Berta Sándor

Szerzői jogsértések miatt került bajba a VKontakte

A platform bűne a tartalomipar szerint az, hogy nem lép fel kellő mértékben az illegális másolatokkal szemben.

Az orosz szerzői jogi szervezetek egy ideig eltűrték a sorozatos szerzői jogsértéseket, de most elfogyott a türelmük és egyikük keresetet nyújtott be egy moszkvai bíróságon a VKontakte ellen. A portál Oroszország, Ukrajna és Kazahsztán három leglátogatottabb oldala között van, s nem csupán közösségi funkciókat kínál, hanem lehetővé teszi a tagoknak a különböző tartalmak megosztását, nyilvánosságra hozását is. Ez utóbbi funkciót a több mint 100 millió aktív tag nagy része használja is.

Az elmúlt években számos panasz érkezett a VKontakte menedzsmentjéhez, amelytől azt követelték a szerzői jogvédő szervezetek, hogy lépjen fel a jogsértések ellen. A vezetők azonban nem sokat tettek - Ezt unta meg az Association for the Protection of Copyright on the Internet (AZAPO), amely beperelte a céget, mondván AZ többszöri felszólításra sem távolította el EGY elektronikus könyv illegális kópiáit a szervereiről.

A VKontakte nehéz helyzetbe került, ugyanis az illetékes moszkvai bíróság akár országosan is betilthatja a platformot. Korábban a portál ellen ezeket az eljárásokat egy szentpétervári bíróság folytatta le, amely nem rendelkezett ilyen jogkörrel. Az eljárás kimenetelét lehetetlen megjósolni, a VKontakte mindenesetre azzal vádolta meg a szervezetet, hogy csupán nyomást akar gyakorolni rá és nem szeretne közösen megoldást találni a problémára.

A VKontakte 2014 szeptemberében került a Mail.ru csoport tulajdonába és tavaly júliusban sikerült megegyeznie a Sony Music képviselőivel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!