Berta Sándor

Alkalmazkodó vállalattá vált az Intel

Az óriáscég vezetője nem csupán a sikerekről, hanem az elmulasztott lehetőségekről is beszélt.

Brian Krzanich, az Intel vezérigazgatója a Fortune magazinnak adott videóinterjút. A menedzser kifejtette, hogy cége egy "alkalmazkodó konszern", és a közeljövőben a dolgok internete (IoT), az adatközpontok, a felhőkörnyezet és a hálózatba kötött autók területén jelenhetnek majd meg. Az Intel különösen az intelligens gépkocsikat tekinti a jövője egyik pillérének és az mindenképpen kapóra jön neki, hogy az összes többi kiválasztott terület (dolgok internete, felhőkörnyezet, adatközpontok) is kapcsolódik a közlekedéshez. Az adatok feldolgozáshoz nagy teljesítményű számítógépek kellenek, vagyis a processzorok fejlesztése is fontos marad. Krzanich a korábbi Intel-társalapító, Andy Grove egyik kijelentésére ("adapt or die") is felhívta a figyelmet és jelezte, hogy e mottó szellemében alkalmazkodni akarnak az új korszakhoz és annak kihívásaihoz.

Krzanich a dolgok internete kapcsán rámutatott, hogy 2020-ig 50 milliárd eszköz fog csatlakozni az IoT-világhoz és minden felhasználó naponta 1,5 gigabájtot adatot generál majd. Egy magasan fejlett intelligens drón vagy egy jövőbeli autonóm gépkocsi ezen adatmennyiség többszörösét fogja megtermelni, a szakértők percenként 20-40 gigabájt adatra számítanak. Ezenkívül a felhőkörnyezet már most is éves szinten 2 milliárd dolláros üzlet a vállalat számára, a növekedés pedig több tíz százalékos.

Az Intel első embere kiemelte a közelmúlt hibás döntéseit is, például azt, hogy "elaludták" a megjelenést az okostelefon-piacon, valamint azt, hogy eleinte a WiMAX mellett tették le a voksukat az LTE helyett. Az Infineon mobilrészlegének átvételével ugyanakkor sikerült némileg javítani a helyzeten. Az aktuális LTE-megoldásaik, például az XMM 7360 modem világszínvonalú és nem véletlen, hogy az érkező iPhone 7 készülékbe is bekerült. Krzanich végül kitért az Altera 16,7 milliárd dolláros felvásárlására. A cég integrálása nagyon jól halad, a tervezett növekedést és az ütemtervet már sikerült túlteljesíteni.

Az Intelnek négy olyan európai kutatólaboratóriuma van, amely a dolgok internetével foglalkozik. A gyártó idén 12 000 embert küld el. Az elbocsátások részét képezik annak a tervnek, amelynek keretében az Intel személyi számítógépekre koncentráló vállalatból egy olyan társasággá válik, amely a jövőben a felhőszolgáltatásokra és a több milliárd okos és összekötött számítástechnikai eszközre összpontosít. Az átszervezés ezt a folyamatot gyorsíthatja fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!