Berta Sándor

Nagyon hiányzik a drónhasználat jogszabályi háttere

Mivel a törvényalkotók nagyon lassan reagálnak a növekvő robotrepülőgép-forgalom jelentette problémára, ezért a hatóságok saját maguk improvizálnak.

Vadnyugati helyzet alakult ki a drónok kapcsán. Hazánkban is egyre több felhasználó rendelkezik ilyen járművekkel, de nincsenek világos szabályok. Nemrég újságíróktól például hiányolták a jogosítványt, mely dokumentum nem is létezik. Külföldön gyakran történnek olyan esetek, amikor éppen csak sikerül elkerülni a katasztrófát: tavaly júliusban Varsó közelében került közel egy pilóta nélküli légi jármű a Lufthansa Münchenből Varsóba tartó utasszállító repülőgépéhez, múlt hónapban pedig Los Angeles nemzetközi repülőterén egy Airbus A380-as ütközött össze majdnem majdnem egy drónnal. A két jármű között a távolság becslések alapján mindössze 60 méter volt.

Miközben Berlinben és Brüsszelben a politikusok még mindig azon tanakodnak, hogy miként lehetne szabályozni a területet, számos német szövetségi tartományban a hatóságok kénytelenek megfelelő szabályozás nélkül improvizálni. Most Alsó-Szászországban változtatni akarnak ezen - Németországban a légtér felügyelete a tartományi hivatalok hatásköre. Silvana Reimann, a tartományi útépítési és közlekedési hivatal munkatársa közölte, hogy egyre több jogsértésről szereznek tudomást és emiatt egyre többször küldenek ki az állampolgároknak büntetőcédulákat. A pénzbírság akár több száz euró is lehet.


Bernd Mühnickel részlegvezető megerősítette, hogy a probléma egyre nagyobb méreteket ölt, és nehézséget okoz például a dróntulajdonosok azonosítása, így azt sem tudják kinek küldjék a bírságot - a kérdés megoldásában szerencsére nagy segítséget jelentenek a feltöltött videók. A hivatal munkatársai megtekintik a Google rendszerében lévő anyagokat, majd kiszámítják, hogy milyen magasan volt a felvétel készítésének napján a felhőtakaró alsó határa. Ebből következtethetnek az adott drón repülési magasságára. Ez a módszer egyre gyakrabban vezet sikerre, így nő a feljelentések és a pénzbírságok száma. Ezen a héten öt feljelentést kaptak, míg korábban havonta volt egy. A robotrepülőgépek tulajdonosai gyakran nincsenek tisztában a legalapvetőbb szabályokkal sem.

Braunschweig repülőterének környékén is nő a pilóta nélküli légi járművek száma. Cornelia Cramer, a helyi szövetségi légi közlekedési hivatal szóvivője azt nyilatkozta, hogy tavaly év végéig a német légitársaságoktól összesen csupán hét panasz érkezett drónok miatt, és inkább a lakosság érzi zavarónak a jelenlétüket. Legtöbbször ipari létesítmények, templomok és autópályák környékén lépnek fel szankciókkal, de az is szabályszegés, ha a vezető látótávolságán kívülre kerül a masina. A pénzbüntetések összege 300 és 450 euró között változik, a felső határ ugyanakkor 50 000 euró.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • atomgepezet #12
    Mi a helyzet ma mondjuk egy 2-3 szintes ház van a telken? :)
  • gforce9 #11
    Valószínűleg én is így tennék. Kamerázza az anyukáját a dróntulaj.
  • Tetsuo #10
    Nem valószínű, hogy valaha is berepülne hozzám ilyen, de
    Én lelőnék minden "drónt" (ha tudnék), ami a kiskertem fölött repked - egyrészt védve a személyiségi jogaimat, másrészt a nyugalmamat.
    Még meg is verném a gazdáját - szerintem.
  • aru #9
    Ha az enyémet rongálnád meg akkor biza biróságon csücsülnénk és az ítélet után fizetnéd a kártérítést és perköltséget! Elárulom neked, hogy 1) a földtől számított 5 méteres magasság már légtérnek számít, 2) én mindig rendelkezem a légügyi hatóság által kiállított engedéllyel és volt olyan, hogy lakott terület fölöttre.
    Az előzőektől függetlenül tényleg nincs olyan, hogy drónjogsi, és biztosítást is csak cégek tudnak kötni drónra és ugye a magánember nem lehet belekényszeríteni a magyar törvények szerint vállalkozásba.
    Amúgy jelenleg már olyan szinten tart ez az egész, hogy a csúcstechnikában már infra érzékelők vannak és nem engedi, hogy nekireptest valaminek.
    Utoljára szerkesztette: aru, 2016.04.10. 20:06:38
  • Zsoltee_a_bator #8
    Nem lohetsz le mindent / mindenkit, ami a teruletedre kerul. Max majd ha torvenyek engedik neked. Amugy nincs nagy piaca a hasznalt alkatresznek a teruleten.
  • Nemzsidó #7
    Nem a repülőgép-balesetek okozzák a drónröptetéssel kapcsolatos fő problémát, kivéve talán a repülőterek közvetlen környékét. A zavaró inkább az olcsóbb, kis repülőmagasságú eszközök berepülése magánterületekre, vagy a magánterületek határán kívülről, de a magánterületről készített videók, amik nem feltétlenül rossz szándékú felhasználók tevékenységei, de igenis zavarhatják a magánterület tulajdonosát, vagy az ott tartózkodókat, s akár kompromittáló felvételekre is lehetőséget adhatna. A szabályozást elsősorban itt kell kezdeni. Igaz, így nem sok területe marad az ilyen eszközöket használóknak a reptetésre, de ez például engem teljesen hidegen hagy. A modernkori sárkányeregetés a drónröptetés. Valahogy így kellene kezelni ezt a hóbortot is mind a reptetők, mind a "közönség" részéről. Én is, mint a "közönség" tagja elnézem e tevékenységet mindaddig, amíg személyes terem és tulajdonom nem kerül a drónok kameráinak látókörébe. Ebben az esetben viszont függetlenül attól van-e rajta kamera, vagy nincs, ha elérhető számomra, akkor földre kényszerítem, vagy lelövöm, mint behatolót. A keletkezett kárért pedig nem fizetek. De az épségben maradt alkatrészek biztosan jól eladhatók majd...
  • lodoviktrema #6
    http://hvg.hu/plazs/20090202_10_megdobbento_teny_madar_baleset
    kiemelnék belőle két adatot:
    évente több mint 600 millió dollárnyi kárt okoznak
    évente 12600 baleset (légierő+polgári repülés)

    Ez ugye csak Amerika. És tudtommal a reptereknél rendszeresen riasztják a madarakat.
  • Cat #5
    Egy hajtómű tönkremegy, attól még nem zuhan le, eggyel is le tudnak szállni. Ettől függetlenül egyértelműen komoly probléma. Tipikusan az az eset, amikor néhány idióta miatt szívnak majd százezrek vagy milliók mindenféle engedéllyel.
  • Zsoltee_a_bator #4
    A madarak kisebbek es puhabbak. A hajtomuvek tesztelve is vannak, hogy kibirjanak egy madarat.
  • Zsoltee_a_bator #3
    Szeretek ropkodni jatek-kategoriaju cuccokkal, videozas celbol.. De valoszinuleg meg ez is be lesz tiltva majd amikor valami jackass emberek folott ropkod es raesik valakire, vagy a megengedett magassag fole megy es utkozik egy geppel.