Berta Sándor

Egyre népszerűbbek az illegális meccs-streamek

A nagy brit sportszövetségeknek növekvő problémát jelentenek a mérkőzések engedély nélküli internetes közvetítései. A szervezetek egyelőre nem tudják, hogy miként reagáljanak a helyzetre.

Az illegális streameket támadta a Premier League, az angol és a walesi krikett liga, valamint a Lawn Tennis Association. Ugyan a legtöbb esetben sikerül eltávolíttatni a honlapokról a vitatott adásfolyamokat, ennek ellenére az illegális közvetítések száma folyamatosan nő. A Netresult statisztikái szerint az elmúlt két évben legalább 80 000 engedély nélküli online streamet vetettek le a világhálóról, ettől függetlenül a probléma fennáll. A BBC tudósítása szerint az ilyen online közvetítéseket nézőket közvetlenül nem lehet felelősségre vonni, ugyanakkor polgári per indítható ellenük.

A Premier League vezetői már próbáltak jogi lépéseket tenni az internetes meccs-streameket elérhetővé tévő oldalak üzemeltetői ellen, azonban közel sem értek teljes sikert. "Fontos, hogy tudatosítsuk az emberekben, hogy az illegális streamekkel pénzt vonnak ki a sportból" - közölte a Premier League szóvivője.


John Perera, az England and Wales Cricket Board (ECB) munkatársa úgy vélte, hogy ha a felhasználók továbbra is kihasználják ezeket a lehetőségeket, úgy hamarosan komoly összegek fognak hiányozni a sportból. "Mi egy nonprofit szervezet vagyok és a célunk az, hogy az országban biztosítsuk a krikettezés lehetőségét - a profi csapatoknak, az ifjúsági együtteseknek és a hobbijátékosoknak egyaránt. Azok, akik nem fizetnek a közvetítésekért, gyakorlatilag becsapják a sportot" - tette hozzá Perera.

A szakember elmondta, hogy nagyon nehéz fellépni az engedély nélküli streameket kínáló honlapokkal szemben, mivel sok közülük külföldön, elsősorban Ázsiában működik. A probléma növekszik és egyre nagyobb gondot okoz szervezetüknek.

Christopher Stokes, a Netresult vezetője hangsúlyozta: napjainkban már egyáltalán nem jelent komoly nehézséget a streamek hozzáférhetővé tétele az interneten. Éppúgy, ahogy ma már befűzhető egy szövegrész egy dokumentumba, az audiovizuális tartalmak is beágyazhatók, másolhatók és online terjeszthetők. Az már egy másik kérdés, hogy a sportszövetségek miért nem képesek vagy akarnak megfelelő legális ajánlatokat biztosítani a felhasználóknak. A válasz alighanem ezúttal is a profit körül keresendő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • theiron #20
    Szegény angol üzletemberek, mindjárt megsajnálom őket. Tényleg csak nyavajognak , megoldást meg nem keresnek. Hiányzik onnan egy magyar kreatív csapat én ugy érzem... Amugy sem a sportol vonunk el pénzt hanem tőlük akik ebből profitálnak...
  • DjDano #19
    Én pl a Forma1-es szabadedzéseket nézem néha ehhez hasonló steam-en :)
  • Crane #18
    "A szervezetek egyelőre nem tudják, hogy miként reagáljanak a helyzetre."

    Nem tudom... próbálták-e már azt, hogy ők közvetítik a neten a meccsekket, és egyéb szolgáltatásokat tesznek hozzá, amiből profitálni lehet?

    Komolyan: Olyan beszűkültek agyilag ezek a maradni "üzletemberek"... csak hisztizni tudnak, ahelyett hogy okosan kielégítenék az igényeket (na meg időben).
  • Etinger #17
    Az a baj, hogy én ha nem nézem ezeken a STREAM-eken, akkor nem nézem sehol, mert máshogy/máshol nem tudom nézni. De ha van valami jó kis fizetős megoldás, SkySport, vagy akármi, ami adja a Premier League meccseit, kíváncsian várom az ötleteket :)
  • keysersoze #16
    Fontos, hogy tudatosítsuk az emberekben, hogy az illegális streamekkel pénzt vonnak ki a sportból

    NAgyon helyes. Már így is túl nagy luxusprofitot keresnek.
  • Vogel #15
    Sportot, szexet űzni kell. Nézni dögunalom :D

    Mindig lesz alternativa streamre, nem lehet megszüntetni, mint ahogy a torrentet se.
  • zsir #14
    Szerintem meg legális alternatívát kellene teremteni. Nem perelgetni.
    Minél előbb megtennék, annál több pénzhez jutnának.
    Ha náluk elérhetők lennének a mérkőzések, akkor az emberek nagy része nem állna neki warezben keresgélni...
  • passatgt #13
    és azzal mi van, amikor a tv2 a neten közvetíti a bl-t, a digisport a neten közvetíti a bl-t(ha jól utdom ez most már fizetős, de régebben ingyenes volt) vagy a story tv ami az uefa kupát közvetíti a neten...
  • asdasdasd #12
    Azért fizetnek jobb helyeken a streamért, hogy a meccset ne szakítsa meg egy mosópor reklám.
    Amúgy nálunk is elő lehet fizetni angol szolgáltatónál, és az otthoni interneteden VPN-en keresztül nyomják a PL meccseket. Sógor ezt csinálja (de ő amúgy is angol). Én meg sopcast, vagy ami éppen van.
  • Balintos #11
    Nem hogy örülnének, hogy a reklámjaik több emberhez jutnak el. Nem, azokat az embereket csesztetik akiknek más módon nem lenne lehetősége megnézni az adott meccset.