Gyurkity Péter

AMD: itt a Radeon HD 5000 család

Nem is annyira hosszas várakozás után megérkezett az AMD/ATI Radeon grafikus chipjeinek következő generációja, amelynek elsődleges feladata az nVidia betonba történő bedöngölése lesz.

A hivatalos sajtóközlemény mellé szokás szerint rögtön megkapjuk az első részletesebb teszteket is, amelyek immár netszerte fellelhetők a jól ismert hardveroldalakon. Az AMD nemes egyszerűséggel csak az eddig leggyorsabb processzorként említi saját fejlesztését, amely nem mellesleg elsőként támogatja a DirectX 11 platformot, így nyilván szorosan összekapcsolódik majd a Windows 7 megjelenésével és annak elterjedésével.

A főszerep természetesen a Radeon HD 5870 kártyáknak jut majd, amelyek az első körben a család zászlóshajói lesznek. Ezek a monstrumok két bővítőhelyet elfoglaló hűtéssel, igen hosszú nyákkal, 40 nanométeres Cypress grafikus chippel, 256 bites memóriabusszal, CrossFireX, valamint EyeInfinity támogatással érkeznek, hasonlóan a kistestvérként megjelenő, HD 5850 típusú változatokhoz. A sorozat legerősebb tagja 1600 stream processzorra támaszkodhat, ezt pedig 1 GB GDDR5 memória egészíti ki, de már készülőben van a 2 GB-os változat is. Az órajelek 850/4200 MHz, míg a HD 5850 esetében ez 725/4000 MHz-et jelent, 1440 stream processzorral.


AMD Radeon HD 5870

Az AMD a fenti technológiák támogatása, valamint a kártyák puszta ereje révén nyilván arra számít, hogy komoly előnyt érnek el az nVidiával szemben, amely még mindig botladozik az új generáció fejlesztésével kapcsolatban. Erre meg is van minden esélyük, hiszen a nagy riválissal szemben legalább 2-3 hónapos előnyt jelent a korai megjelenés, de könnyen előfordulhat, hogy az nVidia lemaradása ennél is nagyobbra nő, főleg ha sokáig késlekednek a GT300 megjelenésével (amelynek részletei ráadásul nem ismertek a nagyközönség előtt).

A külső tesztek többnyire pozitívan zárják az értékelést, leszögezve, hogy a konkurenciának jelenleg nem sok esélye van az AMD monstrumával szemben. Meglátjuk, hogyan változik ez majd a jövőre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nkmedve #36
    Nem annyira a kihozatallal volt a baj, sőt, mivel indulásból két selejtes chipet használ a kártya, ezért ezeknél a kihozatal jobb is volt mint a 275-280-285 esetén. A baj inkább azzal volt, hogy előállitási ár alatt adták, igy csomót bukott rajta NV és a partnerek. Igy aztán visszavonták, és csináltak egy olcsóbban előállitható változatot (1 NYÁK), amit utána még drágábban is adtak mint az eredeti változatot. Igy nagyjából 0ban voltak vele, ami nem igazán éri meg egy cégnek. Mivel hamarosan (az 5870 X2 megjelenése után) nem ez lesz a leggyorsabb kártya ezért nem lesz már értelme árulni, valószinűleg ezért nem lehet már kapni, vagy csak nehezen.
  • Chipii #35
    Ez teljesítmény/ár grafikon, tehát minél nagyobb, annál jobb, ez szerint a 295ös a legrosszabb - csak mert nekem nagyon úgy tűnik, hogy itt mindenki fordítva gondolta:)
  • tomcsa4 #34
    Meg az a poén, hogy jó ár/teljesítménybe kihozni egy olyan kártyát, ami nem kapható, mait az NV vissza is hozott, amiről kiderült, ohgy annyira alacsony a kihozatali aránya, ohgy csak a felsőbbrendűség visszaszerzése miatt jött ki és amit alig lehetett kapni és megjelenése után 1-2 hónappal be is szüntettek.

    Az okosak már kitalálták, hogy a GTX 295-ről van szó.

    Szóval ha már egy oldal ár/teljesítményt mér, lehetőleg kapható termékekkel csinálja.
  • tomcsa4 #33
    Cimbora, én Rexhawk linkjét kommenteltem evvel a 10%-kal. Most elszakadtam attól, hogy vajon jól mértek-e.

    Gtx 275 meg akkor is a hd 4890 ellenfele dx9-ben és árban.
  • Skyline #32
    Porrászarrá is alázzák.:)
  • Skyline #31
    Gtx 275 sem árban sem teljesítményben nincs egálban egy 4890-el....4890 elveri,és még olcsóbb is. A 4890 ellenfél a gtx285 amivel teljesítményre kb egál,árra pedig 285 jóval drágább...
    Az pedig hogy 5870 10%-al rosszabb vétel mint a gtx295...Egy baromság mivel a legtöbb tesztben egál a két kártya,fogyasztásban ati jobb,árban pedig gtx295 jóval drágább....Ami tudásra kb egál (itt ott kikap,itt ott nyer), többet zabl és még drágább is egy bő 15-20assal az hogylehet 10%-al jobb vétel ár/érték arányban?:)

  • Sanyix #30
    a battleforgen kívül mind dx9 alapú, néhány kiegészítéssel.
    A krájszisz főleg, mert köztudott hogy annak a dx10 kiegészítése is kamu, full dx9-es, krájszisz kb a legelavultabb ezek közűl, mert a többi közűl legalább van ami tényleges dx10+ effekteket is használ. Ráadásul a dx10.1-es játékoknál NoAA végig :) hát igen az ingyen AA-val már nem álna ennyire se jól az nv.

    Egyébként semmi gond nincs a teljesítménnyel, az 5870 így újonnan is veri a 2 gpu-s gtx295-öt :D
  • Rexhawk #29
    battleforge régi?
    call of juarez 2 régi?
    dwan of war 2 régi?
    crysis elavult?
    far cry 2 régi?
    Tom Clancy's H.A.W.X régi?
    S.T.A.L.K.E.R.: Clear Sky régi?
    Riddick régi?
    egyébként skyline hozakodott elő az andantech adataival hogy milyen szar az nvidia, hogy prrá alázza a régi kártyákat
  • WhiteRiC #28
    gondolom vártak az nvdia vérfanokra, de ha megnézed a grafikont és elolvasod a cikket akkor rá jössz, hogy azokat a grafikonokat rossz árral kalkulálták ki. 5850 -$299 +$259, HD 5870 -$399 +$379
  • tomcsa4 #27
    Én a GTX 275-öt tartom jó vételnek, hisz ellenfelével (HD 4890) egálban van árban is és teljesítményben is (dx9). Kivéve HD TV-zés, mert ugye 2.0-ás hangot tud csak kivinni a csatlakozón, külön kell kábelezni az 5.1-et és a 7.1-et.

    Meg még a GTX 285 éri meg, ami teljességgel ellehetetlenítette a GTX 280-at.

    Másik oldalon szinte bármi megéri. :)