Berta Sándor

Együttmű­ködhetnek a GeForce és a Radeon videokártyák

A kooperációt a DirectX 12-be integrált egyik technológia, az alkalmazásszintű memóriakezelés teszi lehetővé.

Az úgynevezett Explicit Multi Adapter technológia a jövőben biztosíthatja, hogy a különböző gyártók GeForce és Radeon videokártyái egymás mellett zökkenőmentesen használhatók legyenek. A technológia teljesen új helyzetet teremthet, hiszen így a jövőben a felhasználóknak nem kell majd elkötelezniük magukat csak a GeForce vagy Radeon videokártyák mellett. Az Anandtech tesztelte a megoldást az Oxide játékfejlesztő stúdió Ashes of the Singularity nevű DirectX 12-es játékával.

Az Anandtech a játék demóján próbálta ki az új technológiát, a tesztben AMD Radeon R9 Fury X, illetve nVidia GeForce 980 Ti videokártyát használtak. A tesztrendszer kiválóan működött, semmilyen akadás vagy probléma nem merült fel, ugyanakkor magasabb felbontásoknál mindenképpen meg kellett határozni, hogy melyik videokártya az elsődleges. Minél nagyobb volt ugyanis a felbontás, annál nagyobb számítási teljesítményre volt szükség és azonnal láthatóvá vált, hogy az adott pillanatban a két videokártya közül melyik a gyengébb.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a technológia még csupán kísérleti szakaszban van és számos gyermekbetegséggel küszködik, és a meghajtóprogramokkal való kompatibilitás is fontos szerepet játszik. Az Ashes of the Singularity demója mindenesetre megmutatta, hogy a megoldás életképes és ez különösen akkor lehetne hasznos, ha valaki ötvözni akarná az integrált grafikus chipek és a különálló videokártyák erejét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Sheltem #4
  Engem még ez sem venne rá, hogy mégegyszer Radeon legyen a gépemben.
  Félre ne értsetek nem egy kora reggeli Nvidia vs Radeon harcot szeretnék szítani 100000. alkalommal, de nekem amennyi problémám volt(garanciális, driver) radeonokkal (azóta nem tudom mennyit változott a helyzet, lehet már lényegesen jobb, az utolsó radeon valami valami vapor-x cucc volt) azóta csak nvidia. Ezekkel érdekesmódon soha semmi (jó az xfx 285 öt újra kellett pasztázni 4 év után,de azt nem nevezném problémának).
 • who am I 7 #3
  vagy vesznek egy normális nv kártyát :D
 • Szefmester #2
  Legalább az AMD kártya tulajok vehetnek egy olcsóbb NV-t Physix használatra. :D
 • NAGYmenET #1
  az adott pillanatban a két videokártya közül melyik a gyengébb.

  Szegény 980 Ti , akkor nem sokat szerepelt ... xD