Berta Sándor

Ártanak a gyerekeknek a táblagépek és az okostelefonok?

Egyre több gyermek használ mobil eszközöket, ami egészségügyi veszélyeket hordoz magában.

A német Gyermek- és Ifjúsági Orvosok Szövetsége (BVKJ) szerint a túl fiatalon kezdett okostelefon- és tábla PC-használat egyáltalán nem tesz jót a kicsik fejlődésének, s arra sem jelent garanciát, hogy később emiatt könnyebben boldogulnak majd a munka digitalizált világában. A helytelen eszközhasználat miatt a fiatalok túlterheltek lehetnek, fejfájás és pszichikai megbetegedések léphetnek fel náluk. Till Reckert, a BVKJ képviselője elmondta, hogy problémát jelenthet az is, hogy a szülők elhanyagolják a csemetéiket, mert számukra fontosabb a saját okostelefonjuk, s természetesen mindezt látják, érzékelik a gyermekek.

A szakember hozzátette, hogy a gyerekeknek először meg kell tanulniuk a testükkel, az érzéseikkel, a világgal és a más emberekkel tisztában lenniük. Gyakori jelenség azonban a mindennapok során, hogy a fiatalok anélkül foglalkoznak a technikával, hogy értenének hozzá, és tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy kialakulhat náluk a függőség.

Susanne Rieschel, a "Schau hin“ nevű kezdeményezés munkatársa ugyanakkor azt sem tartaná megoldásnak, ha a fiataloknak megtiltanák a digitális technika használatát. Szerinte a tiltás helyett a megértés elvét kellene alkalmazni, s a szülőknek támogatniuk kell a csemetéiket az okostelefonok, a táblagépek és más készülékek megismerésében. A folyamat során tisztázni kell azt is, hogy a gyermek mit tehet és mit nem, mit láthat és mit nem az eszközökön.

Az Association of Teachers and Lecturers (ATL) nevű brit szövetség tagjai szerint ugyan a gyerekek a digitális készülékeket kiválóan kezelik, de más területeken közel sem teljesítenek jól. Sőt, a táblagépet használó gyerekek sokkal rosszabbul teljesítenek a tanulás során és az eszközökkel kapcsolatos függőség károsnak bizonyult a fejlődésük szempontjából.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #33
    Na meg az év vicce: a videojáték az 1970es évek óta eljutott az atari2600tól a ps4 szintig, aztán 2015ben mivel tolja mindenki? Flappy madarakkal és candy crushal amik gyengébb graffal atarin is mehettek volna (pedig mobilon is mehet akár real racing 3/toram online szint de a népnek flappy madarak kellenek)
  • Sir Cryalot #32
    -a sztereo 3d azért bukott meg eddig mindig, mert pl CAD fejlesztőknek sem volt rá igazi szüksége, mert a fejükben is létrejött a 3D "hatás" egy mentális modell,

    mozihoz azért erőltetik szabályosan mert letaglózó hatást akarnak elérni, egyébként ott is létrejön a mentális modell, sőt talán még több agyi kapacitás is marad hogy nem kell modelleznie az agynak, ami érdekes, (jöhet helyette az érzelgősség:D ),

    VR meg azért fog megbukni, mert nincs miről/mivel 3d modellt készíteni, megjeleníteni, a tartalom hangsúlyos, ez az elvegyülősdi hogy körülnézhetsz a filmen belül ,meg fing-gyengeségű "érv" / bullshit, nomeg, a 3d-t korrekten megjelenítő ray tracing-hez sincs ennek a raszterizerezésnek köze se.
    Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2015.08.05. 13:55:28
  • VolJin #31
    De ez csak a hülyékre igaz...
    De rájuk nagyon....
  • VolJin #30
    "A sok idióta játék meg az agyát eszi meg szerintem. Ez a Candy Crush függés elképesztő pl...

    Bár lehet csak én vagyok maradi, 5-6 évesen már Commodore-t küldtem egy kis piros TV-n... :D de azzz egy szeánsz volt, leülni játszani stb... nem állandóan azt a ku..va telefont nyomkodni."

    Hát ez egy elég erős ellentmondás, amit egy elég béna magadnak magyarázkodással próbálsz feloldani.
  • zola2000 #29
    "De komplex alkalmazásokhoz biztos hogy kell egy atom gép amit nem fogsz magadután húzni az utcán az fix."

    Nos egy mai teló megfelel egy jópáréves gépnek teljesítményben, és ez a trend marad szerinem
  • Sir Cryalot #28
    "sima vastagkeretes szemuvegnek nez ki. "

    -ne szerénykedjünk, nerd glass -nek :D
  • grizzly21 #27
    Annyira nem is kell belelatni mindenbe ehhez, szerintem o is latta, hogy gyerekkorban egyszeruen nem hat jol a fejlodesre, es kesobb is nagyon konnyen lehet rosszra (idoelcseszesre) hasznalni a technologiat.

    Itt nagyon jol elmondja:
    https://www.youtube.com/watch?v=dULN8WbMb3M&feature=youtu.be&t=641
  • kvp #26
    "Az egyetlen értelmes AR-t amit eddig láttam az a HoloLens, és amit eddig felfogtam a marketing kampányukból az nem az, hogy te ezzel fogsz az utcán mászkálni."

    Nezd meg az Epson Moverio-t. Az konkretan egy olyan AR szemuveg amit munkahoz terveztek, de hordhato az utcan is, mivel egy sima vastagkeretes szemuvegnek nez ki. A kozponti rendszere meg egy sima android-os telefon, kijelzo nelkuli erintofelulettel.

    Egyebkent kenyelmesebb ugy kozlekedni, hogy a terkepet es rajta a kovetendo utvonalat az ember ele vetiti egy szemuveg es nem kell allandoan a kijelzot nezni. Tovabba minden epuleten es bolton ott lebeg a leirasa, egy megallo tablara nezve pedig az ott kozlekedo jaratok menetrendje es varhato erkezesi ideje.
  • Ahoy #25
    Ja sajnálom énis őket... Szerintem majd a Samsung vagy valamelyik nagy felvásárolja őket, mert amúgy sok előremutató dolguk van, csak épp nem a jelenben élnek, a marketing meg fos. A vadkapitalista nv ott rúg beléjük ahol tud. De ha kihúzzák a VR elterjedéséig, mert elvileg oda mentek el eddig a Fury-k, akkor lehet némi esélyük.
  • Sir Cryalot #24
    " Egyelőre az AMD Fury-s bemutatók előtt kígyózó sorok voltak, és mindenkinek leesett az álla, milyen király. "

    -kár hogy a részvényárfolyammal meg mondjuk konszenzusteremtő képességgel nem sikerül a vakítás