Berta Sándor

Európai döntésre várnak a streamboxok ügyében

Egy holland bíróság nem tiltotta be a berendezések forgalmazását, hanem az Európai Unió Bírósága elé utalta az ügyet.

Jelenleg számos online kereskedő, például a Moviestreamer és a Filmspeler árul olyan streamboxokat, amelyek segítségével megtekinthetők onilne filmek és filmsorozatok, ugyanakkor a szerzői jogvédők álláspontja alapján ezen eszközök egy részén olyan szoftverek futnak, amelyek jogilag támadhatók. A BREIN nevű holland szervezet ezért nyújtott be keresetet az egyik online bolt ellen.

Bizonyos kereskedők termékkínálatában kaphatók olyan különlegesen konfigurált streamboxok, amelyek az alap beállításoknak köszönhetően képesek az online sugárzott műsorok vételére és lejátszására. Ezek gyakran olyan készülékek, amelyek a Raspberry Pi rendszerekre épülnek és amelyekre az interneten szabadon fellelhető programokat telepítenek fel előre és azokat be is állítják.

A BREIN elsődleges célja az volt, hogy elérje az érintett termékek forgalmazásának leállítását. Azonban erőfeszítéseit nem koronázta siker, ugyanis az illetékes bíróság elutasított a beadványt, mert a szervezet már egy másik kereskedő ellen is fellépett, aki arra hivatkozott, hogy a megoldások nem illegális letöltéseket segítenek, hanem csupán elérhetővé teszik a streameket. Ez az érvelés egyezik egy tavalyi ítélettel, amely szerint az illegális letöltések jogsértőek, de ezek közé nem sorolták be a streamajánlatokat.

A kérdésben a holland testület azzal a kéréssel fordult az Európai Unió Bíróságához, hogy hozzon döntést abban a kérdésben, hogy illegálisnak minősül-e vagy sem a másolt filmek és televíziós sorozatok online sugárzása. A bíróságnak többek között arról is határoznia kell, hogy törvényellenes-e egy ilyen készülékek és annak eladása, valamint a streameléssel kapcsolatban is számos kérdést kell megválaszolni. Amíg ez meg nem valósul, addig a különböző holland eljárásokban nem születhet ítélet és a mostani ügyben eljáró bíróság sem lát okot arra, hogy elrendelje a streamboxok árusításának leállítását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!