Gyurkity Péter

Mindent bukni látszik a Windows 10 Mobile


A Kantar Worldpanel szokásához híven ezúttal is összeállította legújabb havi jelentését, amelyben igyekeznek minden jelentősebb piacra kitérni, felmérve az ott végbement fontosabb változásokat és fejleményeket. Ezek alapján úgy tűnik, hogy a Windows platform esélyei még tovább romlottak.

A májusban lezárult három hónapos időszakban az öt legnagyobb európai piacon az Android tette ki az eladott új okostelefonok 76,5 százalékát, ami 6 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi eredményhez képest. Kínában ez az arány csaknem 80 százalék volt, míg az USA-ban 68,5 százalékot értek el az androidos készülékek. Az iOS ugyanezen idő alatt több területen szintén előrelépést tudott elérni (az iPhone SE például most először került be az első tízbe az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Kínában, valamint az Egyesült Államokban), máshol viszont visszaestek az eladások, így az Apple platformja tulajdonképpen korábbi pozícióját tudta csak tartani.


A Windows táborba tartozó okostelefonoknál viszont folytatódott az egyértelmű zuhanás, itt ugyanis még a korábban erősnek számító piacokon is egyre kisebb szeletet mondhatnak csak magukénak. A szoftver mind az előző hónaphoz, mint pedig az egy évvel korábbi hasonló periódushoz viszonyítva visszaesett, ezt jól mutatja, hogy az USA-ban már csak 1,6 százalékot, az Egyesült Királyságban 5,1 százalékot, Franciaországban 4,1 százalékot, Németországban 5,6 százalékot, Spanyolországban alig 0,2 százalékot, Olaszországban pedig 6 százalékot tudtak felmutatni – több európai államban korábban 10 százalék körüli eredményeket értek el.

Kínában ez az arány mindössze 0,6 százalék, itt jól látható módon az olcsó androidos megoldások hódítják meg a széles tömegeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • T2k #19
    lagdroidot csak azok az agyhalott kretének használnak, akik imádják szopatni magukat a döcögős fossal és a nyóc launcher váltogatása közben bugzón futtatják a memóriafelszabadító meg vírusírtó segédprogramjaikat hogy napi kettőnél többször ne omoljon össze az a hulladék kukarobot. Ez azért is fontos mert pipák lennének az nsa főhadiszálláson ha az élő közvetítés ennyiszer megszakadna a biztonsági katasztrófa tákolmányokról.
  • T2k #18
    Min csodálkozol, már sok évvel ezelőtt is totálisan elavult volt az ikonos felhasználói felület. Bárcsak ez az egy baja lenne a lagdroidnak.
  • T2k #17
    Nem, Magyarországon 120%-ról, -10%-ra csökkentek az eladások.
  • NEXUS6 #16
    Én sem mondanám, hogy rajongok az Androidért, de a piacon levő palettából, még mindíg a legjobbnak tartom. Utólag a Samsung Badát talán még jobbnak tartotanám, ha nem álltak volna le vele, na mindegy.

    WP-m is van, Androidot jelenleg phabletten használom, IP-m viszont soha nem lesz. Kb ua képességű phablet, kínai, márkás (Lenovo) 70 e Ft, IP 270 (alsóhangon). Ezért.
  • CRMessen #15
    Hát barátom, itt most tévedtél. Androidos tabletem van lassan egy éve, ami picivel nagyobb, mint egy telefon, de akkor sem tetszik. Ajándék volt, és nagy szerencsém, hogy pénzt nem adtam érte ;) A szűklátókörűségről inkább annak a kapcsán kéne beszélni, aki el sem tudja képzelni, hogy egy másik embernek esetleg totál más az ízlése, mint a tiéd.
    Ezzel a csörtét lezárom döntetlennel :P
  • takysoft #14
    Nem tartom a Win10-et új operációs rendszernek. Egy módosított Win8, ami hasonlít a Win7-re.

