Berta Sándor

Szoftveres tiltás került a DJI drónjaiba

A kínai vállalat a franciaországi labdarúgó-Európa-bajnokság miatt változtatott.

A biztonsági szakértők egy része tart attól, hogy robotrepülőgépekkel támadások hajthatók végre a futballstadionok ellen - erre reagált a világ legnagyobb dróngyártójának számító DJI és szoftveres módosítást alkalmazott azért, hogy az általa gyártott légi járművek ne repülhessenek a franciaországi stadionok közelébe. A DJI közlése szerint a 25 ezresnél nagyobb befogadóképességű európai stadionok kerültek tiltólistára, e létesítmények 500 méteres környékén belül lehetetlenné tették a felszállást a drónjaik számára.

A DJI korábban már kétszer élt hasonló lehetőséggel. Michael Perry, a cég szóvivője tavaly január végén jelentette be, hogy alkalmatlanná teszik a drónjaikat a Washington zárt légterű területei feletti repülésre, 2015 novemberében pedig ismertté vált, hogy a DJI által kifejlesztett Geospatial Environment Online (GEO) nevű rendszer a repüléstilalmi zónákra (repülőterek, erőművek, büntetés-végrehajtási intézetek stb.) hívja fel a figyelmet és az ilyen területek mellett nem engedi felszállni a légi járműveket.

A DJI jelenleg 70 százalékos részesedéssel rendelkezik a robotrepülőgépek piacán. Az eddigi korlátozásokat kizárólag bizonyos pilóták, például a filmesek hagyhatták figyelmen kívül. Ezek a szoftveres megoldások persze nem tökéletesek: Berlinben például a Tegel és a Schönefeld repülőterek feletti légtér repüléstilalmi zónának számít, de az Olimpiai Stadion és a kormányzati negyed feletti már nem.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M2 #9
    Szuper fegyver, ha a célpont vak, süket és mozgássérült egyben.
  • Skylake #8
    Aki ezeket az eszközöket kívánja a fenti célokra használni, biztosan módot fog találni a beépített védelem megkerülésére is. Szoftverről van szó - majd lecserélik. Ez csak a gyártók kezeinek mosása, semmi több.
  • Zsoltee_a_bator #7
    Ez arra jo, hogy valami jackass idiota ne egy tomeg folott zuhanjon le, mert sajat felvetelt akar a meccsrol. Es sajnos kellenek ilyenek.
    Utoljára szerkesztette: Zsoltee_a_bator, 2016.06.15. 10:55:21
  • Cat #6
    Rengeteg ember van, aki képes a SAJÁT mobiltelefonjáról felhívni a rendőrséget és bombariadót bejelenteni. Vagy a regisztrált nyomtatóján/fénymásolóján pénzt hamisítani. Balgaság lenne lebecsülni ezeket a primitív védelmeket.
  • SupraMKIII #5
    Jah, az tény, hogy 100-150eFt-ból profi Multirotort lehet összerakni, akár 5-6 kilós teherbírással is...
    Szóval ez egy marketing fogás a DJi részéről, de nem baj: az átlagember ezt nem fogja érteni, és ha ez segít a drónok elfogadásában, akkor nekem jó!

    Viszont egy ilyen támadást tényleg csak a lentebb idézett agyhalottak csinálnak multirotorral: Drónnal, igen, de repülővel. Annak brutálisan nagy hatótávolsága lehet (pláne ha van a közelben valami magas dolog, és onnan indítják), és nagyságrendekkel nagyobb teherbírása.

    A multirotor arra lehet jó max, hogy berepüljenek pl. az alagsorba a gázcsonk mellé - nade inkább nem ötletelek :-) Ki tudja, kik olvassák :-)
    Utoljára szerkesztette: SupraMKIII, 2016.06.15. 08:14:02
  • RaidenHUN #4
    Lehet vicces, de nem nehéz olyan nehéz összerakni egy ilyet


    Amúgy ez a megoldás pont semmire nem jó, aki készül valamire nem ez fogja megállítani.
  • M2 #3
    Azért vannak még a fogalmatlan idióták is, na azok ellen jó.
  • kvp #2
    Mivel egy butabb dront kesziteni vagy egy gps-es szoftver nelkulit venni nem igazan nagy kihivas, ezert ez csak a torvenytisztelo emberek es az agyhalott onjelolt terroristak ellen jo. Arra viszont pont megfelel...

    ps: Dronos tamadast nem nagyon lattunk idaig, de tekintve, hogy egy jobb onvezeto dron arabol (ami max. egy kezigranatot emel fel) kijon egy kisteherautonyi kassam raketa, amivel egy atlag stadiont a foldig le lehet bontani, ezert nem igazan ezek dronok a veszelyesek.
  • SupraMKIII #1
    Ez tényleg szép, és értékelendő, a probléma csak az, hogy ha nincs frissítve a software, akkor ez nem sokat ér.
    (meg persze akkor sem, ha alternatív vezérlő software-t kap a drone - a DJ-ket nem ismerem, de ha jól emlékszem, van rájuk jó pár portolás)

    A megoldás egy belső óra lenne a vezérlőben, illetve a software időzített/kényszerített frissítése. De ugye az a már piacon lévő modelleken nem segít.