• kvp
    #23
    A videokartyas problemara lenne egy egyszeru megoldas. Hagyomanyos architektura mellett letre lehetne hozni egy passziv pcie-s alaplapot, amiben lenne egy vagy tobb pcie-s cpu kartya es egy vagy tobb pcie-s video meg egyeb i/o kartya. A jelenlegi alaplapi chipset az i/o kartyara kerulne a portok tobbsegevel. A hutes egyseges hazhuteses lenne, vagy tisztan levegovel nagymeretu ventillatorokkal vagy tisztan folyadekkal, a kartyakra felszerelt hutobordak fuggvenyeben. A tapellatast egy kozponti tapegyseg vegeze, ahova minden kartya egy keves eru, de ujjnyi vastag vezetekes, nagy aramu csatlakozoval kapcsolodna. (lasd auto aksi kabelek) A kartyak lehetnenek 1,2,3 vagy 4 slotosak, mig az alaplapokon minden 4 slot kapna egy teljes szelessegu pcie buszt, azaz a 4 slotos kartya teljes savszelesseget, 2 db 2 slot-os fele, mig 4 db 1 slotos 1/4 szavszelesseget kapna. Az alaplapokat lehetne jellemezni a cpu es az expansion slotok szama szerint (pl. 4/8 : 1 teljes cpu, 1 teljes videokartya, nehany kisebb bovitokartya, 8/12: 2 teljes cpu, 2 teljes videokartya, i/o es egyebek, 8/64: 4 cpu-s szerver/munkaallomas, 2/2: beagyazott kis doboz, kb. mini itx)

    Persze azt azert latom, hogy erre nincs igazabol nagy igeny, ezert nem igazan akarnak a meglevok helyett egy uj haz es rendszer formatumot kihozni, mert hosszu tavon nem eri meg a befektetest. (ezert maradt abba a gozmozdonyok fejlesztese is, mert nem erte meg, pedig a mai technikaval mar nem 10x, csak kb. 5x lennenek kevesbe hatekonyak es dragabbak mint a villanymozdonyok)

    Ha nagyobb teljesitmenyt akarunk, akkor az alaplapi pcie kis ateresztokepesseget ki lehet kuszobolni integralt gpu-cpu-ram rendszerekkel, amiket erdemes lenne egy tokban, keszre szerelt modon gyartani, tehat a kombinalt chip bekerulne az ot korulvevo 3d-s hutobordaba, ahonnan mar csak a tapcsatlakozok es a kulso adatbusz jonne ki. A megoldas elonye, hogy egy rez hutobordat a gyartas soran be lehet rakni a kompozit aramkort ado szilicum szeletek kozze, ezaltal megoldva a hutest. A 70-es evekben az ibm gyartott ilyen szerver processzorokat, kriogen hutessel, tehat a technologia megvan hozza.