    zola2000: Nem mentme bele nagyon, csak itt csekkoltam le
    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_best-selling_game_consoles

    tomboy: Applikációk nem érdekelnek. Persze én is hazsnáltma ClassicShell-t Win8-ban, de ettől még nem része az oprendszernek.
    Van lehetőség átszabni, de a dolog "bőven" részében nem értek egyet.
    Nálam a bőven átszabni, azt azt jelenti, hogy nem hackertoolokat irogatnak hozzá, ami kört csinál a kockából.
    Hanem azt, hogy az oprendszer official store-jában lehet letölteni új skineket.
    Sőt... android esetén a launcher jóval több, mint egy sima skin... sőt, a launchereknek vannak skinjei...

    Ezt kicsit kusza lett, de remélem érthető :D

    kvp:
    hááát, azért az android annyira linux, mint amennyire a MacOS BSD...
    A kernel azon alapul, persze, de azért ez már nem az.
    Ez nagyjából abban merül ki, hogy a linuxos dolgok nagy részét nem tudod elindítani.
    Tegyél csak fel a telóra egy console-t, és meglátod, hogy még az alap bash parancsok sincsenek benne. Pedig azért a bash a 21. században már szerintem tekinthető a linux részének. Még ha nem is kernelszintű....

    Ezen a vonalon inkább az Ubuntu Mobile-t lenne érdemes megnézni. csak háthol van az még?
    a FirefoxOS nem tudom linuxon vagy androidon alapol mondjuk... de asszem androidon

    NEXUS6:
    ebben javarészt igazad van. Bár azért volt 1-2 komolyabb váltás.
    Az egyik az XP kiadásakor. Akkor ugyanis újraírták az egészet. Ott egyesítették(hozták be) a 2 vonalat, és végre nem egy DOS applikáció lett a windows otthoni változata. Hatalmas előrelépés az NT-hez képest. A Win95-98-Me vonalhoz pedig kb semmi köze.
    (leszámítva az kismilliárd kompatibilitási tweak-et)

    Ettől még illek megállítani azt is, hogy a Win95 is nagy előrelépés volt a 3.1-hez képest. Meg az NT vonal elindítás is nagy lépés volt.

    A második nagy váltás (ha csak az NT vonalat nézzük) a Vista volt.
    Amit a Vista letett az asztalra, ugyanazt a rendszert használjuk most is.
    Rendes, használható 64 bit support, abban alakult ki az a driverrendszer is, ami mai napig van a windowsban. Pár apróságot leszámítva, ami Vistán ment, az menni fog Win10-en is. Szoftverek szinte kivétel nélkül, hardver pedig jó eséllyel.
    Bár azért hang vagy videokari esetén lehetnek gondok.
    De egy nyomtatódriverrel vagy webcam-el, egérrel nem nagyon lehet gond elvileg.

    A Vista hatalmas előrelépés volt, és nagyon jó alap, amire a következő rendszereket építették.
    Más kérdés, hogy olyan ormótlan memóraigénye volt, ami a legtöbb mai gépnek is bőven sok XD És kb úgy is viselkedik, mint egy early techdemo. Amit ki se szabadott volna adni. Alaposan letisztítva és megjavítva az jött ki később Win7 néven.

    A win8-ban is volt amúgy nagy újítás. Ott jött be a "mindenhol ugyanaz" elv. És a win7-hez képest is csökkent a valós hardverigény.
    Alig használ memóriát. Persze mire is használna. Egyszínű ronda kockákhoz nem sok kell... nem egy Aero felület, az biztos.

