SG.hu

Nem kötelező jelszót rakni a kávézó wifijére

Megnyugodhatnak a kávézók és a bárok: nem büntethetők azért, ha valaki szerzői jogsértést követ el az ingyen wifijükön.

A Sony még 2010-ben beperelt egy müncheni fény- és hangtechnikai üzletet, mert annak ingyenes Wi-Fi-hozzáférésén át jogellenesen letöltésre kínáltak egy zenei művet, amelynek ők a jogtulajdonosai. Ugyan a helyi bíróság szerint a bolt tulajdonosa, Tobias McFadden nem követett el szerzői jogsértést, de abban már nem voltak biztosak, hogy mivel nem volt a hálózat védett, közvetett felelőssége fennáll-e. Az Európai Unió Bíróságához terjesztették fel az ügyet, amelynek főtanácsnoka, Maciej Szpunar szerint a nyilvánosság számára ingyenes Wi-Fi-hálózatot kínáló bolt-, bár- vagy hotelüzemeltetők nem felelősek az e hálózat felhasználója által elkövetett szerzői jogi jogsértésért.

A most meghozott döntés szerint jóllehet az üzemeltetővel szemben a jogsértés abbahagyására vagy megelőzésére irányuló bírósági határozat hozható, ugyanakkor nincs lehetőség arra, hogy őt az internetkapcsolat kikapcsolására, annak jelszóvédelemmel való ellátására, vagy az azon keresztül futó adatátvitel általános körű vizsgálatára kötelezzék.

A jogszabályok szerint a bolt közvetítő szolgáltatónak minősül, és nem felelős a harmadik személyek által kezdeményezett jogellenes cselekményekért, ha egyrészt nem ő kezdeményezi a továbbítást és nem ő határozza meg a címzettett, másrészt ha nem módosítja a továbbított információt. Szpunar szerint ehhez nem szükséges, hogy McFadden szolgáltatóként jelenjen meg a nyilvánosság előtt, továbbá hogy kifejezetten népszerűsítse tevékenységét a potenciális ügyfelei körében. A főtanácsnok úgy véli továbbá, hogy nemcsak az esetleges kártérítést, hanem a felszólításhoz kapcsolódó és a bírósági eljárási költségeket sem kell viselnie.

A főtanácsnok leszögezi, hogy a fő tevékenységükhöz képest kiegészítő jelleggel nyilvános és ingyenes Wi-Fi-hálózatot üzemeltetőket nem lehet kötelezni jelszó használatára, mivel ez a kötelezettség - mint a szerzői jog internetes védelmének módja - nem tartja tiszteletben azt a követelményt, hogy megfelelő egyensúly álljon fenn egyrészt a szellemi tulajdonjog védelme, amelyben a szerzői jog jogosultja részesül, másrészt a vállalkozás szabadságának védelme között. A jogszerű tartalmú adatátvitelhez való hozzáférés korlátozása ezenkívül a szólásszabadságnak és a tájékozódás szabadságának a korlátozásával járna.

Tehát ha a kötelezővé tennék a Wi-Fi-hálózatok jelszóval való védelmét csak és kizárólag szerzői jogi szempontok miatt, akkor az a társadalom egészére nézve olyan hátránnyal járhat, amely meghaladhatja az e jogok jogosultjai számára jelentett potenciális előnyöket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AcsMarci #8
    A fordítottjával az a gond, hogy ellenőrizhető. És ha ellenőrzik, akkor lebuksz.
  • zola2000 #7
    Ugyanaz, ha egy nyílt wifin törik fel egy bank rendszerét, akkor is az elkövető a bűnös, nem az aki nyitvahagyott egy kaput.

    A gond az, hogy fordítva is kijátszható a dolog: feltöröm egy bank rendszerét, nyitva hagyom a wifim, és azt mondom hogy biztos valaki más volt,
  • gforce9 #6
    Ennyi erővel a vízmű is parázhatna, mert azt a vizet arra is használhatják, hogy embert belefojtsanak.
  • halaszlo #5
    Nem azt mondtam, hogy véd, csak azt, hogy paráznék. :)
  • kvp #4
    Nem a jelszo a lenyeg hanem az, hogy a netjuket megoszto cegek nem tehetoek felelosse a forgalomert ha a szolgaltatojuk hajlando volt tovabboszthato elerest eladni nekik. A szolgaltatok felelosseget mar korabban kizartak.
  • xido #3
    Ha beül valaki és elkéri,attól még elmolyolhat egy keményet a készülékén keresztül,mit véd attól egy jelszó?
  • halaszlo #2
    És mi van akkor, ha nem zeneszám letöltést, hanem egy kicsit keményebb bűncselekményt követnek el. Azért én paráznék ingyen wifi tulajként, hogy rajtam keresztül bárki bármit megcsinálhat...
  • gforce9 #1
    De logikus a Sony....

    - Elkövettek egy gyilkosságot.
    - Milyen eszközzel?
    - Késsel.
    - Honnan származik a kés?
    - XY háztartási bolt.
    - Pereljük be és büntessük a boltot!

    Okos Sony. Vagy úgy gondolta, hogy mert ő egy marhanagy cég, rá más törvények vonatkoznak?