Berta Sándor

A Scratch is a jogvédők cél­keresztjébe került

A zeneipar célpontja ezúttal a gyermekek számára kifejlesztett programnyelv.

A Scratch egy olyan grafikus programnyelv, amelyet kifejezetten a 8 és 16 év közötti gyerekeknek fejlesztettek ki az MIT szakemberei. A Scratch segítségével a fiatalok a kódokat építőelemekként helyezhetik el és megtanulhatják a programozást. A szerzői jogvédő szervezetek most azért támadják a platformot, mert a gyerekek a létrehozott és az interneten nyilvánosságra hozott projektjeikhez gyakran szerzői jogilag védett zeneszámokat használnak fel.


Az MIT szerverein több mint 12 millió Scratch-projekt található és az intézmény több ezer törlési keresetet kapott a szerzői jogvédőktől. Csak a Brit Zeneipari Szövetség (BPI) tavaly több tízezer ilyen beadványt nyújtott be az MIT vezetőihez. Mindez a Torrentfreak blog szerkesztői szerint azt jelenti, hogy a Scratch oldala kapta meg a legtöbb ilyen keresetet. A gyerekek egyébként nem rosszindulatból cselekednek így. A hivatalos fórumokban szóba került már a szerzői jog kérdése: kiderült, hogy sok felhasználó abból indult ki, hogy az úgynevezett Fair Use-elv alapján oktatási célokra jogosan használhatók fel a zenei felvételek.

Az MIT szeretne változtatni a jelenlegi helyzeten és Digital Millennium Copyright Act (DMCA) jogszabályt hívta segítségül. Az intézmény hangsúlyozta azt is, hogy a jogvédőknek megértőknek kellene lenniük, hiszen a Scratch esetében mégiscsak egy tanulási platformról és nonprofit kezdeményezésről van szó.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gergely1991 #3
    Esetleg egy korlátozást betenni(30mp hang és videóanyag),arra már biztosan nem mehetne a hiszti.
  • gforce9 #2
    Nonprofit dolgot anyagiak miatt támadni..... hát csak gratulálni tudok.
  • CRMessen #1
    "A szerzői jogvédő szervezetek most azért támadják a platformot, mert a gyerekek a létrehozott és az interneten nyilvánosságra hozott projektjeikhez gyakran szerzői jogilag védett zeneszámokat használnak fel."
    Ezzel a gőzerővel az összes fegyvergyártót is le lehetne csukni, mert a termékeikkel embereket ölnek.