    A magyar windows nehézségeiben pedig csak teljesm mértékig egyetérteni tudok.... de hidd el, az angol változatban is olyan egyértelmű a dolog :D
    Ez a "Sajátgép, Ez a gép, Számítógép" mizéria megőrjít, mert még anyámat is nehéz supportálni, ha a 2 külön helyen 2 külön neve van annak a szarnak...

    ezért bírom a linuxot. hiába van 30 külön grafikai alblakkezelő, mint KDE, Suse, Gnome, Unity, Xfce.... és azoknak egy rakat verziója..
    De ha én hozzá akarok adni egy usert, indítok egy konzolt, beírom a parancsot, és minden megy remekül :D

    vagyis hát ment, amig valami istenbarmának eszébe nem jutott lokalizálni a bash-t.. azóta a német servereken nem mindig értem a hibaüzeneteket a cégnél XD
  • NEXUS6 #13
    Még az új GUI dizájnról (win10) annyit, a mindenki által kedvelt csempék mellett :), hogy valószínűleg a szemorvosok ajánlásával készült.

    Nagy, vibrálóan vilgító fehér felületeken LB (lóbaszó) betűméret, mint cím alatt a szöveg HF (hangyafasznyi) betűtípussal a szöveg. Gyakorlatilag nincs egy átlagos távolság a hol a cím nem üti ki a szemed majd nem kell közelhajolva hunyorogni, hogy mi a fax van aláírva. Lehet mondjuk hogy ez egy munkahelyi gerinctorna akar lenni az előre hátra hintázással.

    Aztán az, hogy újmagyarral van írva az egész, vagy is esélyed sincs még csak a súgóban sem megtalálni az új helyre random elrejtett funkciókhoz vezető utat mert már marhára nem úgy hívják kellemesen felpörgeti az agyat, szóval nem kell kávé sem, ami jótékony hatással van a keringési rendszerre.

    És az a szépség, hogy a M$ gyakorlatilag 15 éve adja ki ugyan azt a WinNT platformra épülő OS-t 1,5-2 évente új GUI-val, vagy új néven (lásd Vista/Win7, amelyek gyak ugyan azok), minimális belső működésbeli változtatásokkal. A Win10 mondjuk legalább ingyér volt, eddig.
  • kvp #12
    A barhol hasznalhato operacios rendszer az jelenleg a linux. Ennek mobilos valtozata jellemzoen az android, mig desktop valtozatbol ott van az android, az ubuntu vagy a debian is. Meg persze megy szerveren, okosoran, tv-n (pl. sony bravia-k), konzolon (ujabb playstation-ok) es mosogepen is, csak az emberek ezeket altalaban nem latjak. A jo operacios rendszer fontos ismerve ujabban az, hogy a vasarlo nem tudja es nem is erdekli mi fut a hardveren csak stabilan mukodik mint egy regebbi butabb keszulek.
  • tomboy013 #11
    "...nekem pl herótom lenne a sok színes kockától. És nincs menekvés a kockáktól."
    Ez a Windows 10-től kezdve nem éppen igaz. Egy csúszkával teljesen áttetszővé tudod tenni a "kockákat" amik egyébként csempék és így el tudod őket tüntetni, de alkalmazással lehet például körre is módosítani. Van itt is már bőven lehetőség átszabni a kezelőfelületet.
    Egyébként én sem értem miért lenne kusza az android, szerintem teljesen átlátható, nem bonyolultabb mint a Windows az biztos. Ezt maximum az mondja akinek 2 perctől tovább nem volt a kezébe androidos telefon. De az android felhasználók is ezt mondják a Windows-ra hogyha csak 1-2 percet volt a kezükben :D Itt én inkább a korlátolt gondolkodásmódot tartom ludasnak, nem érdekli így bele sem folyik a témába huzamosabb ideig, helyette inkább annyit mondd hogy bonyolult. Hát sokan sajnos ilyenek.
  • zola2000 #10
    Rosszul tudod, ps3ból 86millió fogyott (ma is gyártják) xbox360ból 85millió (hamarosan leáll a gyártása) ... wiiből 101millió, a generációt a ds vitte 150millióval, ezt a generációt meg a 3ds vezeti eddig 58 milliós eladással mert van rá pokemon ;)