Berta Sándor

Nem akadályozta meg a gyerekek vásárlásait az Amazon

Az e-kereskedelmi cég éveken át nem tettaz ellen semmit, hogy a gyerekek ne költhessenek annyira egyszerűen pénzt.

A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) a beadványa szerint a társaság éveken át nem integrált gyermekvédelmi megoldást az alkalmazásboltján belül használt kiegészítő fizetési rendszerébe. Mindez azt eredményezte, hogy a mit sem sejtő szülők több száz dolláros vásárlásokkal szembesültek.

Az Amazon 2011 novemberétől tette lehetővé az alkalmazásboltjában, hogy a felhasználók a programokon belül pénzt költhessenek. A megoldás hátránya volt, hogy jelszavak és biztonsági mechanizmusok nélkül működött, így a gyerekek is könnyedén elkölthetik az általuk kiválasztott extra tartalmakra és kiegészítőkre szüleik pénzét. Az FTC a beadványban kiemelte, hogy összesen több millió dollár értékű vásárlásokról van szó. Jessica Rich, az FTC fogyasztóvédelmi irodájának igazgatója szerint az Amazon akadálymentes fizetési rendszere több száz dolláros váratlan számlákkal szembesítette a szülőket. A hivatalhoz több ezer panasz érkezett be és úgy vélik, az eljárás megindítása után tovább nőhet a panaszok száma.

Edith Ramirez, az FTC vezetője közölte: azt követelik, hogy az Amazon térítse vissza a jogtalanul kiszámlázott összegeket és hogy a jövőben a vásárlásokhoz szükség legyen a szülők beleegyezésére is. Az Amazon a kritikákra reagálva tavaly februárban vezette be a Coins nevű rendszert, hogy megkönnyítse az alkalmazások, a játékok és a játékokon belüli extra tartalmak megvásárlását. A szülők így bizonyos összeghez juthatnak, amit átadhatnak a gyerekeiknek, hogy ők alkalmazásokat és játékokat vehessenek anélkül, hogy mindig engedélyt kellene kérniük. A szülők meghatározhatnak egy keretösszeget, amivel a csemetéjük rendelkezhet.

Az FTC korábban az Apple gyakorlatát vizsgálta meg hasonló okokból. A kaliforniai konszernnek 32,5 millió dollárt kellett visszafizetnie a vásárlóknak, mert az alkalmazásboltjában szintén túlzottan egyszerűvé tette a gyerekek számára a programok megvásárlását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #6
    Ha még csak könyvek jönnének... :D
  • nextman #5
    Nektek biztos nincs gyereketek, azt hiszitek az mindig azt csinalja, amit epp megengedtek neki? :)
  • nextman #4
    Nem kell otthagyni a bankkartyat, az amazon megjegyzi az adatokat. Gyerek csak ra kell kattintson, hogy vasarlas, es mar jonnek is a konyvek.
  • Borg18754 #3
    tipikus ostoba amerikai hozzáállás... nemám a szülő a hibás mert nem látja el jelszóval a saját számítógépét és a gyerek előtt hagyja a bankkártyát, de nemám, a köcsög amazon a hibás meg a kormány meg a szomszéd meg a levegő, de ő nem... -.-"
  • nextman #2
    Mit szol ehhez az UTE?
  • grebber #1
    Az a szülő aki leültet olyan kisgyereket gépezni aki azt se tudja mivel tolja mi mire való mi az hogy fizetős meg is érdemli a költségeket.Nehogymár az amazon legyen a hibás.