Berta Sándor

Testi és lelki bajokat is okoz az IT-függőség

Púposak lehetnek a telefonfüggő gyerekek és meglepő módon szinte mindegyikük képes megnevezni a függőség tüneteit.

A gyermekek pontosan tudják, hogy mikor van elegük a digitális eszközökből. Sok gyerek tart attól, hogy függővé válhat az IT-készülékek használatakor és ezért aggódik a saját felhasználói szokásai miatt, de csak kevesen tudják levonni a megfelelő konzekvenciákat. "A gyermekek dühösek, agresszívek lesznek, fáj a szemük és mozgáskényszerük alakul ki, ha túl sokáig használják a konzoljaikat vagy az okostelefonjaikat. Mindegyiküknél mások a tünetek, de csak kevesen tesznek valamit ez ellen." jelentette ki Barbara Buchegger pedagógiai vezető.

"Gyakori, hogy az egyik képernyő helyett a másikat kezdik el nézni. Amennyiben például nagyon megterhelő a Nintendo DS előtti ülés, akkor átváltanak a Wiire vagy tévét néznek. A digitális eszközökön kívül más alternatívát viszont nem ismernek. Ennek az az oka, hogy korlátozzák őket a szüleik. Sokan például csak akkor mehetnek le a parkba, ha a nővérük is elkíséri őket, sokszor egyedül egyáltalán nem mehetnek ki. A gyermekek egyébként nagyon is félnek attól, hogy függővé válnak, pontosan tudják, hogy mikor jön el ez a pillanat, amikor abba kell hagyniuk a chatelést vagy a játékokat. Ennek ellenére sokszor folytatják az adott tevékenységet, különösen igaz ez a serdülőkorban. Ezekben az esetekben a rögzített családi szabályok segítenek. A szülőknek már a pubertáskor előtt beszélniük kell a gyermekeikkel az IT-eszközök használatáról és közösen kell megtalálniuk az alternatívákat." - véli a szakember.

Véleménye szerint a digitális készülékek azért is annyira népszerűek a fiataloknál, mert az iskolában alig találhatók meg. Amennyiben ez nem így lenne, akkor a szabadidőben kevésbé lenne vonzó a használatuk, mert az iskolában töltött időre emlékeztetné őket. Az iskola és a szabadidő elválasztása az ő szempontjukból fantasztikus dolog. Ugyanakkor a szülők is tehetnek azért, hogy a diákok ne csak játékra használják ezeket a termékeket, hanem akár tanulásra is, hiszen számos ezt segítő alkalmazás létezik már. Fontos szempontnak tartja, hogy a szülők is mindig elérhetők, ezért a fiatalok sem látnak mást példát. Vagyis a szülők sem ismerik a határokat, ezért nehéz elvárni a gyermekektől, hogy ők ismerjék azokat.


James Carter új dél-walesi gerincspecialista orvos a testi bajokra figyelmeztet: púposak lesznek, vagyis elgörbül a nyaka és a hátgerince azoknak a gyerekeknek, akik okostelefonjuk vagy más készülékek monitorja előtt töltenek naponta több órát. A Daily Mail kérdésére elmondta, hogy akár már a hétéveseknél is kialakul az egészségtelen háti görbület, amelyet a szakember telefonnyaknak nevez. A veszély nagyságát az esetek számának növekedése jelzi.

"Az utóbbi két évben kezdődött a növekedés, mindenekelőtt kisiskolásoknál és tizenéveseknél. Azért hívom telefonnyaknak, mert akkor alakul ki, amikor valaki hosszú ideig ül előrebukó fejjel, telefonjára vagy tabletjére meredve. A normális gerincgörbület ellentéte, púp alakul ki náluk, ami gyakran idéz elő fej-, nyak-, váll- és hátfájást" - magyarázta a szakember. Hozzátette, minden második páciense, akinél ezt a problémát fedezi fel, gyerek vagy tinédzser. A telefon miatt kialakuló púposság nemcsak gerinckárosodáshoz, de szorongáshoz és depresszióhoz is vezethet.

A Channel 4 brit kereskedelmi tévécsatorna hírportálja számára készített felmérés azt találta, hogy a brit gyerekek átlagosan majdnem napi három órát töltenek készülékeik képernyője előtt játékkal, videókat nézegetve vagy a közösségi hálón. Carter azt tanácsolja, ágyon ülve vagy fekve ne használják a készülékeket, és a monitorokat emeljék szemmagasságig.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TokraFan #10
    Deus Ex: Human Revolution
  • barret #9
    Agyba épített projektor? Természetesen bluetooth kapcsolattal. Mindjárt születés után meg lehetne oldani egy műtéttel,ha már úgy is a korházban vagyunk! :)
  • dyra #8
    Meg kell involválni az emberi testet. Sajnos ez az elavult emberi test, nem alkalmas arra, hogy rendesen tudjunk tartalmat fogyasztani. Génmódosításokkal lehetne az új generációkat olyan irányba módosítani, hogy ne legyen probléma a sok képernyő bámulás, mi több ezt tovább gondolva újfajta testrészeket is kifejleszthetnénk vagy akár az emberi testet teljesen megváltoztathatnánk. Sajnos rettenetesen elavult. Én az "okostestben" látom a jövőt.
  • bakvarnyu #7
    óránként nyomni kell pár fekvőtámaszt, oszt mehet tovább a buli :D
  • ostoros #6
    Megizmosodott jobb kezet... :)
  • Macropus Rufus #5
    az, hogy ki lesz hajlot és/vagy függő.
  • zola2000 #4
    Mit? Amikor csak számítógép előtt görnyedtek az is káros volt, de amikor lefelé néznek órákon át egy telefont/tabletet az már durván káros, főleg hogy a telefon mindig náluk van, ezért sokkal több időt töltenek vele mint a gép előtt.

    A konzol egy fokkal jobb, hátra lehet dőlni kényelmesen, (oké ezt pc játékkal is meg lehet tenni ... oké mobilt is ki lehet rakni tvre és gamepaddal tolni) lényeg az hogy gondolkodjunk hogy mit mennyi ideig milyen módon használunk.
    Utoljára szerkesztette: zola2000, 2015.10.18. 13:11:19
  • Macropus Rufus #3
    sztem embere válogatja.
  • Sir Cryalot #2
    Kütyü után meg jöhet a felnőttes xbox meg a bro-k , a kütyüfüggést felváltani igyekvő "gears" -el "forza"-val ( ajándék fast & furious dlc) "CoD" , kollektíven stresszhormonban pancsoló tinédzser-agyakkal ,de nyilván még a click-fest diablo is ez a zsáner, sok ész ahhoz sem kell:

    https://en.wikipedia.org/wiki/Bro_%28subculture%29

    In 2013, former Microsoft game designer Daniel Cook wrote that the company was responsible for developing the bro subculture within video gaming, explaining that the "Xbox put machismo, ultra-violence and chimpboys with backwards caps in the spotlight. [...] Gamers were handed a pre-packaged group identity via the propaganda machine of a mega corporation." Cook writes that Microsoft has done this in order to distance the Xbox from its console competitors, which were portrayed as "kids platform[s]

    úgyhogy talán nem pont a nintendot kéne betalálni ...
    Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2015.10.18. 08:46:19
  • dzsagon #1
    megérdemlik