Berta Sándor

Korlátozná a linkek elhelyezését egy új uniós tervezet

Szabályoznák a szerzői jogok által védett tartalmakra mutató linkeket; engedélykötelesek lesznek, és akár pénzt is lehet majd kérni értük.

Az Európai Bizottság december 9-én akarja bemutatni a szerzői joggal kapcsolatos elképzeléseit és az első intézkedéseket jövő tavasszal javasolná. A kiszivárgott uniós dokumentum alapján a jövőben a felhasználóknak engedélyt kellene kérniük a jogtulajdonosoktól akkor, ha a honlapokon elhelyeznék az adott művek hivatkozásait vagy ha videókat ágyaznának be a portálokba, illetve a közösségi oldalakon megjelenő profilokba. Továbbá az is lehetségessé válhat, hogy a jogtulajdonosok pénz kérjenek a linkek megjelenéséért.

Az Európai Bizottság szerint az egyes tagállamokban, például Spanyolországban és Németországban alkalmazott megoldások próbálják megoldani a problémát, de egyúttal hozzájárulhatnak a belső piac széttagolódásához. A testület ezért a kérdést egységesen oldaná meg és megfontolja a tartalmak nyilvános megjelentetésének és hozzáférésének új törvényi szabályozását.

Julia Reda, a Német Kalózpárt európai parlamenti képviselője elmondta, hogy az Európai Bizottság szerzői jogi tervei oda vezethetnek, hogy a különböző szerzői jogilag védett tartalmakra mutató hivatkozások megjelentetését a jövőben engedélyhez kötik majd. A Német Kalózpárt emiatt attól tart, hogy az EU által tervezett szerzői jogi reform így - az európai uniós állampolgárok internethasználata kapcsán - a vártnál sokkal komolyabb következményekkel járhat. Reda úgy vélte, hogy a mai formájában ismert világháló a felismerhetetlenségig meg fog változni.

Leonhard Dobusch szerzői jogi szakértő szerint az elképzelés fenyegeti a tartalomlinkelési és -beágyazási szabadságot, és bár még nem konkrét tervekről van szó, de az irány akkor is kérdéses.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)