Berta Sándor

Megállapodott az Apple és az Ericsson

A globális szabadalmi licencmegállapodás keretében az Apple fizet az Ericssonnak és kölcsönösen elállnak a kártérítési perektől.

A svéd távközlési óriáscég bejelentette, hogy sikerült megállapodnia az Apple képviselőivel, így véget érhet a két fél között hónapok óta tartó vita. A mostani, 7 évre szóló megállapodás több egy egyszerű licencszerződésnél, hiszen a két óriáscég gyakorlatilag kutatási együttműködést kötött az 5G, a videoforgalom menedzselése és a vezeték nélküli hálózatok optimalizálása kapcsán. A paktum részeként az Apple egy kezdeti összeget utal át az Ericssonnak, ezután pedig folyamatos jogdíjakat fizet. A szerződés konkrét feltételei bizalmasak.

Az Ericsson még februárban azt vetette az iPhone-gyártó szemére, hogy megsérti 41 szabadalmát. Ezek alapvetően az olyan technológiákhoz kapcsolódtak, mint a GSM, az UMTS és az LTE, de érintették az Apple eszközeinek chipdizájnjait, a felhasználói kezelőfelületet és az iOS operációs rendszert. A két vállalat közötti korábbi licencegyezmény januárban járt le és az Apple megtagadta, hogy a korábbihoz hasonló feltételekkel írja alá az új dokumentumot. A kaliforniai társaság januárban azt közölte, hogy az Ericsson egy bizonyos százalékú licencdíjat kér minden egyes olyan eladott okostelefon és táblagép után, amely támogatja a szabadalmakban érintett technikákat. Az Apple viszont azt szerette volna, ha a követelések a beépített chipek értékén alapulnak.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az új megállapodásnak köszönhetően mennyi pénzt kap az Ericsson. A svéd konszern úgy becsülte, hogy az idén 13-14 milliárd koronás licencbevétellel zárhat majd, ez átszámítva 1,52-1,64 milliárd dollárt jelent. A Reuters rámutatott, hogy az elemzők korábban úgy vélték: az Apple akár 2-6 milliárd koronát is fizethet évente, ha az Ericsson keresztül tudja vinni az akaratát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!