Berta Sándor

Nagy-Britannia ellenzi a földrajzi alapú tartalom­blokkolást

A brit kormány felmérést készít a földrajzi alapú tartalomblokkolásról.

A szigetországi parlament szerint a streaming-szolgáltatások - például a Netflix - ügyfeleinek az Európai Unió területén bárhol hozzá kellene férniük azokhoz a tartalmakhoz, amelyekért fizettek. A brit kabinet most szeretné megtudni a szerzői jogi szervezetek, az internetszolgáltatók és a fogyasztók véleményét erről a kérdésről.

A téma azután került ismét előtérbe, hogy Reed Hastings, a Netflix vezetője néhány nappal ezelőtt kitért a virtuális magánhálózatokkal és a proxyszerverekkel kapcsolatos, nemrég bevezetett szigorításra. A menedzser azt mondta, hogy a filmstúdiók várták el tőlük ezt a lépést, ők pedig szerették volna előre figyelmeztetni a felhasználókat arra, hogy mi várható.

A brit kormány úgy véli, hogy a földrajzi alapú tartalomblokkolás semmiképpen sem jelenthet megoldást. Az alap elgondolás ugyanis az, hogy egy brit felhasználónak az egész EU területén hozzá kell férnie azokhoz a felvételekhez, amelyek megtekintéséért fizetett. Az Európai Bizottság, illetve az Európai Unió szintén a brit álláspontot támogatja. "Szívem mélyéről gyűlölöm a geoblokkolást" - nyilatkozta tavaly Andrus Ansip, az Európai Bizottság alelnöke, aki egyben a digitális egységes piacért felelős biztos. A politikus szerint nagyon gyorsan fel kellene számolni ezt a korlátozást. Ansip 2015 júniusában azt emelte ki, hogy a legális tartalmakhoz való korlátlan és országhatárokon átnyúló hozzáférés lehet a kulcs a szerzői jogsértések felszámolásához.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mrzed001 #2
    Most is van földrajzi alapú tartalom blokkolás a Netflix-en, ha jól emlékszem talán harmadát ha kapjuk mi magyarok a teljes tartalomnak (ami meg még mindig piha).
    Az viszont vicces, hogy végre NyEurópa fellázad a kvázi régiókód ellen. Na persze amíg egy csoportba voltak USA-val, addig nem rinyáltak.
    Érezzék csak a saját bőrükön, hogy milyen érzés másod-harmadrangú földlakónak lenni a rasszista kirekesztő régiózásnak hála [fekveröhög]
  • zola2000 #1
    Érdekel valakit? majd jól lemondom az előfizetést és marad a torrent ha ezt bevezeti a netf... izé crunchyroll :)
    Utoljára szerkesztette: zola2000, 2016.01.26. 12:27:19