Berta Sándor

Rosszabb tanulók a tabletet használó diákok

A brit tanárok aggódnak amiatt, hogy a gyerekek a digitális készülékeket kiválóan kezelik, de más területeken közel sem teljesítenek jól.

Az Association of Teachers and Lecturers (ATL) nevű brit szövetség tagjai úgy vélik, hogy a tablethasználó gyerekek sokkal rosszabbul teljesítenek a tanulás során és a tábla PC-kkel kapcsolatos függőség káros a fejlődésük szempontjából. A szigetországi pedagógusok tapasztalatai alapján a diákok kiválóan kezelik a táblákat, de például az építőkockákkal már alig vagy egyáltalán nem boldogulnak. A tanárok attól tartanak, hogy ha a fiatalok túlzottan a táblagépekre összpontosítanak és játéknak tekintik azokat, akkor ez akadályozhatja a fontos tanulási folyamatokat. A szakemberek ezért azt szorgalmazzák, hogy intenzívebben kell kutatni a gyerekek technikahasználatát.

A The Guardian írása szerint a szervezet tagjai megvitatták, hogy milyen hatással lehet a tábla PC-függőség a fiatalokra és miként kezelhetők az érintett tinédzserek. Colin Kinney, egy észak-írországi tanár például azt az álláspontot képviselte, hogy a technológia túlzott mértékű használata miatt csökkenhet a koncentráció és különböző viselkedési problémák (ingerlékenység, önuralom hiánya) merülhetnek fel. Hozzátette: számos pedagógus számol be olyan tanulókról, akik úgy érkeznek meg az iskolába, hogy szinte egész éjjel játszottak és így kevésbé tudnak figyelni. Ő sok felkészítő tanárral beszélt és így tolmácsolta a véleményüket: "Egyre több gyerek bánik kiválóan a táblával vagy az okostelefonnal, de csak kevésbé vagy egyáltalán nem tudnak játszani az építőkockákkal, vagy problémáik vannak azzal, hogy más gyerekekkel kapcsolatot építsenek ki."

Más tanárok szerint az információk állandó és azonnali elérhetősége miatt a nebulók számára kevésbé ésszerű az, hogy valamit megtanuljanak és erre ösztönözzék magukat. A diákoknak néha már az is komoly problémát jelent, hogy megtanulják kívülről egy színdarab néhány sorát, pedig mindez néhány évvel ezelőtt még nem számított nagy kihívásnak a számukra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bdzsana #9
    Senki nem írta, hogy butábbak csak rosszabb tanulók. Akik ma tanárnak készülnek, már tudják (tanulják), hogy a mai gyereknek, akik számítógépen, tableten nőnek fel sokkal magasabb az ingerküszöbük. Nem lehet őket úgy tanítani, mint 10-15 évvel korábban. Interaktívabb órák kellenek, csoportmunkák stb.
  • AgentKis #8
    Ráadásul olyan egyenleteket, amiket az emberek 95%-ának az iskolán kívül az életben sehol sem kell megoldania levezetnie meg depláne nem...
  • grobs #7
    A cikkben semmi konkrétum nincs arról, hogy miben is gyengébbek a tablet használó diákok ... illetve egyetlen egy van: "számos pedagógus számol be olyan tanulókról, akik úgy érkeznek meg az iskolába, hogy szinte egész éjjel játszottak és így kevésbé tudnak figyelni"

    Ez viszont legkevésbé a tablet-ek hibája.
  • MsUser #6
    Az én gyerekem esetében az ellenkezője vált be, bár ha nem használna okos telefont és windows-t akkor géniusz lehetett volna?!
    Ez a cikkben leírt dolog nem általánosítható egyáltalán, egyénileg különböző hatásai vannak.
    Tanulmányok szerint nagy tömegeket vizsgálva a számítógépet-okos telefont használók, reflexei, kombinációs készségei, logikája, ezáltal tanulási eredményeik is jobbak, mint a nem használók.
  • endrev #5
    Hurrá...

    Armageddon666, azért ne túlozzunk hülyeségekkel.
  • goldmember #4
    Idiocracy c. film valóra fog válni.
  • armageddon666 #3
    Igen. Az emberiség sokkal intelligensebb volt még mielőtt feltalálta a kereket, meg elkezdte használni a tüzet. Sok technológia, egyre hülyébb az emberiség... fúj.
  • Cat #2
    Ez már 20 éve, a számológépek bejövetelekor így volt. Aki sokat használta, elfelejtett osztani meg kivonni. Meg már halál egyszerű, fejben is azonnal elvégezhető dolgoknál is rászorult. A tanárok már akkor, azt se szerették, pedig hol volt az a mai okostelefonoktól, amin a rátelepített Wolfram Alpha bármilyen egyenletet megold, és le is vezeti.
  • Ender Wiggin #1
    egyértelmű, hogy az "analóg" gyerek intuitívebb, intelligensebb, mint az "okos" eszközökkel saját magát hülyítő. és a felnőttekre is igaz ugyanez.