Berta Sándor

Nem szerzői jogsértés a virtuális magán­hálózatok használata Ausztráliában

A helyi kabinet testülete ellenzi a virtuális magánhálózatok betiltását.

Egy ausztrál kormányzati bizottság elutasította azokat a követeléseket, hogy tiltsák be a virtuális magánhálózatokat (VPN), mert azok alkalmasak lehetnek a földrajzi alapú tartalomblokkolás kikerülésére.

A testület álláspontja alapján az ausztrál fogyasztóknak joguk van a földrajzi alapú tartalomblokkolás megkerülésére. Az állásfoglalást egy tervezett szerzői jogi szabályozással kapcsolatban készítette a bizottság. Ezek célja általában az, hogy a helyi internetezők továbbra is hozzáférhessenek az olyan szolgáltatásokhoz, mint az amerikai Netflix, anélkül, hogy attól kellene tartaniuk, hogy ezzel megsértik a szerzői jogi törvényeket.

A testület hozzátette, hogy a földrajzi alapú tartalomblokkolás elterjedt módszernek számít Ausztráliában és azt jelenti, hogy a felhasználók a pénzükért sokkal kevesebb tartalmat kapnak, mint más országok állampolgárai. A helyi internetezők így nem férhetnek hozzá például az egyesült államokbeli vagy a kanadai anyagokhoz. A virtuális magánhálózatok betiltását az Ausztrál Szerzői Jogi Tanács kezdeményezte. Karen Chester, a bizottság egyik munkatársa azt nyilatkozta, hogy nem a virtuális magánhálózatok jelentik a komoly korlátozásokat, hanem a földrajzi alapú tartalomblokkolások, amelyek lehetővé teszik a szerzői jogsértéseket.

David Fullagar, a Netflix alelnöke korábban közölte, hogy minden olyan megoldás (proxyszerver, virtuális magánhálózatok stb.) ellen fel fognak lépni, amelyek segítségével a felhasználók becsaphatják a rendszert és úgy állíthatják be a tartózkodási helyüket, mintha az más országban lenne. Azokat, akik nem alkalmaznak ilyen eszközöket, semmilyen módon nem érintik a változások. Később Reed Hastings, a Netflix vezetője a szigorítással kapcsolatban azt mondta, hogy a filmstúdiók várták el tőlük ezt a lépést, ők pedig szerették volna előre figyelmeztetni a felhasználókat arra, hogy mi várható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!