Berta Sándor

Az Apple és a Nintendo is virtuális valóság eszközökön dolgozik

A virtuális valóság játékok az idén érhetnek el áttörést, hiszen az Oculus Rift, a HTC Vive és a Playstation VR is hónapokon belül megjelenik a piacon.

Úgy tűnik, hogy az amerikai és a japán cég sem akar lemaradni a Facebook, a Sony, a HTC, a Microsoft és a Samsung mögött. Ezek az óriások megpróbálják meggyőzni a felhasználókat arról, hogy ezekbe a termékekbe és a virtuális valóság játékokba érdemes lesz befektetni, ugyanakkor a Nintendo eddig visszafogott volt ezen a területen. Ez változott meg nemrég egy konferencián, ahol kiderült, hogy a vállalat érdeklődik a terület iránt, melynek forgalma optimista becslések szerint néhány éven belül elérheti a 120 milliárd dollárt..

Ez kényszer is számukra, mivel a Wii U és a 3DS eladási számai sem igazán lenyűgözőek, így szükségük lenne egy új konzolra, amely az NX lehet. Ez a készülék teljesen új koncepcióra épülne, de azt nem lehet tudni, hogy kapcsolódna-e a virtuális valóság technológiához vagy sem. Az biztos, hogy a Nintendo szakembergárdája jól ért az új technológiákhoz és azok menedzseléséhez, elég csak a Wiire gondolni és a társaság rendelkezik azzal a szükséges kreativitással is, amely szükséges a különleges virtuális valóság játékok megalkotásához. Elemzők szerint nem egy drága perifériára, hanem hagyományosabb megoldásokra kell godnolni, mint például a márciusban megjelenő Miitomo nevű okostelefonos játék, melyet később féltucat hasonló követ majd.

Szinte ezzel egy időben jelent meg a The Financial Times cikke is, mely szerint az Apple szorgalmasan dolgozik saját virtuális valóság (VR) termékein. Az elmúlt hónapokban a konszern titokban felépített egy több száz szakembert foglalkoztató kutatórészleget és elkészítette a tervezett készülékek első prototípusait. Az Apple eddig is jelen volt ezen a területen, igaz, igyekezett a háttérbe húzódni és elsősorban más társaságok felvásárlásával hívta fel magára a figyelmet. Az érintett vállalkozások között volt a PrimeSense, a Metaio és a Faceshift. A Metaio például a kiterjesztett valósággal kapcsolatos megoldások kifejlesztésére specializálta magát.

Tim Cook, az Apple vezetője néhány nappal ezelőtt szokatlanul nyitottan és pozitívan nyilatkozott a virtuális valóság technológiáról. A menedzser kijelentette, hogy a virtuális valóság technológia nagyszerű dolog és van néhány érdekes felhasználási területe. Az Apple megjelenését ezen a területen alátámasztja az is, hogy a társaság nemrég szerződtette Doug Bowman vezető VR-kutatót. Az óriáscég - szokásához híven - nem kommentálta a The Financial Times cikkét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #4
    A Samu okostelós rendszerét tudtam kipróbálni. A demó általában nem igazán adott jó 3D élményt, talán valami beállítás miatt. Néhányszor azonban volt talpmarokbaszorulás. :) A headtracking, megjelenítési sebesség minden esetre kiváló volt. Semmi mósönsziknesz. Felbontás néhol kicsit kevésnek tünt, pixeles volt a kép.

    A többi rendszer mondjuk valszeg többet tud, ez végül is csak egy okosteló volt, nem egy csúcsPC, vagy PS4.
  • NEXUS6 #3
    Szerintem amelyik cég ezzel most forradalmat fog csinálni az a Sony lesz. Féléven belül kiadják a saját rendszerüket. Egy rahedli játék készül, illetve a már kiadottakhoz várható VR adaptáció. A PS4-nek, mint alapgépnek már most több 10 milliós eladási bázisa van.

    Ha a közönség ráizgul, akkor sanszos, hog megcsinálják a tuttit. Hozzájuk képest mindenki el van maradva valamilyen tényezővel.
  • kvp #2
    Vagy ha teheti megveszi kilora. Igazi ujitas toluk utoljara meg Wozniak idejeben volt, mivel o tenyleg jo mernok. A nintendonak viszont mar van benne (joreszt negativ) tapasztalata, hogyan is kell vagy nem kell egy VR termeket kifejleszteni. (vagy 30 eve is volt mar VR szemuveguk, alacsony hasznalhatosagi fokkal es kis sikerrel) Azota pedig hoztak ki mindenfele AR szoftvert.

    Szemely szerint az apple reszerol olyan megoldasra szamitok mint az apple maps volt az indulaskor. Aztan az x+1. verzio majd hozza azt amit a konkurencia az elso betas termeknel tudott. Viszont mindezt apple eleterzessel, amit masok nem tudnak.
  • dzsagon #1
    Az Apple megvárja még létrejön valami jó aztán szokásához híven ellopja.