Berta Sándor

A gyerekek kicsit másként keresnek

Több millió gyermek szörföl az interneten, azonban általában a szülőknek fogalmuk sincs, hogy mikre keresnek rá.

Lidia de Reese, a FragFINN nevű portál és kereső médiapedagógusa azt kutatja, hogy milyen témák érdeklik a fiatal internetezőket és mik okoznak nekik problémákat. Egyúttal ő gondozza a szolgáltatás fehér listáját, amely a gyerekek számára engedélyezett oldalakat tartalmazza. A FragFINN kifejezetten 6 és 12 év közöttieknek készült. A 2007 óta elérhető keresőt több szakmai szervezet és vállalat is támogatja, köztük van a Google és a Deutsche Telekom is.

"A gyerekek online kereséseit elsősorban az információk megadásának módja jellemzi. Majdnem mindegyikük ismeri a keresőket, de nem feltétlenül használják helyesen azokat. A fiatalok gyakran komplett kérdéseket írnak be a keresőkbe, de az is előfordul, hogy egyetlen szót adnak meg. A keresési fogalmak kombinálását még nem sajátították el. Gyakori, hogy az "és", valamint a "vagy" helyett egy + jelet írnak be. A leggyakrabban az iskolával és a házi feladatukkal kapcsolatos információk érdeklik őket."

"A FragFINN esetében a legnépszerűbb keresett kifejezés a játékok, de népszerűek az ismert emberekkel, sportolókkal, zenészekkel és a szabadidős tanácsokkal kapcsolatos dolgok. A lányok pedig gyakrabban keresnek rá például a barkácsolásra vagy a háziállatokra. A harmadik legkeresettebb téma a szex, a megjelenített találatok viszont alkalmazkodnak az internetezők életkorához. A jelenlegi keresési tartomány 11 600 domént ölel fel és ezek között számos kifejezetten a gyermekeknek készült oldal található. A hírportálok azonban nincsenek köztük, mert azok a felnőtteknek készülnek; sokszor olyan képeket és videókat tartalmaznak, amelyek félelmet válthatnak ki a kicsikben és nekünk arra kell gondolnunk, hogy ők elsősorban egyedül ülnek a számítógép előtt. Ugyanígy nem érhető el a Google, a YouTube és a Wikipédia sem" - jelentette ki a szakember.

Lidia de Reese hozzátette: a 6-7 évesek attól függően értik meg, hogy az internet miként épül fel, hogy mióta szörfölnek a világhálón. Először meg kell tanulniuk a böngésző használatát. Amennyiben megkérdezik a gyerekeket arról, hogy mivel csatlakoznak az internethez, akkor kezdőoldalukként gyakran a Google-t vagy a FragFINN-t említik. Sokan közülük viszont nem tudják, hogyan kell beírni a honlapok címeit, emellett könnyen zavarba jönnek, ha az éppen használt számítógépen másik böngésző van, mint amit otthon vagy az iskolában megszoktak. Ilyenkor óvatosak és idegesek lesznek. Egy bizonyos időnek el kell telnie ahhoz, hogy megértsék, hogy hiába különbözőek a programok, mégis majdnem ugyanúgy működnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!