Berta Sándor

Mesterséges intelligencia terén az emberekkel van gond

A számítógépek már tudnak sakkozni, autót vezetni, azaz a technikai fejlődéssel párhuzamosan egyre több feladatot tudnak elvégezni,de még nagyon messze vannak az önálló cselekvéstől.

"Túl nagy a felhajtás a mesterséges intelligenciával kapcsolatban. Ugyan az önállóan közlekedő autók esetében lassan lehetséges lesz olyan rendszert építeni, amely egy bizonyos szintű intelligenciával rendelkezik, de az olyan cégek, mint a Google és az Apple indokolatlan várakozásokat generálnak. A valóságban még sok nyitott kérdés létezik. Nemrég Indiában voltam, és amennyiben a Google egyik önműködő gépkocsiját beküldenénk az ottani közúti forgalomba, akkor nagyon gyorsan láthatóvá válna, hogy mi hiányzik még ezekből a rendszerekből. A megtervezhető környezetekben a gépek jól boldogulnak, de ha interakciókról van szó - mint például az indiai közúti forgalomban - akkor nem működik a dolog, a gépek ugyanis nehezen értik meg az emberi szándékokat." - jelentette ki Roland Siegwart, a Zürichi Műszaki Főiskola munkatársa.

Közlése szerint a számítógépek alig tudnak többet a formák és az objektumok színeinek felismerésénél, annak ellenére, hogy kameráik már jobbak az emberi szemnél. A robotautók gyorsan elérhetik a határaikat, míg egy ember sokkal kevesebb erőforrás felhasználásával is biztonságosan vezethet. Ugyanakkor egy autó például minden megtanult dolgot továbbadhat, ha lemásolják az adattároló egységét, ezzel szemben egy embernek el kell mennie az autósiskolába.

"A közúti közlekedésben felmerülő nehéz helyzetekre etikai szabályokat kell kidolgozni. Gyakran elfelejtjük, hogy az emberek sem mindig tudnak a kritikus szituációkban döntéseket hozni. Intuitív módon reagálunk és valószínűleg az esetek 50 százalékában rosszul döntünk. A járművek ezt jobban tudnák. A robotautók nem azonnal veszik majd át az irányítást az utakon. Először ellenőrzött körülmények között, például az autópályán vagy egy parkolóházban tesztelik a megoldásokat, ezután jobb vezetést segítő rendszerek lesznek. 5-10 éven belül fog megvalósulni az, hogy egy gépkocsi eldönti, miként lehet a legjobban elnyelni az ütközés energiáját."


Indiában valószínűleg végig egyhelyben állna a Google autója

"A hatalmas adatmennyiségek feldolgozása nem fekszik az embereknek, ezen a területen szükségünk van a gépekre. Azonban a döntések meghozatala nem statisztikai elemzéseken alapul, ott tehát szükség van az emberre. A mesterséges intelligenciát ugyan fel lehet használni negatív célokra, de nem fog önálló életre kelni." A szakember elmondta, hogy az ember elsősorban a bonyolult helyzetek felismerésében és a dolgok megtervezésében van előnyben a gépekkel szemben. Az embernek ugyanis olyan modellek vannak a fejében, amelyek lehetővé teszik, hogy az elvárásait az adott helyzethez igazítsa és előretekintsen. Ez a gépeknek még nem megy.

"Az filozofikus kérdés, hogy egy mesterséges intelligencia tud-e valóban intelligenciát mutatni és már azt is nehéz definiálni, hogy egyáltalán micsoda az intelligencia. A sakk az intelligencia egyik jele, de ennek ellenére senki sem mondaná azt, hogy egy sakkszámítógép emberi intelligenciával rendelkezik. Napjainkban nagyon specifikus rendszerek léteznek, amelyek bizonyos helyzetekben gyorsabbak és jobban reagálnak az embernél, de az intelligencia magában foglalja a kreativitást és más képességeket is. Nem hiszem, hogy azok a gépek, amelyeket ma szilíciumalapokra építünk, tudnák valaha ugyanezt. A következő néhány évtizedben éppen ezért nem is kell félnünk attól, hogy a gépek fölénk kerekednek, de az olyan rendszerek, mint például a Google keresője egyre fontosabbak lesznek."

