Berta Sándor

"A mesterséges intelligencia jobb a természetes butaságnál"

Félni nem kell a mesterséges intelligenciától, de nem árt tisztában lenni a kockázataival. Az emberrel együtt való cselekvés a lényeg.

Wolfgang Wahlster professzor, a Német Mesterséges Intelligencia Kutató Központ (DFKI) vezetője és tudományos igazgatója nem osztja a humanoid, öntanuló rendszerek fejlesztésével kapcsolatos félelmeket, ugyanakkor úgy véli, tökéletesen tisztában van a lehetséges kockázatokkal. A DFKI jelenleg a német szövetségi kutatási minisztérium által támogatott Hysociatea projekt keretében azt vizsgálja, hogy a jövőben miként lehet szoftverrendszerek segítségével koordinálni a hibrid, vagyis emberekből és különböző robotokból álló csoportok munkáját. A fő kérdés az, hogy egy ilyen hibrid csapat hogyan osztja fel az eltérő részfeladatokat.

"Több mint 30 éve kutatom a mesterséges intelligenciát. Amennyiben valaki ilyen hosszú ideig foglalkozik a témával, akkor az összes kutatási siker ellenére egyre jobban tiszteli az emberi intelligenciát. A mesterséges intelligencia minden tudományos áttörése ellenére tudományos-fantasztikum azt hangoztatni, hogy ezek a rendszerek képesek lennének önállósulni és az emberiséget fenyegetni. Mindez azért nem következhet be, mert a gépi tanulás alapvetően különbözik az emberi tanulástól." - jelentette ki Wolfgang Wahlster.

"A mesterséges intelligenciánál semmiképpen sem arról van szó, hogy az emberi viselkedést - az erősségeivel és a gyengeségeivel együtt - tökéletes módon lemásoljuk, hanem azt szeretnénk, hogy a mesterséges intelligencia asszisztáljon az embereknek ott, ahol ez ésszerű. Miután az internetes cégek erősen preferálják a befektetéseket ezen a területen, ezért gyorsan kialakul egy lufi, ez a már többször megtörtént. E ciklusok során gyakran olyan populista gondolatokat terjesztő személyek is megszólalnak, akiket a nemzetközi kutatóközösség nem ismer el. Ezek az emberek elérik, hogy túlzott elvárások legyenek bizonyos technológiákkal szemben. Most is egy hasonló lufit akarnak felfújni."


"Pedig a mesterséges intelligencia akár "jövőbeli informatikaként" is felfogható, amely az informatika avantgárd része. A mesterséges intelligencia a számos részterületén elért előrelépések ellenére még nagyon messze van egy ember mindennapos teljesítményétől, miközben különleges területeken viszont megelőzi az embert. Én azt vallom, hogy a mesterséges intelligencia jobb a természetes butaságnál. Miután a bizonytalanság, a szociális és az érzelmi tényezők komoly szerepet játszanak a problémák megoldásában, ezért a mai mesterséges intelligencia rendszereknek alig van esélyük. Így például a mai rendszerek nem tudnának megtanítani egy gyereket kerékpározni. Mindezektől függetlenül nagyon komolyan kell venni az öntanuló rendszerekkel kapcsolatos kockázatokat."

A professzor közölte, hogy a kockázatokat elsősorban azzal lehet lecsökkenteni, ha a kutatók gőzerővel növelik a mesterséges intelligencia rendszerek megbízhatóságát, biztonságát és rugalmasságát, főleg, ha ezeket a megoldásokat kritikus vezérlésekhez vagy döntésekhez használják. Ezért veszélyesek a kibertámadások, mert e szoftverrendszerek rendkívüli összetettsége miatt az anomáliák nem tűnnek fel azonnal. Másrészt ezek a mesterséges intelligencia megoldások is majdnem mindig tartalmaznak hibákat, így 100 százalékig sosem lehet megbízni bennük.

Az elmúlt években a kutatások során sikerült olyan nagy teljesítményű rendszereket kifejleszteni, amelyek legalább a kis, de biztonsági szempontból kritikus moduloknak segítenek a programozói hibák kiszűrésében. Sosem lehet azonban kizárni a mesterséges intelligencia technológiákkal való visszaélés veszélyét. "A jövő gyáraiban az ember és a gép kiegészíti egymást. A munkások az intelligens gyárakban az együttműködésre képes könnyű építési robotok új generációjával fognak együtt dolgozni. A folyamat során szükség lesz a szerepek világos felosztására: az ember asszisztensként fogja használni a robotot."


