk,akar kartelezesnek is nevezhetnenk.
  • lipovics #14
    Nem régen egy cikkben még sok okos védte a szolgáltatókat... Magyarországon nincs verseny már, mind a hárman beszedtek annyi ügyfelet, amivel el lehet üzemeltetni a hálózatot és annyiba kerülne átcsábítani másik ügyfelet, hogy inkább nem teszik.
    Ez ilyen ki nem mondott kartell-helyzet.
  • BCs design #13
    egészen konkrétan ez a fidesz hibája, a fidesznek az lenne a dolga, hogy minimum annyit követeljen meg a nagy multitól, hogy bazdmeg ne legyen drágább nálunk az ára mint a világszinten
  • bdzsana #12
    Abszolút egyetértek. Lehet szidni a politikusokat, de amíg a nép szemében az adócsalás nem bűn, sőt már már dicsekvés tárgya, addig nem is lesznek jobb vezetők.
    Mi magyarok megoldjuk "okosban", megoldjuk "ügyesen". Érted?? Az az okos és ügyes aki adót csal! Mi külön ilyen kifejezést használunk rá.
    A vezetőink csalása, lopása is csak akkor fáj, ha a mi saját imádott pártunk konkurenciája csinálja, egyébként pedig megbocsátható.
    Hogy őszinte legyek, szerintem ezt csak az idő oldhatja meg. Még vagy két generációnak el kell tűnnie, hogy javuljon a helyzet. Tapasztalatom szerint az idősebb korosztály a legmakacsabb.
  • who am I 7 #11
    szerintem egy egészséges (ismétlem, egészséges) társadalomnak ki kell dobnia
    a férgeket a gazdatestből (vezetőségből), h némi képzavarral éljek. de úgy gondolom, hogy a lényeg átjön.

    ha a társadalom ugyanolyan korrupt és léhűtő, mint a vezetői, akkor ugye nincs semmi teendő, nem fog történni semmi, max akik nem hasonló beállítottságúak, egyszerűen elhagyják az adott országot és ennyi. (a kritikus dolgok a többség/nagyátlag akaratán múlik)

    gondolom, nem kell ecsetelnem, hogy magyarország gazdaságilag miért az unió legutolsója majdnem....idestova jó sok ideje.

    szokás köpködni természetesen a vezetőkre (részint jogosan, hisz náluk van a "labda"), de ne felejtsük, h azok is szimpla pornép, közülük választódnak ki, nem a marsról hozzák őket.

    ha a nép megváltozik és tudja mit akar, akkor lesz változás. amig gőze sincs, hogy mit akar, addig semmi nem lesz itt, csak mutyizás a zavarosban (a jelenlegi párt felhozatalon ez tisztán látszik) és egy balkáni ország, balkáni mentalitással. a magyar nép nincs megérve szellemileg és összetartásilag sem...lehet ez van megírva a nagykönyvben nekik :)))

    mert azért, ha azt nézzük, a tisztesség és átláthatóság nem ördögtől való hozzáállás, északi államokban már van ilyen, tehát nem lehetetlen, hogy tisztességesek legyenek az emberek és ne b@sszák át mindenhol egymást és korrumpáljanak mindig...lehet agyilag még kell a magyarnak 50-100 év ehhez, ha lesz még akkor MO....
    Utoljára szerkesztette: who am I 7, 2016.05.09. 17:21:34
  • M2 #10
    Mi legyen? Forradalom?
    Ki csinálja? A tettrekész, aktív fiatalok, akik úgy érzik elveszik tőlük a jövőjüket?
    Azok megcsinálták a saját "forradalmukat" és szépen leléptek az országból.
  • M2 #9
    Véletlenül se vedd észre, hogy általánosságban beszéltünk.

    Ha a szolgáltatókról kérdezel, ott meg csak a korrupció számít: le van zsírozva minden, minden szinten. Piac felosztva, politikusok kifizetve. Így volt ez a Matáv idején meg így van most is.