"Hogy elveszik-e a gépek a munkánkat? Nos, az iparosodásból sem profitáltak eleinte sokan, de végül mindenkinek előnyére vált. Nyugaton inkább az jelenti a problémát, hogy bizonyos munkák elvégzésére már most sincsenek szakemberek, elég csak a mezőgazdaságra gondolni, ahol például automata traktorok jelenthetnek segítséget. Egyébként már 20 évvel ezelőtt mindent tudó robotokról beszéltek nekünk. Hol vannak azok a gépek, amelyek elvégzik az összetett feladatokat?"

"Az biztos, hogy aki az adatokat gyorsan és jól tudja elemezni, s utána a megfelelő döntéseket hoz, nyerni fog, míg mások veszíteni. A következő években lesz néhány keserű tapasztalatunk például a tőzsdékkel, amelyek ugyan egy virtuális világot jelentenek, de amiket a pénzügyi szektor szorosan összekötött a valósággal, ezért hatalmas veszteségek keletkezhetnek. Alapvetően a társadalomnak értelmesebben és hosszabb távon kell gondolkodnia, a rövid távú gondolkodás pusztító. A rendszerek hosszú távon is tudnak tevékenykedni, míg az emberek gyorsan akarnak eredményeket elérni és nyerni. Nem a rendszerek jelentik a problémát, hanem az emberek" - szögezte le a kutató.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jovokutato #20
    http://www.origo.hu/tudomany/20150717-robot-ontudat-entudat-android-mesterseges-intelligencia-ai.html
  • jovokutato #19
    A Google és a Facebook központi számítógépei szerintem már most közelítik az emberi viselkedés határait..
    http://www.origo.hu/techbazis/20150629-robot-ember-felidegesitette-google-mesterseges-intelligencia-teszt-kerdes-beszelgetes.html
    http://hirek.prim.hu/cikk/2015/07/04/az_elet_ertelmet_fogalmazta_meg_a_google_chatbotja
    De nemsokára a számítási kapacitás is meglesz arra,hogy számítógépen modellezik az emberi agyat..
    http://hvg.hu/tudomany/20150730_szuperszamitogepet_rendelt_obama_2025re
    A közeljövő új szuperszámítógépei is képesek lehetnek az emberi agy utánzására..
    http://mta.hu/mta_hirei/az-agykutatas-evtizede-kezdodhet-europaban-131232/
    Az AI már nagyon közel van...
  • Szefmester #18
    Én = Ha küldök inputot a hangszórókba és az megszólal akkor én voltam. Ha nem küldök inputot a hangszóróba és megszólal akkor nem én voltam, tehát megnézem ki volt. Ha más volt akkor az nem én, hanem ő.

    Szerintem....
  • Imi3est #17
    Lehet hogy az "Én" bonyolultnak tűnik, de mi van ha mégis megfejtik? Elég sok bonyolult dolgot megfejtettek az utóbbi évtizedekben. Amúgy az "ÉN"-re is vannak már elméletek. Volt már pár meglepetés mikor pl kiderült hogy nem a föld a világ közepe, és nem a nap, hanem van még sok csillag, a nap csak egy a sok közül. Az Én is csak egy a sok közül. Persze minden emberi lénynek a saját énje a világ közepe, de az emberek is csak élőlények akik történetesen egy kicsit nagyobb aggyal fejlődtek ki mint a többi állat. Gépi tanulás is létezik, csak még nem olyan fejlett, és nincs alatta egy olyan komoly feldolgozó egység mint az agy. De ez lehet csak idő kérdése.
  • dyra #16
    olyan egyszerű dolgot felejtesz el mint az "ÉN". Tolhatsz mögé akármennyi adatbázist ha nincs ÉN tudata akkor akármennyire is "okos" lesz csak egy gép marad. Albert Einstein-nek micsoda képzelőerőre volt szüksége ahhoz, hogy "kitalálja" a relativitás elméletét szerintem ilyen felfedezéseket ÉN tudat nélkül nem lehet tenni. A gép levezeti neked a világra legjobban illő matematikai elméleteket, aztán ennyi. Amíg nem rendelkeznek én tudattal ezek lesarkítva kalapácsok és vésők az ember kezében.

