Berta Sándor

Új alaplap-formátum az Inteltől

Az új alaplap neve 5x5, amely stílusosan az 5 hüvelykes hosszára és szélességére utal.

Az új termékről az Anandtech és a Liliputing is beszámolt. Az alaplap mérete 147 x 140 mm, a felülete 205,8 cm2 és ezzel 29 százalékkal kisebb a 170 x 170 mm méretű Mini-ITX szabványú alaplapoknál. A terméket a fejlesztői fórumán mutatta be az Intel és a Celeronoktól a Core i7 processzorokig számos 35, illetve 65 watt fogyasztású CPU-modellt támogat. Az új alaplapnak a kis méret mellett pont a viszonylag szabad processzorválasztás a legnagyobb előnye.


Az adattárolók közül egyaránt használhatók vele M.2 SSD-meghajtók és a 2,5 hüvelykes háttértárak, ugyanakkor hátrány, hogy nincs PCIe-slot, így a felhasználó kénytelen megelégedni az integrált grafikus mag teljesítményével. Így azoknak, aki játszani is szeretnének, jobb választás lehet egy Mini-ITX-es alaplap. Az Intel az 5x5 alaplappal elsősorban azoknak a kis méretű rendszereknek a piacát akarja meghódítani, amelyek például a nappalikban találhatók. A megoldás a választható processzorok miatt kétségkívül érdekes kompromisszumot kínál.

Az alaplap két SO-DIMM memóriafoglalattal rendelkezik, emellett van SATA-portja, DC-csatlakozója, kettő USB 3.0-portja, kettő HDMI-kimenete és egy hálózati csatlakozója. Egy nagyobb vagy két kisebb ventilátor használatára van lehetőség. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az 5x5-ös alaplapok mikor kerülnek a boltokba és pontosan mennyibe fognak kerülni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!