Berta Sándor

Eric Schmidt szerint nem kell félnünk a gépektől

A Google első embere nem tud negatív értelemben gondolni a robotokra és a mesterséges intelligenciára.

Robotkutyák és -ápolók, önállóan közlekedő autók - ezek olyan dolgok, amelyek a jövőben egyre fontosabb szerepet tölthetnek be és amelyek sokakat félelemmel töltenek el. Eric Schmidt ugyanakkor kijelentette: megérti ezeket az aggodalmakat, mert azok normálisak, de úgy vélte, hogy a félelmek alaptalanok és egy bizonyos mértékben túlzóak is. A menedzser rámutatott továbbá, hogy a különböző társadalmak eddig általában profitáltak abból, ha minél nyitottabban viszonyultak az új technológiákhoz. Hozzátette, hogy számos bizonyíték van például arra, hogy a számítógépek felbukkanásával emelkedtek a bérek. A számítógéppel dolgozókat sokkal jobban megfizetik, mint a PC nélkül tevékenykedő munkavállalókat. A valódi probléma ugyanakkor a képzésben van, amin mindenképpen javítani kell ahhoz, hogy az embereket felkészítsék az "új világra".

Annak is tudatosulnia kell a felhasználókban, hogy a mai gépek az elképzeltnél sokkal primitívebbek. Ezzel kapcsolatban Schmidt egy néhány évvel ezelőtt végrehajtott kísérletre hivatkozott, amelynek keretében kutatók számítógépekből kifejlesztettek egy neurális hálózatot és 11 000 órányi YouTube-videóval látták el. A cél az volt, hogy kitalálják, hogy a mesterséges agy ebből a rendkívül nagy mennyiségű mozgóképből mit tud megtanulni. Végül a rendszer sikeresen felismerte a macskákat. Azonban az is kiderült, hogy az emberi üzemeltetők ugyanolyan fontosak, mint maga a használt technológia.

Nemrég Stephen Hawking úgy vélte, hogy a mesterséges intelligencia komoly fenyegetést jelent az emberiségre nézve. Ráadásul a gépek egyre inkább kiszorítják a munkaerőpiacról az embereket. Korábban pedig Elon Musk, a Tesla autógyártó cég vezetője közölte: ha meg kellene határoznia, hogy mi jelentheti a legnagyobb fenyegetést az emberiségre nézve, akkor valószínűleg a mesterséges intelligenciát választaná.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kryon #9
    Nemrég volt róla szó, hogy a Google úgy tűnik rámozdult a transzhumanizmusra. És most meglepő módon ki áll ki a félelmeket csitítani?

    Közelebb van ez a jövő mint hinnénk, a technológia lassan meg lesz hozzá, már csak az elhatározás és a pénz hiányzik. A Google-nél egyikből sincs hiány.
  • SupraMKIII #8
    Persze, ez sokszor így néz ki, amiben van is valami, de a probléma ennél sokkal általánosabb (mondom ezt, mint programozó):
    Minden hibajavítás pénzbe kerül. És ha a gazdasági megfontolás dönt a programozó felett, akkor nem feltétlenül az a hibás, aki annak látszik....
    Mindig lehet tudni, ki írta a kódot, de soha nem egyértelmű, hogy ki döntötte el, hogy "jó az úgy..."
    Az emberek a felszínes dolgokra buknak - tehát, elsősorban olyan programok készülnek, amik jól néznek ki, mert azt, hogy mit tud az adott program valójában, az emberek 99.99%-a el sem olvassa. És az nem csak a programozók hibája...



    Utoljára szerkesztette: SupraMKIII, 2014.12.17. 10:14:35
  • Tetsuo #7
    Túl sok William Gibson olvastál. ;-)
    A legvalószínűbb jövőkép, az emberi civilizáció globális összeomlása kb. 200 éven belül vagy egy totlatárius rendszer olyan orwelli (1984) féle...
  • Kryon #6
    Ahogy a helyzet jelenleg áll, valószínűleg hamarabb gépesíti magát az ember minthogy a sajátjával összemérhető mesterséges intelligencia létrejönne. Onnantól nincs miért aggódni, mert az "ember" ugyanolyan gyorsan fejlődik majd mint a gépek, mert ő is az lesz. Ez még akár a mi életünkben megtörténhet.
  • Tetsuo #5
    Értem én, hogy egy húszévesnek optimistának kell lennie, na de ennyire? ;-)
  • cateran #4
    Engem inkabb az zavar, hogy a nagypofaju, sajat magukat fenyezo es mosdato programozok meg nem tudtak megirni ugy 1 programot, hogy az ne szarja ossze magat idonkent. Aztan meg jon a patch, meg a bullshit, hogy " a programozas nagyon nehez feladat es nincs tokeletes program" Holott nem a feladat nehez, maximum a kepessegeik gyengek az adott szinthez.
    Ki a fene akarna az eletet tisztan software alapu megoldasra bizni (nem, a tisztan ember alapu sem jo..az is megbizhatatlan:D) A 2 egyutt mar talan mukodokepes.
  • Subakka #3
    1000 év? ... nem vagyok pesszimista de szerintem az emberiségnek 200 éve sincs hátra ... de ez csak az én véleményem. A másik meg egyáltalán nem vagyok technológia ellenes, de a túlzott automatizálással illetve mesterséges intelligenciával én se értek egyet. Lehet csak tudatlanságból fakadó félelem, de olyan rossz érzésem van ezzel kapcsolatban ... lehet a sok hülye sci-fi az oka :D
  • ostoros #2
    Amiről te beszélsz, az a technológiai szingularitás. Jó pár scifi író kivesézte már.
    Én is kíváncsi vagyok.
  • culas25hc #1
    Na jó, de ő teljesen másról beszél, mint Hawking. Az önmagát vezető autó, ha jól tudom még mindig algoritmusok alapján működik. A Hawking által említett mesterséges intelligencia nem megáll a pirosnál, ha elé ugrik a gyerek, hanem esetleg rátapos a gázra, mert az a gyerek pár nappal előtte megkarcolta őt...
    Persze, ez nem az 5 éves terv része, de mondjuk a következő 1000 évben már veszélybe sodorhatja az emberiség létét.

    (OFF téma, de most eszembe jutott, persze nem így lesz, de megnézném hová jut az ember végtelen év fejlődés során. Vajon aszimptotikusan hozzásimul a fejlettség értéke egy adott szinthez, vagy elszáll a végtelenbe és egyesülünk az univerzummal :D:D)