Berta Sándor

Megválhat IT-biztonsági részlegétől az Intel

Az IT-biztonsági piac napjainkra nagyon megváltozott, a tradicionális szereplőknek (Symantec stb.) olyan új vetélytársakkal kell megküzdeniük, mint a FireEye vagy a Palo Alto Networks. Az Intel korábbi tervei csak részben valósultak meg.

Az Intel 2010 augusztusában vásárolta meg 7,68 milliárd dollárért a biztonsági szoftvereket gyártó McAfee nevű céget. A társaság stratégiai célja az volt, hogy megerősítse jelenlétét a biztonsági alkalmazások piacán. Nos, ez csak részben valósult meg, így a 2010-es üzlet nem igazán bizonyult kifizetődőnek. A The Financial Times arról számolt be, hogy az Intel felülvizsgálja IT-biztonsági részlege jövőjét. Bennfentesektől kiszivárgott információk alapján az egyik lehetőség az üzletág értékesítése lehet. Ezt a vállalat eddig nem erősítette meg, igaz, nem is cáfolta.

A McAfee felvásárlása után az új részleg az Intel Security nevet kapta, ugyanakkor néhány termék esetében megmaradt a McAfee név is. A tranzakció akkoriban logikus lépésnek tűnt, hiszen az IT-biztonság az elmúlt esztendőkben egyre fontosabb területté vált és a kibertámadások jelentette növekvő fenyegetések miatt a pénzügyi befektetők jövedelmezőnek ítélték meg a hasonló üzleteket. Az Intel Security iránt magán befektetési társaságok már most is érdeklődnek és a menedzsment bankokkal is tárgyal a részleg jövőjéről.

Az Intel a korábbi terveit (biztonsági funkciók integrálása a chipekbe stb.) csak részben tudta megvalósítani, ráadásul az elmúlt időszakban két fontos vezető - David DeWalt és Mike DeCesare - is távozott a részlegtől. Miután a cég nincs könnyű helyzetben, hiszen többek között a PC-piac is stagnál, így kénytelen az IT-biztonság helyett más területekre, például a szerverközpontokban alkalmazható chipek fejlesztésére vagy a dolgok internetére, koncentrálni. Ez utóbbival függ össze az is, hogy az óriáscég átszervezésekbe kezd és 2017 közepéig megválik 12 000 dolgozójától. Az elbocsátások részét képezik annak a tervnek, amelynek keretében az Intel személyi számítógépekre koncentráló vállalatból egy olyan társasággá válik, amely a jövőben a felhőszolgáltatásokra és a több milliárd okos és összekötött számítástechnikai eszközre összpontosít.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!