Berta Sándor

Kiber­támadásokat elemezhet a Watson

A szuperszámítógépet számos biztonsági feladat végrehajtására képeznék ki.

A Watsont a jövőben többek között kibertámadások elemzésére használhatják, segíthet az ilyen akciók felderítésében és előrejelzésében, valamint ellenintézkedéseket javasolhat majd. Az IBM kutatói jelenleg Watson felhő-alapú verzióját arra készítik fel, hogy a biztonsági elemzőknek segítsen és többek között lehetővé tegye a téves riasztások megkülönböztetését a valódi kibertámadásoktól. Az IBM ősztől nyolc amerikai egyetemmel működik együtt azért, hogy a szuperszámítógépet annyi adattal láthassák el, amennyivel csak lehetséges.

Az X-Force nevű adatbázis 20 év biztonsági elemzéseinek információt tartalmazza. Ezek közé tartoznak például 8 millió spam- és adathalász-támadás feljegyzései, s több mint 100 000 biztonsági hibával kapcsolatos dokumentum. Ezeknek köszönhetően a Watson megismeri a támadási stratégiákat és a lehetséges célpontokat. Marc van Zadelhoff, az IBM Security vezetője kiemelte: elvileg lehetséges lenne 2020-ig betölteni a jelenlegi 1,5 millió szabad IT-biztonsági állást, de ez sem oldaná meg a képességek és a lehetőségek hiányára visszavezethető problémákat.

A cégeknek naponta sokezer biztonsági eseménnyel kell szembesülniük. Ezek nagy része téves riasztás, a feldolgozási költségek elérhetik az évi 1,3 millió dollárt, míg a befektetett idő a 21 000 órát. Ráadásul ezek az esetek feleslegesen lekötik a munkatársak idejét és energiáját. Emellett évente legalább 75 000 biztonsági rést regisztrálnak a sebezhetőségi adatbázisokban, s van még körülbelül 10 000 kutatási anyag és 60 000 biztonsági témájú blogbejegyzés is, amire figyelni kell. Azonban a munkatársak nem mindig tudnak mindent figyelembe venni vagy minden adatot feldolgozni. A Watson ebben segíthet és a blogokból, videókból, cikkekből szerezheti meg a különböző információkat, továbbá megtanulhatja a biztonsági ágazatban használt kifejezéseket.

Az amerikai konszern azt tervezi, hogy az együttműködő egyetemek hallgatói beszállhatnak a következő felkészítési szakaszba és havonta akár 15 000 biztonsági dokumentumot dolgozhatnak fel a szuperszámítógép számára. Az IBM a Marylandi Egyetemmel (UMBC) akar kialakítani szorosabb kapcsolatot és létrehozni egy kognitív kiberbiztonsági laboratóriumot, ahol a hallgatók a cég munkatársaival közösen kutathatják az öntanuló IT-rendszereket. A Watson biztonsági megoldására épülő első béta programokat és szolgáltatásokat már az idén kifejlesztik. Az IBM a saját adatai alapján naponta több mint 130 országban 20 milliárd biztonsági eseménnyel konfrontálódik és több mint 3000 biztonsági szabadalom van a tulajdonában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!