Berta Sándor

WiFi-hotspotok lesznek a telefon­fülkékből

Az Amerikai Egyesült Államokban és Ausztriában is egyedi módon növelik a WLAN-hotspotok számát.

A mobiltelefonok terjedésével egyre kevésbé van szükség a hagyományos telefonfülkékre, azonban elbontás helyett inkább megpróbálják hasznosítani ezeket. New Yorkban például 10 000 kioszkot alakítanak át WLAN-hotspottá. Lehetővé tennék azt is, hogy ezeken a telefonállomásokon a helyi lakosok ingyenesen folytathassanak belföldi telefonbeszélgetéseket, elérhessék a város különböző szolgáltatásait és feltölthessék a mobil készülékeiket. A több mint 200 millió dollárba kerülő projekttel elsősorban a szegények helyzetén akarnak javítani és biztosítanák, hogy az eddiginél egyszerűbben és olcsóbban csatlakozhassanak a világhálóhoz. A kísérleti projekt már két esztendővel ezelőtt elindult, a végleges terveket még engedélyeztetni kell.

Bill de Blasio New York-i polgármester kijelentette, hogy az új hálózat lesz a világ legnagyobb és leggyorsabb WLAN-ja. Egy-egy hozzáférési pont segítségével körülbelül 45 méteres hatótávolságon belül akár 250 készülék számára lehet majd internethozzáférést biztosítani. Jelenleg New Yorkban körülbelül 8400 nyilvános telefonfülke van és 10 000 új kioszk kiépítésével számolnak. Az építési költségeket az egyes állomásokon elhelyezett digitális plakátok reklámbevételeiből finanszíroznák.


Ausztriában a Telekom Austria már 2004-ben megkezdte a régi telefonfülkék átalakítását, melyek közül néhányat kísérleti jelleggel WLAN-hozzáférési lehetőséggel is felszerelték. Jelenleg 13 500 ausztriai telefonfülkéből 7000 számít multimédiás állomásnak, amelyek viszont nem rendelkeznek WLAN-modullal. A multimédiás állomásokból 562 van Bécsben. Ezek segítségével bárki lekérheti a környéken található éttermek, trafikok és gyógyszertárak információit. A közigazgatási honlapok is ingyen elérhetők, s a fotók, illetve az e-mailek küldésére szintén lehetőségük van a felhasználóknak. Négy multimédiás állomást átalakítottak áramfeltöltő egységgé. Livia Dandrea-Böhm, az A1 szóvivője azt nyilatkozta, hogy jelenleg nem tervezik az állomások WLAN-hotspotokkal való felszerelését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!