Az ABB cég emberrel együttműködésre képes robotja

"Amíg az eddigi robotok nehéz munkát végeztek, addig az új modellek az emberekkel való közvetlen kapcsolattartásra vannak kifejlesztve, de nem árthatnak nekik, sőt, még ki is térnek az útjukból a közös munka során. Fontos, hogy az ember értse, hogy egy gép mit és miért csinál, de ez ellentétesen is igaz. Egy Watson szuperszámítógép bizonyos kezelési módszereket javasolhat egy orvosnak és tanácsot adhat egy veszélyes műtét elvégzésére, de egy ilyen esetben a rendszernek el kell tudnia magyaráznia az orvosnak, hogy miként jutott erre az álláspontra. Kollégaként kell viselkednie és nem elég csupán azt mondania, hogy 10 millió adatot elemzett ki. Sokkal inkább érthető formában kell ismertetnie a javaslatait, hogy az orvos megbízzon azokban."

"Az ilyen rendszereket, mint a Watson nem szabad orákulumokként kezelnünk, hanem csak fontos információforrásokként, amelyekkel szemben meg kell tartanunk a szükséges kritikus távolságot. A rendszernek meg kell győznie az orvost, ami egy komoly műszaki kihívás" - szögezte le a DFKI vezetője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • gybfefe #22
  Jó, akkor röviden :)
  Az MI-t is és az egyszerűbb programokat is emberek írják egyelőre. Az MI előnye, hogy magát az inputok és belső program alapján tovább tudja fejleszteni. Ez az ami nem szükséges ahhoz, hogy megtanuljon a kölök brengázni. (a már vázoltak alapján)
  Tehát igazam van vagy igazam van? :)
  Az általad használt logika arról szól, mintha azon vitatkoznánk hogy szénatomok kellenek az emberi alkotáshoz vagy nem...
  Csak azért válaszoltam dagályosan, hogy legalább plusz gondolatok is megjelenjenek :)
 • Nagydög #21
  Az "okvetetlenkedesem" mindossze annyi, hogy lekutyaztad a cikkben emlitett fickot, azon kijelentese miatt, hogy a jelenlegi MI nem kepes megtanitani egy gyereket biciklizni. Ezt az allitast cafolando eloadtad, hogy ehhez nem is kell MI, emberek is kepesek ra.
  Ezzel csak az a problema, hogy a ficko allitasanak cafolatara a te allitasod nem alkalmas, mert egymastol teljesen fuggetlenek. (Ok, ez nem teljesen igaz. Van egy halvany kapcsolat a ket allitas kozott, de az tortenetesen az emlitett tudos allaspontjat tamasztja ala, miszerint a jelenlegi MI-k kepessegeit meg az emberek szamara egyszerunek tuno feladatok is meghaladjak.)

  A tobbi nekem tulajdonitott elkepzeleshez - amit aztan olyan elegansan es dagalyosan legyoztel - nincs kozom.
 • gybfefe #20
  Nem igazán értem okvetetlenkedésed. Valószínűleg azért mert te arcot adsz az MI-nek. Hidd el nem kell neki, anélkül is tud MI lenni.
  De hogy ne költői rövidséggel döntsem romba érvelésed kénytelen leszek tételesen érvelni... :( pedig kbszt fárasztó :)
  1) Eszközhasználat: az állatok is képesek rá, nem csak egy ember által elkészített program
  2) Evolúció: Isten programja; az ateisták szerinti csúcs most asszem Hawking idétlen érvelése a gravitáció önszervezéséről
  3) Az MI nagyobb entrópiájú logika mint az ember által írt egyszerűbb program aminek ha megadják az önkódolás lehetőségét rálép az egyszerű programból MI-vé evolválás ösvényére.
  Ezek után, hogy ne tűnjék homályosnak az érvelés összekapcsolom a pontokat (bár kibszt fárasztó :)
  1) Ne legyünk olyan önteltek az evolúciós előnyünkkel mert hamarosan olyan MI fog születni belőle ami pontosabban fogja látni ezt a miniatűr "előnyt" mint Te valaha.
  2) A vallásunk már megfejtette a matekosoknak is a világot, mivel az egyistenhit egy végtelen világban az ő teste és vére, elválni ettől nem lehet. Mátrixosan felírva: a végtelen programból nem tudsz kilépni.
  3) Ebben a végtelen programban nem csoda ha eltévedünk olykor, így megpróbáltam kibogozni a szálakat: MI, ember, egyszerű program.
  Egy emberi gyermek egy az ember által összeszerelt eszközökkel (bicikli, telefon, egyszerű program stb.) megtanulhatja azt ami mondjuk egy "MI gyereknek" végtelenül unalmas hülyeségnek tűnne, amit a másodperc tört része alatt tanulna meg és nem igazán "élvezné" az alig pár ezer változót megmozgató programot :) - tehát ha jól értettem érvelésed akkor sikerrel cáfoltam azt az igényt, hogy egy kétlábú MI aggyal felszerelt robot jelentse a valós kihívást a gyerek bicikli tanulmányait illetően...
 • Nagydög #19
  "Nem tud megtanítani egy gyereket biciklizni? Ehhez még mesterséges intelligencia se kell. Elég egy ügyesen átalakított szobabringa, okos telefon, meg a rajta futó program. A telefont még a tv-re is ráköthetjük, hogy teljes legyen az élmény. Innentől a programozó fantáziájára van bízva a dolog, no meg a telefon érzékenységére, csak a szobabringát kell ügyesen felfüggeszteni."

