MTI

Elkészült a drónok szabályo­zásáról szóló rendelet­tervezet

Még idén közigazgatási egyeztetésre bocsáthatják a drónok szabályozásáról szóló rendelettervezetet - közölte a honvédelmi miniszter a parlament honlapján közzétett írásbeli válaszában.

Simicskó Istvánt Demeter Márta, szocialista országgyűlési képviselő kérdezte írásban arról, hogy a tervek szerint halad-e a drónok alkalmazásáról szóló jogi szabályozás kidolgozása. Írásbeli válaszában a miniszter kifejtette: a légi közlekedésről szóló törvényben szereplő felhatalmazás alapján a pilóta nélküli állami légi járművek repülésének, a pilóta nélküli állami légijármű-rendszerek üzemeltetésének, a kezelő személyzet képesítésének, egészségügyi alkalmasságának követelményeiről, valamint az azokkal kapcsolatos hatósági eljárás részletes szabályairól szóló miniszteri rendelet előkészítését a Honvédelmi Minisztérium Hatósági Hivatal (HH) végzi.

A hivatal előzetes szakmai egyeztetést folytatott az Országos Rendőr-főkapitányság, a Budapesti Rendőr-főkapitányság, a Terrorelhárítási Központ, a Készenléti Rendőrség, a Légirendészeti Parancsnokság, az Alkotmányvédelmi Hivatal, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, a Nemzeti Adó és Vámhivatal, a Belügyminisztérium, Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Közlekedésbiztonsági Szervezet, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság és a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. szakértőinek a részvételével.


Simicskó István kitért arra is, hogy a nemzeti szabályozás kialakítása során - Magyarország NATO- és EU-tagságára figyelemmel - törekedni kellett arra, hogy az a NATO, a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) és az Európai Védelmi Ügynökség iránymutatásaival is harmonizáljon. Ezen szervezetek az egységes szabályozás érdekében 2016 első félévében több új iránymutatást is kiadtak, amelyek vizsgálata, figyelembevétele lassította a "kodifikációs folyamatokat" - írta Simicskó István, hozzátéve: az átdolgozás után megtörtént a jogszabálytervezet honvédelmi tárcán belüli szakmai egyeztetése. A rendelettervezetet júliusban elküldik az érintett magyarországi és külföldi szakmai szervezeteknek előzetes szakmai véleményezésre, és ezután várható majd a közigazgatási egyeztetés - írta a honvédelmi miniszter.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • NEXUS6 #4
  Ez a rendelet csak az állami légijárműveket érinti, a civil drón rendeletet majd valaki másnak kell elkészíteni nem a HM-nek.
 • kvp #3
  Igazabol nem nagyon kell megkerdezni senkit, csak az EU-s szabalyozasrol tajekoztatni a magyar hatosagokat es szervezeteket, hogy fel tudjanak keszulni a szabalyozas bevezetesere. A torvenyt mar eletbe leptettek es csak az allami szervezetekre vonatkozo rendelet hianyzik.

  ps: akit eredekel, az EU-s szabalyozas fent van a neten a brusszeli adatok kozott, lehet meg talan magyarul is...
 • Jeffjohnson #2
  Úgy voltak vele, hogy minek kérdezzenek meg olyanokat, akiket konkrétan is érinteni fog a rendelet...
  Tartok tőle, hogy kinyírják ezt a hobbit.
 • Alien69 #1
  No és a civileket nem kérdezték??? Van már jópár csoport, akiket meg kellett volna kérdezniük a NEM katonai felhasználásról is.