Berta Sándor

Drónbaleset - szigo­rúbb szabá­lyozást köve­telnek a brit pilóták

A londoni Heathrow repülőtéren történt incidens bebizonyította, hogy sürgős változtatásokra van szükség.

Mint arról beszámoltunk, vasárnap este valószínűleg drónnal ütközött London légterében a British Airways egyik repülőgépe. A légitársaság közleménye szerint a Genfből érkező Airbus A320-as típusú repülőgép 132 utassal és ötfős személyzettel a fedélzetén baj nélkül leszállt célállomásán, a Heathrow repülőtéren. A hivatalosan egyelőre nem azonosított tárgy a gép elejének csapódott. Az ütközést a pilóta jelentette a leszállás utolsó szakaszában.

A Polgári Légi Közlekedési Hatóság (CAA) azt jelentette, hogy a londoni Metropolitan Police már elindította a vizsgálatot az ügyben, emellett a brit kormány is kilátásba helyezte, hogy szigorítani fog a jelenlegi robotrepülőgép-üzemeltetési szabályozáson. A szigetország közlekedési minisztériuma jelezte, hogy még az idén elkészülhet egy új stratégia. A kabinet munkacsoportja nemzetközi szinten különböző felügyeletekkel is felveszi a kapcsolatot és próbál megoldást találni a problémára.

Steve Landells, a British Airway Pilóták Szövetségének (BALPA) repülésbiztonsági szakértője úgy véli, az amatőrök által irányított robotrepülőgépek nagy száma miatt csak idő kérdése volt, hogy mikor történik meg egy ilyen eset. Szerinte mindenképpen szükség lenne a drónpilóták eddiginél jobb felvilágosítására és a jelenlegi szabályok szigorítására azért, hogy biztosítani lehessen a biztonságos légi közlekedést. A BALPA egyébként mér régóta sürgeti, hogy kötelezően regisztrálni kelljen a távirányítású légi járműveket, továbbá megoldást jelenthet bizonyos repüléstilalmi zónák integrálása a vezérlőszoftverekbe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!