Berta Sándor

Letartóztattak egy drónpilótát az Egyesült Államokban

Az esetre még június végén került sor, de csak nemrég hozták nyilvánosságra.

Eric Wamser kíváncsi volt, hogy egy közeli erdőtűz veszélyezteti-e a házát és ezért felszállt a robotrepülőgépével. Ez még önmagában nem lett volna probléma, de a manőverrel visszafordulásra kényszerítette az oltásban résztvevő repülőgépeket és helikoptereket, ezért őrizetbe vették. Az 57 éves helyi lakos a Sacramentótól északkeletre található Placer megyében szállt fel a drónjával, hogy digitális fényképeket és videókat készítsen a kialakult helyzetről. Amíg a jármű a levegőben tartózkodott, a kaliforniai erdészeti és tűzvédelmi hivatal (Cal Fire) helikopterei és repülőgépei nem tudták végezni a munkájukat.

A tűz egy sűrű erdővel borított, szurdokokkal szabdalt terepen tört ki, amit a tűzoltók nem tudták megközelíteni, ezért helikopterekre és repülőgépekre szerelt víztartályok segítségével próbálták meg eloltani a tüzet. Ez azonban nehéz feladat, ráadásul csak nappal végezhető el, ezért fontos lett volna, hogy még naplemente előtt befejezhessék a repüléseket. A drónpilótát azután azonosították be, hogy a készített fotókat és videókat feltöltötte a Facebook-oldalára. A letartóztatása után a hatóságok a tűzoltóság munkájának akadályozása miatt indítottak ellene eljárást. A videót azóta eltávolították és bizonyítékként veszik majd figyelembe.

A tűz egy közel 23 négyzetkilométeres területen pusztított, két településről több száz embert kellett evakuálni. George Morris III, a Cal Fire Nevada-Yuba-Placer egységének vezetője azt nyilatkozta, hogy a robotrepülőgép miatt elvesztegetett minden egyes perccel a tűz egyre nagyobb területre terjedhetett ki és még több kárt okozhatott. A mentőcsapatok gyakran szembesülnek hasonló jelenséggel. A drónok leginkább azért jelentenek problémát, mert az ilyen repülőgépeknek és a helikoptereknek nagyon alacsonyan kell repülniük. Dave Teter, a Cal Fire tűzvédelmi igazgatóhelyettese felhívta a hobbi drónpilóták figyelmét arra, hogy ha hasonló helyzetekben felszállnak, akkor ők a gépeikkel nem fognak tudni dolgozni.

Az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Légügyi Hivatala (FAA) jelenleg is érvényes, de gyakran megszegett irányelvei szerint a drónok engedély nélkül nem emelkedhetnek 400 lábnál (mintegy 122 méternél) magasabbra. A szabadidős drónröptetés gyakorlata csaknem teljesen szabályozatlan az USA-ban. Noha az FAA-nek nem tartozik a hatásköréhez az ilyen tevékenység engedélyezése, a hatóság bírságot szabhat ki azokra, akik felelőtlenül veszélyeztetik a légi közlekedést vagy kockázatot jelentenek az emberekre a földön.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • shakwill #8
    Már egy varjú is katasztrófát okoz, ha beszippantja egy turbina. Bármely elmebeteg hülye által okozott kockázat elfogadhatatlan és vállalhatatlan, kezdve azzal a néhány éves divattal, hogy szubhumán elmebetegek belelézereznek az utasszállító-és egyéb repülők pilótafülkéjébe! Ide sorolom a felelőtlen drónpilótákat is. meg kell előzni ezeket az emberi hülyeség, gonoszság és felelőtlenség okozta baleseteket. Ha rajtam múlna a helyszínen nehézgéppuskával lőném péppé az ilyen szarjankókat, azután feletetném őket a disznókkal...
  • rjonger #7
    Azért ezt eléggé felfújtnak érzem. Ezek a drónok, a többségük maximum 30-45 centi átmérőjű alapterületűek, van kisebb, van nagyobb. De azért ne tudjon megközelíteni egy 23 km2-es területet, mert ott van egy ilyen drón hát... Tudom sok olyan ember van akik miatt szívnak a drónósok, mert páran nem bírnak magukkal és esztelenek. Szerintem ez nem egy olyan eset. Hozzáteszem én is drónozok, ha repülni akarok akkor kimegyek a határba ahol nem zavar senkit, nem pedig lakott területen vagy repterek mellett, ahogy sok hírben olvashatni. Alapvetően nem a dronozassal van baj, hanem ha a drón vezetője egy IQ bajnok.
  • kgpro #6
    Én k.-ra nem értem, hogy napi szintű problémák vannak a dronok miatt, hol "csak" az ember magánszférájának zavarása, hol pedig ilyen, vagy akár még komolyabb esetek - amikor a dron tényleg a turbinában végzi - tömege zajlik a világban, és a sok féleszű törvényhozó meg ül a seggén és nézelődik. Tényleg olyan baromi nagy dolog egy ilyen törvény megalkotása??
  • Zsoltee_a_bator #5
    Jol tettek, hogy elkaptak a fazont. Sajnos az ilyenek miatt lesz meg jobban korlatozva a reptetes :(
  • shakwill #4
    Szállj fel egy utasszállító repülőre és beleküldünk a turbinájába egy két kilós drónt! Személyesen tapasztalhatod, hogy mi történik. Ugyanez van, ha a drón beleütközik a helikopter rotorjába. Monnyuk nem tudnál az élményről beszámolni, de legalább többé nem irkálnál ilyen hamuban sült faszságokat...
  • Cobra. #3
    Azért arra kíváncsi lennék, hogy egy 1-2 kilós quadrocopter milyen kárt tud okozni egy helikopterben vagy repülőben. Ennyi erővel kb minden madarat letartóztathatnának az amerikaiak.
  • Alien69 #2
    Mondjuk nem vacak. Vannak gyengébb minőségűek is persze. Mivel repülő szerkezet, az mindegy, hogy benne ül-e, vagy nem, még Ő irányítja. Ráadásul, ezt akár automatizálva is!
  • Ender Wiggin #1
    Szóval aki egy ilyen játékvacakot röptet az már pilóta is?