Berta Sándor

Szellemileg meg­fiata­lítják az idő­seket a számítógépek

A legújabb tanulmány azt mutatja, hogy az új technikával foglalkozó nyugdíjasok szellemileg frissebbek lesznek.

Az International Institute for Applied Systems Analysis (IIASA) kimutatta, hogy a számítógépek és az okostelefonok rendszeres használata szellemileg átlagosan 4-8 évvel fiatalabbá teszi az idős embereket. A kutatócsoport több mint háromezer 50 évesnél idősebb felhasználó szellemi képességeit vizsgálta meg, majd a kapott eredményeket összehasonlították a 2006-os hasonló eredményekkel. A résztvevők többek között IQ-tesztet végeztek és voltak számolási feladataik is, például egyetlen perc alatt minél több állatot kellett összeszámolniuk. Továbbá végeztek memóriatesztet és a szakemberek vizsgálták az információk feldolgozásának sebességét is.

Valeria Bordone, az IIASA munkatársa kijelentette, hogy a 60 éves tesztalanyok olyan szellemi állapotban voltak, mint 2006-ban az 52 éves személyek. A kutatók úgy vélték, hogy a szellemi képességek javítása számos tényezőre vezethető vissza. Ezek között van a jobb egészségügyi rendszer, a több képzés, az egészségesebb táplálkozás, de az okostelefonok és a számítógépek használata is.

Azok a nyugdíjasok, akik sokat használják a különböző IT-eszközöket, sokkal fittebbek voltak, mint azok, akik kevésbé vagy egyáltalán nem használtak ilyen készülékeket. Bordone ezt azzal magyarázta, hogy a technika használata javítja az agy kognitív képességeit, hiszen az időseknek azzal kell foglalkozniuk, hogy miként működik az adott technika és ez fitten tartja az agyukat.

Emrah Düzel, a Magdeburgi Egyetemi Klinika Kognitív Neurológiai és Demenciakutató Intézetének igazgatója hangsúlyozta, hogy az új képességek megtanulása fontos a szellemi frissesség fenntartásához. Az okostelefon például kifejezetten hasznos a demencia megelőzésének szempontjából. A mobiltelefonok, az alkalmazások és a mobil játékok egyaránt fontos eszközök lehetnek abban, hogy az idősebb embereket új tartalmak stimulálják. Emellett a nyugdíjasok az okostelefonok segítségével kommunikálhatnak másokkal a közösségi portálokon, ezáltal pedig megakadályozható, hogy magányossá váljanak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Sir Cryalot #5
  -ez bizony már a sokat emlegetett tudá(léko)s alapú társadalom
 • Akva #4
  "Azok a nyugdíjasok, akik sokat használják a különböző IT-eszközöket, sokkal fittebbek voltak, mint azok, akik kevésbé vagy egyáltalán nem használtak ilyen készülékeket"

  Baromság! Azok a nyugdíjasok használják az IT-eszközöket, akik fittek.
 • shaddam #3
  Esélyes
 • ugh #2
  Ezen mi a tokom a meglepo?
  Azok az idosek akik fiatalokkal vannak korulveve sem epulnek le ugy mint akik egyedul elnek.
 • Sir Cryalot #1
  Lehet jobban is mint kéne?