    ui: jelen pillanat a tudósaink nem tudják, hogy működik a tudat. Akkor pedig ki fog "életet" lehelni a gépbe?
    Utoljára szerkesztette: dyra, 2015.08.27. 10:22:23
  • Imi3est #15
    Ha a számítástechnika fejlődése a következő 10-20-30 évben is úgy fog haladni mint az előző 10-20 évben, akkor simán utoléri egy számítógép az agy feldolgozási sebességét, sőt le is hagyja. Lehet hogy az agy párhuzamos feldolgozásban nagyon jó, de a procik soros feldolgozásban már most sokkal jobbak mint az agy, és ráadásul a procik is a párhuzamos feldolgozás felé mennek. Egy mai proci is több száz milliárd műveletet végez másodpercenként. A rajtuk futó programok is egyre fejlettebb, és ha meglesz a számítási teljesítmény, és valakik megírják rá a programot ami a világról modellt tud alkotni akkor elérheti az agy teljesítményét. És ha ez bekövetkezik akkor az elég komoly változásokat fog okozni. Pl ki alkalmazna embert ha a gép is el tud végezni minden munkát olcsóbban?
    A másik ami még durvább, hogy ha egyszer ez létrejön, akkor miért ne raknának alá gyorsabb procit egy éven belül, miért ne kötnék internetre hogy még gyorsabban fejlődjön, és ezzel mondjuk a tulajdonosnak még több hasznot hozzon? Ha egyszer létrejön az emberi szintű mesterséges intelligencia, akkor nincs akadálya hogy továbbfejlődjön egy embernél sokkal intelligensebb szuper inteligenciává, mert nincsenek meg a biológiai korlátai mint az embernek: sokkal gyorsabban kommunikálhat, bővíthatő a memóriája, fejlesztheti saját magát, hiszen megvan a működési elv. Na ha ez létrejön akkor kb vége a világnak ahogy eddig ismertük :). A kérdés hogy az emberiséggel mi lesz egy ilyen szuper lény mellett.
    Erről amúgy van egy jó cikk angolul:
    The AI revolution
  • dyra #14
    ez nézőpont kérdése. Szerintem nem.
  • NEXUS6 #13
    És még ennél dúrvább lehetőségek is fennálnak, amelyek túlmutatnak az IT-n.
  • NEXUS6 #12
    Pont erről van szó. És habár egyetértek a cikk szinte minden megállapításával, az agy az elme jórészt nem tudatos info feldolgozó képességét figyelmen kívül hagyja.

    Az agy fizikai korlátai miatt, mert az üzemi frekije is Hz-ekben és nem MHz, vagy GHz-ben mérhető, vagy az idegrostok ingerület tovvábbítási sebessége miatt gyakorlatilag 1 másodperc állandó késésben van a valósághoz képest. Ezt hihetetlen mennyiségű párhuzamos adatfeldolgozással, és alternativ modellek párhuzamos futtatásával kompenzálja. Különben pl. a boxolók, karatésok védései, elhajlásai nem működnének.

    Ennek a hatalmas információ özönnek csak töredéke kerül a tudatos zónába. Jó példa erre a regressziós hipnózisban végzett info kinyerés, ami azt mutatja hogy az agy szinte holografikus infomennyiséggel rendelkezik minden adott pillanatban. De a korlát is itt van, mert hogy nem is egy de akár rengeteg párhuzamos valóságkép fut és hívható utólag elő.

    Amikor a feketecica megjelenik a járda szélén a tudatalatti màr le is modellezte, hogy mi lesz ha lelép és már fel is készült a vészfékezésre. Ha sor kerül erre, a tudatos elme csak utólag értesül róla, és betöltődik minden eddig nem tudatosított info, amit úgy érzèkel hogy szinte magáll az idő.
  • Macropus Rufus #11
    "tudat alattija"
    az nem ember... az egy külső szerver??? A tudat alatti is te vagy csak nem tudod befolyásolni olyan 1xün. De az is te vagy. Ráadásul a tudat alattid a szerzed tapasztaltok alapján dönt, aminek egy része a tudatos énből kerül oda. Szóval az nem egy másik lény. Az ember dönt. Nem más.