Berta Sándor

Utcákra bontott időjárás-előrejelzések jöhetnek?

A közeljövőben átalakulhat a meteorológia és nemcsak pontosabb, de személyre szabottabb is lehet.

A meteorológusok hamarosan akár az egyes utcákra is készíthetnek időjárás-előrejelzéseket. Mindez új műholdaknak, illetve az okostelefonoknak és az azokba beépített szenzoroknak köszönhető. Utóbbiak alkalmassá válhatnak arra, hogy elküldjék egy központi számítógépnek a felhasználók aktuális tartózkodási helyén lévő hőmérsékleti adatokat, így pedig létrehozható az időjárási mérőállomások gigantikus hálózata. Amennyiben a meteorológusok kiértékelik a szenzorok információit, akkor az eddiginél sokkal pontosabban lehet megmondani a várható időjárást, akár az egyes lakóterületek számára is.

A megnövekvő adatmennyiséget szuperszámítógépekkel fogják kielemezni. A kutatók azt remélik, hogy ezáltal sok energiát lehet majd megtakarítani, ez pedig nemcsak a gazdaság számára fontos. Az energiaellátók például megtudhatják, hogy milyen szélviszonyok mellett mennyi energiát termelnek a szélerőműveik, s ennek két előnye is van. Egyrészt meghatározható, hogy mikor kell bekapcsolni a hagyományos erőműveiket, ezáltal megtakarítható a felhasznált alapanyagok jórésze, másrészt kiszámíthatóbbá válik, hogy mennyi áramot tudnak be- vagy visszatáplálni az energiahálózatokba.

Sarah Jones, a Német Meteorológiai Szolgálat (DWD) kutatási vezetője elmondta, hogy a tervezett új műholdakat feljavított infra- és mikrohullámú szenzorokkal szerelik fel, így a szakemberek további információkhoz juthatnak a felhők hőmérsékletével és a levegő nedvességtartalmával kapcsolatban. Az új modellek közé tartoznak az európai EumetSat alacsony magasságon működő műholdjai is. A fedélzeten elhelyezett Icecloud Imager segítségével felbecsülhető a jég tömege és az egyes jégdarabok mérete, ezáltal pedig jobban megérthetők a felhőkben zajló fizikai folyamatok.

Ezekhez az adatokhoz csatlakoznak még a felszíni állomások, az időjárási ballonok, a hajókon lévő szenzorok, az óceánokban lévő bóják és a repülőgép-fedélzeti mérőeszközök által rögzített információk. Mindezen óriási információmennyiség feldolgozásához szuperszámítógépek kellenek. A Met Office brit meteorológiai szolgálat nemrég vásárolt 150 millió dollárért egy új berendezést, amely 2017-ben állhat üzembe. Az új módszerrel rendkívül precízen tíz napra előre lehet majd jelezni az időjárást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #5
    https://sg.hu/cikkek/it-tech/127194/szuperszamitogepekkel-pontosabbak-az-idojaras-elorejelzesek

    sztem egyenlőre nem utcákra kell bontani az időjárás jelentést, hanem pl. 200-300km-es eltéréseket kellene pár 10km-re levinni. Ezzel a sok kis kütyüvel igazából semmire nem fognak menni pl. egy hurrikán esetében. Az, hogy most éppen esik vagy sem nem olyan nagy gond mint amikor 200km-er eltéréssel jósolnak meg F5 hurrikán útvonalat.

    "Ugyanakkor a vihar lecsapása előtt 24 órával még mindig átlagosan 160 kilométer eltérés van a valódi és a prognosztizált útvonal között, míg 3 nappal a lecsapás előtt ez a távolság még 370 kilométer. "
  • Skylake #4
    Haha, még egy héttel későbbi időjárást sem tudják eltalálni pontosan!
  • Blacktom #3
    Okostelefonban? Amit octa core fűt és általában lakásban vagy zsebben van? Se minőség se ár szempontjából nem ésszerű. Inkább autókba, azok úgyis beszélgetni fognak. Meg az okos házak rendszereire csatlakoztatva. Meg az intelligens mosóporba.
  • bunny #2
    vagy országra. Meg napra.
  • shaba23 #1
    Én már azzal is elégedett lennék, ha megyére eltalálnák.