Alex

A FIFA bevezeti a videóbírót

A kétes helyzetek megítélésére több sportágban már hosszú ideje alkalmaznak különféle gépi segítséget. A tenisz és a krikett után most a futballban is eljött az ideje annak, hogy a bírók segítséget kapjanak.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) főtitkára közölte, hogy a gólvonal-technológia bevezetése mellett döntöttek. Négy országban – Angliában, Németországban, Magyarországon és Olaszországban – két különböző cég által kifejlesztett rendszert teszteltek, amelyek mindegyike megfelelt a FIFA követelményeinek, így mind a Sony Europe tulajdonában lévő Hawk-Eye, mind pedig a GoalRef rendszer zöld utat kapott. „Nagyon örülünk a FIFA döntésének, és biztosak vagyunk abban, hogy a rendszer nagyban támogatja a sportbírák munkáját az olyan kritikus helyzetekben, mikor egy bizonytalan döntés akár nemzetközi tétmérkőzések kimenetelét is képes befolyásolni” – mondta Steve Carter a Hawk-Eye Innovations ügyvezető igazgatója.


A Hawk-Eye rendszer hat kamerával háromszögelve határozza meg a labda pontos helyét a pályán. A sólyomszem-rendszer mindkét térfélen hat-nyolc, különböző sarkokban felállított, nagysebességű kamera által határozza meg a labda pontos helyzetét. A kamerák adatait egy videószoftver segítségével gyűjtik össze, amely 3D-s képet generál a labda röppályájáról, majd egy másodpercen belül információt küld a mérkőzés játékvezetőjének és asszisztenseinek karórájára az eredményről. Bizonytalan helyzet esetén a Sólyomszem lehetőséget biztosít a kamerák által rögzített videók azonnali visszajátszására.


A videóbírót a maga kezdetleges formájában már a nyolcvanas években használták az amerikai profiligában, az NFL-ben, majd néhány éves szünet után, 1999-ben különböző változtatásokkal visszahozták. A Sólyomszem technológiát a kezdetekben a krikettben alkalmazták, majd a folyamatos fejlesztések lehetővé tették a több sportágban történő, széles körű felhasználását. 2011-ben a fejlesztés a Sony angol részlegének tulajdonába került, mely olyan világméretű rendezvények támogatója, mint a Wimbledoni Teniszbajnokság, a Krikett Világbajnokság, a Davis-kupa és a Konföderációs Kupa.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Szefmester #10
    A gond csupán annyi az utólagosan visszavont lapokkal, meg büntikkel hogy a pályán attól még az emberhátrány megvolt. Ha most jön egy Vinnie Jones aki az első percben megkapja a pirosat már a bevonulás miatt, akkor utána a csapat 89 percig emberhátrányban lesz, és meglehet nem is volt jogos a kiállítása... itt az az egy személy akár egy gólhelyzet összehozást, vagy győztes gól megszerzését is jelentheti! Feltételezés ugyan, de amennyire tudom, eléggé nyomasztó tud lenni a játékosokra egy társuk kiállítása, legyen az jogos vagy jogtalan. Talán az utóbbi még rosszabb is...

    Szerintem minden bíró által lefújt szabálytalanságot nézzenek vissza hogy mit is érdemel a játékos, és főképp MELYIK! De egy fickó nyugodtan nézhetné a meccset egy zárt szobából több monitoron, és szurkolás helyett a szabálytalanságokra figyelne. ha meg észlel valamit akkor jelzi a pályán grasszáló sporinak aki majd eldönti mi is legyen. Megszakítja a meccset, és visszanézi(k) hogy mi is történt amit nem látott, vagy hagyja had menjen. persze ha egy meccsen 5-6 akciót benéz a bíró akkor nyugodt szívvel ereszteném rá a nyomozókat hogy nem-e véletlen bundát kapott az asszony...
  • Me0w #9
    Ha nem tetszik a szineszkedes, ne nezzel focit, en igy inteztem el cronaldo es baratai jeleneteit.
  • Zoliz #8
    Lassan mar jatekosokra se lesz szukseg.. Egy gep jobban biral mint egy ember?
    Ez milyen mán?
    Video biro!
  • torreadorz #7
    Igazából azt nem értem hogy miért nem használják ilyenkor a videóbirót?
    Sárgalap, Piroslap, 11-es, ezeknél mind használni kéne, egyszerüen a biro mielőtt felmutatja a lapot rákérdezne hogy tényleg az volt-e amit látott.

    És még a meccset sem tenné szakasossá, hisz ilyenkor ugyis fúj egyet tehát a meccs mindenképp megáll.
  • Sippie #6
    utólag el szokták törölni a lapot ha jogtalanul kapta, és azt lehet bizonyítani.
  • donceleger #5
    Nem csak konkrétan a gólra, hanem az odavezető akcióra is oda kellene figyelni! Kassain ez a rendszer sem segített volna, hiszen a videóbíró megállapítja a gólt, Kassai meg megadja, de a gólszerző meg lesen volt, vagyis az asszisztens hibázott, nem csak a gólbíró!
    Mindenesetre érdekes lesz, több kérdéses szituáció fog ezzel megoldódni!
    Én azonban jobban szeretném, ha utólag elemeznék a meccseket és a súlyos helyzeteket drasztikusan büntetném!
    Pl amikor egy játékos szimulál, mert eljátssza a nagy halált, 26-ot forog a tengelye körül a füvön és közben ordít hogy neki mennyire is fáj, pedig hozzá sem értek! Ellenben a bíró megkajálja az esetet és mondjuk piros lappal illeti a vétkes??? játékost! A meccs lebonyolítását nem kéne megváltoztatni és az eredményt sem, de utólag el lehetne törölni a piros a lapot, a szimuláló játékost meg el kellene küldeni egy színésztáborba, de minimum 10 meccses fizetés nélküli eltiltást kiszabni rá!
    Ez ugyanis rendkívül idegesítő a pályán!
  • Sippie #4
    több mint valószínű hogy a szabálytalanságokra egyáltalán nem fogják használni. Az túlságosan is szakaszossá tenné a mérkőzést. Csak és kizárólag a labda helyzetét fogja figyelni a rendszer, vagyis gól nem gól, esetleg elhagyta-e a pályát (bár ezt is kétlem)
  • willcox #3
    Nem azért, de a hokiban és a rögbiben is alkalmazzák. Sőt, a berakott képen is látszik, hogy a snooker-ben is (bár itt csak a golyók visszaállítására). Meg még ki tudja, hogy hány helyen.

    A teniszes sólyomszem viszont időnként rettenetesen nagyot hibázik. Volt olyan mérkőzés, amit rögzítettem, utólag kikockázva világosan látszott, hogy a sólyomszem legalább fél métert tévedett.
  • Szefmester #2
    hupsz.. kimaradt a nem...

    "alán akkor a hős labdarúgók a baráti tockost az ellenféltől nem halálos erejű pörölycsapásként fogják megélni miután! szétnéztek..."
  • Szefmester #1
    Itt volt az ideje... remélem hamarosan elkezdik osztogatni az eltiltások társaságában az anti-oscar díjakat... Talán akkor a hős labdarúgók a baráti tockost az ellenféltől halálos erejű pörölycsapásként fogják megélni miután! szétnéztek...