Berta Sándor

Az Airbus is drónnal ellenőrzi a repülőgépeit

A gyártó a Farnborough Nemzetközi Légikiállításon mutatta be az új módszert.

Az Airbus bejelentette, hogy a jövőben az elkészített repülőgépeit olyan drónnal fogja ellenőrizni, amelyet elláttak nagy felbontású kamerával. A jármű automatikus vezérlés segítségével közlekedik majd egy előre meghatározott repülési útvonalon és közben fényképeket fog készíteni, de az egész folyamatot felügyeli majd egy pilóta.

Az elkészített digitális fotók és az esetleges minőségi problémákkal (repedések, karcolások, festési hibák stb.) kapcsolatos feljegyzések bekerülnek egy adatbázisba, amelynek segítségével 3D-modellt készítenek a repülőgépekről és végül kielemzik az összes információt. Az adatok segíteni fognak a gyártási folyamat javításában, az újabb hibák megelőzésében, a károk minimalizálásában és a folyamatok visszakövethetőségében. Az innovatív megoldás segítségével rendkívül nagy mértékben lecsökkenthető a repülőgépek földi átvizsgálására fordított idő. A hagyományos módszerekkel ez a folyamat akár 2 órát is igénybe vehetett, a robotrepülőgéppel viszont csupán legfeljebb 10-15 percig tart.


Nathalie Ducombeau, az Airbus minőségügyi vezetője kifejtette, hogy az új technológia használata lehetővé teszi a munkakörülmények javítását, ami magával hozza a biztonság növelését, másrészt a minőségellenőrök is kényelmesebben végezhetik a munkáját. A munkásoknak nem kell például rossz időjárási körülmények között végezniük a tevékenységüket. A drónos vizsgálattal kapcsolatos első teszteket az Airbus A330 típusú repülőgépeken végzi el a gyártó, amely az eljárást más programokba is integrálni akarja.

A drónokkal való vizsgálatokat először az easyJet diszkont légitársaság mutatta be 2014-ben és 2015-ben. A cég az új karbantartási és üzemeltetési eljárások bevezetésétől azt várta, hogy a 220 darabos repülőgépflottáját olcsóbban és hatékonyabban tudja majd üzemeltetni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Fenrir #2
    Arra kíváncsi leszek, hogy melyik légitársaság/karbantartó cég fogja ezeket megvenni...
  • Cefet #1
    Gyönyörű ez a gép(orr és pilótafülke). Az űrsiklóra emlékeztet.