  Tehat te itt azt mondod, hogy a ficko allitasa, miszerint egy jelenlegi mesterseges intelligencia nem tud megtanitani egy gyereket biciklizni, hulyeseg, mert erre egy ember(vagy tobb egyutt) is kepes nehany segedeszkoz (ugy mint valamifele szamitogep, egy bicikli, nemi programozasi tudas es meg nehany egyeb aprosag) segitsegevel. Khm... Lehet, hogy erdemes lenne meg a blogod beinditasa elott leulnod egy kicsit gondolkodni, sot en meg a kovetkezo szakerto leleplezese elott is javasolnam.
 • Archenemy #18
  Az "öntudatra éledő gépek" víziójában mindig az van, hogy emberi érzelmekkel és motivációkkal ruházzák fel a gépet (fél attól, hogy kikapcsolják, hatalomra tör, stb).
  Ezek azonban az evolúció által belénk diktált motivációk (félelem a haláltól, a törzsben minél dominánsabb pozíció elfoglalása, stb). Egy gépben semmi ilyesmi sincs. Még ha öntudata van is és intelligens is, akkor sem törvényszerű, hogy ugyanúgy féljen a haláltól pl. Az emberétől teljesen idegen motivációkat is bele lehet táplálni akár (az önfeláldozástól a szemétszállításig), és ezek teljesítése közben is lehet a gép (ha öntudata van) tökéletesen boldog és elégedett.
 • culas25hc #17
  Felmerült bennem egyébként, hogy egy gép "én-tudatának" létezését egyáltalán lehet -e vizsgálni? Kifelé lehet valami intelligens, de ez nem jelenti, hogy van belső világa. Ellenben egy macska sem tud biciklizni tanítani gyerekeket, mégis van valami öntudata, ha nem is túl komplex. Másrészt egy intelligens gépet gond nélkül használhatunk szénbányászatra, de egy öntudattal rendelkező gép esetében ez már rabszolgatartás lenne. De mégis honnan fogjuk ezt tudni? Persze nem kell félni, meg ettől a szinttől még talán évszázadokra vagyunk. Ráadásuk egy emberek elleni inváziót öntudat nélküli intelligens robotok is véghez vihetnek :D
 • culas25hc #16
  Én valami hasonló téma kapcsán elég sokat gondolkodtam a dolgon, és szerintem élesen el kéne különíteni, az "én-tudat"-ra ébredést, és a mesterséges intelligenciát. Nem veszélyesség, vagy hasznosság szempontjából, hanem inkább etikai kérdések miatt. Simán lehet, hogy megalkotunk egy olyan mesterséges intelligenciát, ami okosabb lesz nálunk, önálló döntéseket hoz, akár még ragaszkodik is bizonyos személyekhez, vagy elsírja magát ha egyedül van... de ez mind működik öntudat nélkül is. Szerintem sokkal izgalmasabb dolog az "én-tudat", viszont egyelőre azzal sem vagyunk tisztában, hogy az emberi öntudat valós -e, vagy pontosan mitől van, szóval messze vagyunk attól, hogy egy gép én-tudatának létezését kijelentsük.

 • NEXUS6 #15
  Szerintem is az MI olyan mint kb. egy gép oprendszere. Nem hiszem, hogy a testreszabott windózomtól félnem kéne, hogy öntudatra ébred és eccercsak fondorlatosan kivitelezett összeesküvés után, amit az IoT eszközökkel hajt végre lemészárolja a zemberiséget, együttműködve a netre kötött hűtővel, és Pirikével a mindig eltévedő GPS klienssel.
  XD
  Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2015.06.23. 00:32:42
 • NEXUS6 #14
  "Az én-tudat kialakulásához szvsz nem kell más csak a független cselekvés lehetősége. Ha ezt megadjuk egy gépnek, akkor neki is elkezd lenni. Ez ilyen egyszerű és semmi félelmetes nincs benne. "

  Ennek mélyebb pszichológiai összefüggéseit azért kifejthetnéd!

  (Szerintem monnyuk nem fog menni, de gonosz vagyok!!!!)
 • gybfefe #13
  "Félelemre csak mi adhatunk okot. Az viszont a mi reszortunk, nem az MI-é." -egy darabig, aztán mint a sakkban, ebben is lehagynak minket, szóval szvsz ha Jézus Krisztust akarjuk MI-be talán van esélyünk a túlélésre :)