5
  • fade2black
    #5
    "akkor az elbocsátott óriási munkaerőtömeg nem igazán lesz vásárlóképes azokra a termékekre, amelyet a robotizálás okán még nagyobb hatékonysággal tudunk gyártani..."

    nem kirugni kell, hanem bevezetni a 4-3-2napos munkarendet nem sokkal kevesebb fizetésért. :)
  • Zoliz
    #4
    Okos. Okosabb mint a piac- és pénzéhes, progresszív vállalatvezetők akiknek az ember csak egy kiaknâzható erőforrás, sok milliârdnak meg odadobnâ a facebookot meg a VR-t hogy egyre jobban eltávolodjanak a valósâgtól. Aztán persze jön az ébredés.. de mâr késő.
  • Sir Cryalot
    #3
    Ha nem lenne állandó fejlődés látszat akkor helyt adnának a kritikáknak , szóval két legyet ütnek egy csapásra , megvan az önáltatás és hozzá a kritikátlanság is a tartós egoizmushoz.

    Az hogy hosszútávon mi van az nem érdekes , lényeg hogy egoistának , FOGYASZTÓNAK , FOGYASZTATÓNAK lehessen lenni.
    Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2016.08.18. 16:27:21
  • Skylake
    #2
    Hát, úgy tűnik összességében hogy e találmányok a munkaerőpiacra érkezése a jelenlegi munkakörök, foglalkozások sokaságát fogják megszüntetni. És persze nem a mai biodroid melókra gondolok: például a könyvelőkre, meg akár jogi asszisztensekre, vállalati account managerek-re, tehát ma azért magas presztízsű melókra is. Plusz minden egyéb ettől lefelé, ha ezek a kurzweil-i álmok így összejönnek. Két k*rva nagy rizikió / buktató van csak:

    1. Az informatikai rendszerek méretével és beágyazottságának növekedésével nő azok bonyolultsága, így (exponenciálisan) támadhatósága is. Tehát jövőben egy bűnözői / terrorpista csoportnak nem is kell majd robbantania: elég egy állam okosított infrastruktúráját, annak elemeit betámadnia. Messze kisebb rizikó és messze eredménysebben lehet térdre kényszeríteni, káoszt okozni a célhelyen mint ma az elképzelhető lehet.

    2. Ha robotizálunk, tehát a munkaerő jelentős részét sokkal gyorsabban bocsátjuk el, sokkal nagyobb szerkezetátalakítást csinálva sokkal rövidebb időszak alatt, mint az ipari forradalom, akkor az elbocsátott óriási munkaerőtömeg nem igazán lesz vásárlóképes azokra a termékekre, amelyet a robotizálás okán még nagyobb hatékonysággal tudunk gyártani. Plusz ez a munkanélküliség-robbanás egyben társadalmi feszültségek robbanásához is vezetni fog. Nem baj: lesz piacuk a hatékonyan agyba-főbe verő rendfenntartó robotoknak! Ettől még persze a problémák nem lesznek kezelhetők ebben a helyzetben.

    Nyugalom: a mostani nagy IT eufóriára jönni fog még ború. Hiszen Kurzweil is megírta: Ha a technológiák életútjaira tekintünk, láthatunk egy korai periódust (ez van most), amit a túlzott lelkesedés hat át, ezt követően csalódást és kiábrándulást (ez lesz a közeljövő), amelyet végül a valódi forradalom követ - ha addig a társadalmi rendszereink kibírják ezeket a feszültségeket, meg az olyan p*csaegyszerű problémákat, mint a nyugati társadalmak nagyfokú elöregedése, ami önmagában is társadalmi összeomlást okozhat a 20-as évek végétől kezdve. De maszturbáljunk csak az IT technológia mai un. fejlődésén, mert az olyan trendi!
  • Sir Cryalot
    #1
    Spekulálunk hogy mi a praktikus mert hogy mi a praktikum ahhoz nem sok közünk van , röhej.