Berta Sándor

Svájci fejlesztő­stúdiót vett az Apple

A Faceshift a színészek arcmozgásait valós időben, markerek használata nélkül tudja átvinni számítógépekkel generált figurák arcára.

Az Apple megvásárolta a zürichi székhelyű Faceshift nevű fejlesztőstúdiót, amelynek a technológiáit többek között a közelgő Star Wars filmben is felhasználták. Az óriáscég megerősítette a tranzakciót, de az üzlet részleteivel kapcsolatban egyik fél sem akart nyilatkozni. A Faceshiftet 2011-ben alapították, 2013-ban pedig létrehozta a tengerentúli kirendeltségét San Franciscóban. A cég soha nem volt a reflektorfényben, csupán olyan ágazati rendezvényeken vett részt, mint a Játékfejlesztők Konferenciája (GDC).

A Faceshift arra specializálta magát, hogy a színészek arcmozgásait valós időben átvigye számítógépekkel generált figurák arcára. A rendszer ezt a többnyire markerek használata, azaz az arcokra rakott fényvisszaverők nélkül is meg tudja valósítani. A színészek ehelyett egy viszonylag kis méretű és kamerával ellátott sisakot kell hordjanak , ami a motion-capture stúdióban a gyors mozgásoknál kifejezetten előnyös lehet.


Azt ugyanakkor nem lehet tudni, hogy az Apple miért vásárolta meg a Faceshiftet. "Cégünk időről-időre felvásárol kisebb technológiai cégeket, és nem szoktunk ezek hátteréről részletesen beszámolni" - mondta a szóvivőjük. Az Apple már most is számtalan szabadalommal rendelkezik az arcfelismerés, augmented reality és motion capture területen, melyeket részben szintén európai cégek felvásárlásával - PrimeSense, Polar Rose és Metaio - szereztek. A Faceshift ezt a tudásbázist fogja kibővíteni.

A zűrichi vállalkozást három egyetemista, Thibaut Weise, Brian Amberg és Sofien Bouaziz indította a lausannei egyetem spinoff cégeként, az iskola két arcanimációs szabadalmat birtokolt is augusztus végéig. A játékiparban mindenesetre a tárgyalások ténye már a nyár óta nyílt titoknak számított, mert ez azt is jelenti, hogy néhány partnerüknek alternatívákat kell keresniük. A vállalkozás munkatársai továbbra is Európában fognak dolgozni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M2 #12
    "az ilyen együgyüsödött vásárlósdiban hiszek"

    Kár hogy az semmit nem magyaráz meg az Apple sikeréből.
  • Sir Cryalot #11
    hé, én itt ponthogy nem hiszek dolgokban, pl. hogy kaliforniában olyan nagy szakértelem volna meg dolgokhoz , meg hogy az látszódna a bevételi számokon hogy mennyire értenék a dörgést, és nem hiszek abban amit az átlagvevőjük elhisz nekik ,hogy évről évre közel ugyanaz a cucc a "tökéletesítgetéstől" kelne el , én az ilyen együgyüsödött vásárlósdiban hiszek amiről lentebb szó volt amig meg nem jelentél és ki nem nevezted összeesküvés elmélet gyártásnak, na az nincs, kommersz kütyü gyártatás van , Kínában.
  • asgh #10
    "Ami igazán sajnálatos ebben, az az hogy nem is számíthatunk ellenérvre olyanoktól akik rendszerint hit és gyülekezetgyarapítással vannak elfoglalva."

    Kik azok a Ti, akik nem számíthatnak ellenérvre?

    És kik vannak hit és gyülekezetgyarapítással elfoglalva?
    Én?
    Vagy az apple?
    Vagy mindenki, akinek apple cucca van, volt, lesz?

    https://en.wikipedia.org/wiki/Conspiracy_theory
  • Sir Cryalot #9
    (Mindenesetre értékeltem a próbálkozást.)
  • Sir Cryalot #8
    Ami igazán sajnálatos ebben, az az hogy nem is számíthatunk ellenérvre olyanoktól akik rendszerint hit és gyülekezetgyarapítással vannak elfoglalva.
  • asgh #7
    Azt már megszokhattuk, hogy minden apple cikket elöntenek a vallásos apple hater kommentek, de viszonylag új jelenség, hogy egyeseknél ez már konteózásig súlyosbodik. Jobbulást.
  • Sir Cryalot #6
    Az csak a véletlenség műve lehet hogy pont ünnepi szezon előtt sikerül a pénztömés , ráadásul pont ilyen beleélős gimmickbe,

    biztos nem tudatos, mint ahogy a profik elidegenítése után egyre alább adja a gigacég , az sem.
  • alex1976 #5
    az aple csak adó sumákolás végett tömi a pánzt az ehhez hasonló vásárláskor.a gigászok praktikálya
  • Sir Cryalot #3
    https://www.pinterest.com/pin/557461260096402210/

    én ezt találtam a témábavágónak ...
    Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2015.11.28. 15:24:17
  • slickboy #2
    Kár volt ezért az erőlködésért, elég lett volna felcsapni az internetet és megnézni, hogy az angol eccentric szót magyarul e_X_centrikusnak írjuk. :P