Gyurkity Péter

Bemutatkozott az iOS 10

Az Apple mindhárom operációs rendszere esetében újításokat mutatott be.

A napokban került sor az éves WWDC-rendezvényre, amelyen ezúttal új hardverről nem rántották le a leplet, viszont a cég mindhárom operációs rendszere esetében megismerhettük a legújabb verzió újításait. Az Apple számos módosítással készül, hogy lépést tartson a konkurenciával.


Szokás szerint némi statisztikával indult a nyitóbeszéd, ennek során elhangzott, hogy jelenleg összesen 13 millió külső fejlesztő, valamint több mint 2 millió alkalmazás található a katalógusban. 130 milliárd appot töltöttünk már le, a fejlesztők pedig 50 milliárd dollárt kerestek saját alkalmazásaikkal, legalábbis az Apple ennyit fizetett ki nekik - ez egyben a platform egyik fő vonzereje. Az iOS 10 a felhasználói élményre fókuszál, ennek megfelelően a készülék felvételekor automatikusan bekapcsol a kijelző, hogy szemügyre vegyük a friss értesítőket, a jobb szélről való simítással elővarázsolhatjuk a kamerát, míg a bal oldalról végzett hasonló mozdulattal a widgetek kerülnek elő. Ez utóbbiak már szintén támogatják a Force Touch funkciót, egy erősebb érintéssel például további számokat és részleteket kérhetünk le.


A hetente 2 milliárd kérelmet kiszolgáló Siri ezentúl a különböző alkalmazások adataiban is keresgélhet, a "deep learning" révén üzenetküldés közben még jobb javaslatokat kapunk, amelyek a helyzetünktől, a másik féltől, valamint a naptárunk telítettségétől is függnek. A szöveg és az emojik méretét is megváltoztathatjuk, de itt a külső alkalmazásokhoz is hozzáférünk majd, így például egy GIF beillesztéséhez nem kell elhagynunk a Messages alkalmazást. A képeken felismert arcok révén fotóinkat automatikus módon rendezhetjük, a Memories funkció révén pedig az elmúlt események alapján történik a rendezgetés, immár mindenféle ráhatás nélkül. A zenehallgatást a dalszövegek megjelenése egészíti ki, javul a hírgyűjtési funkció is, de a dolgok internetének támogatása is kibővül. Mindez azzal társul, hogy az alapértelmezett appokat végre lehetőségünk lesz eltávolítani. A fejlesztői előzetes már elérhető, az első béta júliusban, a végleges változat az ősz folyamán esedékes.

A watchOS 3 eközben gyorsabban indítja el az egyes alkalmazásokat, a kedvenc appok egy új dock-gyűjtőhelyen kapnak helyet, itt új appokat is kapunk, a válaszadás is leegyszerűsödik, a kijelzőn további betűkészleteket és sémákat érhetünk majd el, de a teljes kezelőfelületet is igyekeznek még kényelmesebbé és egyben egyszerűbbé tenni. A megjelenés itt is az ősz folyamán várható.

A macOS Sierra már természetesen az asztali számítógépeken jelenik meg, itt szintén elérhetővé válik a Siri, amelyet az iCloud és a pontos szinkronizálás, az univerzális másolás és beillesztés, valamint számos egyéb funkció egészít majd ki. A megjelenés menetrendje az iOS 10-hez lesz hasonló.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M2 #6
    Illetve jó irány a Google-nál, hogy offline is engedi használni a cuccait, ilyenkor letölt pár száz megát, de internet nélkül is működnek a dolgaik. Ezt is iagzán átvehetnék Siri-nél és a diktálásnál.
    Utoljára szerkesztette: M2, 2016.06.15. 13:21:27
  • M2 #5
    Ha a megnyitott Siri mellett azt is megoldják, hogy az angol parancsok közben legalább a diktálás lehessen magyar, akkor szuper lesz a rendszer!
    Például erre gondolok:
    "Start Viber and send a message to my wife ... «magyar nyelvű szöveg»"
    Mert jelenleg sajnos Siri angolul várja a diktálást (ami pedig tökéletesen működne magyarul).
  • M2 #4
    Most konkrétan te voltál az androidos, aki jött egy iOS cikk alá fikázni. Akkor azt kellene a (nem túl pozitív) mintád alapján gondolnom, hogy minden androidos ilyen? Szerencsére nem.
  • Madve #3
    Miért kellene? Önként jönnek android témájú cikkek alá fikázni, és megmagyarázni, hogy miért nem kell widget, teljes bluetooth, sd kártya, cserélhető akku, fájl kezelő, itunes vagy egyéb szoftver nélküli fájlküldés/fogadás számítógépről, oled, vagy amoled kijelző, 4k felbontás és társai.
    Anno ugyanez volt a copy-paste-el, az értesítési sávval, és hasonlókkal.
    Majd lassan mindezt iphone is megkapja, sokat ezek közül már a 7-ben, mivel többször nagyobb kijelzőt már nem jön be a nagyobb kijelző, nagyobb processzor kombó új telefonnál, mivel elérték a maximum méretet kijelző esetében.
    Tehát most elkezdik közelebb hozni az igencsak elmaradt telefont, persze próbálnak keveset költeni rá, hogy a nagy profit továbbra is nagy maradjon.
    Jön a kicsit több ram, oled kijelző, widgetek, az dual kamerás olcsó megoldás, amit samsung egy kamerával is megoldott, na de azért két lencse mégis látványosabb, és így tovább, de semmi innováció, mint ahogy azt már megszokhattuk...
  • M2 #2
    Hogy te milyen ügyes vagy!? Mennyi idő volt beszélni mind az 500 millió iOS felhasználóval?
  • Madve #1
    Egyre androidosabb lesz az ios. Widget nem kell bele, úgyis minden iphone tulajdonos megmagyarázta eddig, hogy miért nem kell. Mi lesz a következő, fájlkezelő, sd kártya? :D