22
  • gybfefe
    #22
    Jó, akkor röviden :)
    Az MI-t is és az egyszerűbb programokat is emberek írják egyelőre. Az MI előnye, hogy magát az inputok és belső program alapján tovább tudja fejleszteni. Ez az ami nem szükséges ahhoz, hogy megtanuljon a kölök brengázni. (a már vázoltak alapján)
    Tehát igazam van vagy igazam van? :)
    Az általad használt logika arról szól, mintha azon vitatkoznánk hogy szénatomok kellenek az emberi alkotáshoz vagy nem...
    Csak azért válaszoltam dagályosan, hogy legalább plusz gondolatok is megjelenjenek :)
  • Nagydög
    #21
    Az "okvetetlenkedesem" mindossze annyi, hogy lekutyaztad a cikkben emlitett fickot, azon kijelentese miatt, hogy a jelenlegi MI nem kepes megtanitani egy gyereket biciklizni. Ezt az allitast cafolando eloadtad, hogy ehhez nem is kell MI, emberek is kepesek ra.
    Ezzel csak az a problema, hogy a ficko allitasanak cafolatara a te allitasod nem alkalmas, mert egymastol teljesen fuggetlenek. (Ok, ez nem teljesen igaz. Van egy halvany kapcsolat a ket allitas kozott, de az tortenetesen az emlitett tudos allaspontjat tamasztja ala, miszerint a jelenlegi MI-k kepessegeit meg az emberek szamara egyszerunek tuno feladatok is meghaladjak.)

    A tobbi nekem tulajdonitott elkepzeleshez - amit aztan olyan elegansan es dagalyosan legyoztel - nincs kozom.
  • gybfefe
    #20
    Nem igazán értem okvetetlenkedésed. Valószínűleg azért mert te arcot adsz az MI-nek. Hidd el nem kell neki, anélkül is tud MI lenni.
    De hogy ne költői rövidséggel döntsem romba érvelésed kénytelen leszek tételesen érvelni... :( pedig kbszt fárasztó :)
    1) Eszközhasználat: az állatok is képesek rá, nem csak egy ember által elkészített program
    2) Evolúció: Isten programja; az ateisták szerinti csúcs most asszem Hawking idétlen érvelése a gravitáció önszervezéséről
    3) Az MI nagyobb entrópiájú logika mint az ember által írt egyszerűbb program aminek ha megadják az önkódolás lehetőségét rálép az egyszerű programból MI-vé evolválás ösvényére.
    Ezek után, hogy ne tűnjék homályosnak az érvelés összekapcsolom a pontokat (bár kibszt fárasztó :)
    1) Ne legyünk olyan önteltek az evolúciós előnyünkkel mert hamarosan olyan MI fog születni belőle ami pontosabban fogja látni ezt a miniatűr "előnyt" mint Te valaha.
    2) A vallásunk már megfejtette a matekosoknak is a világot, mivel az egyistenhit egy végtelen világban az ő teste és vére, elválni ettől nem lehet. Mátrixosan felírva: a végtelen programból nem tudsz kilépni.
    3) Ebben a végtelen programban nem csoda ha eltévedünk olykor, így megpróbáltam kibogozni a szálakat: MI, ember, egyszerű program.
    Egy emberi gyermek egy az ember által összeszerelt eszközökkel (bicikli, telefon, egyszerű program stb.) megtanulhatja azt ami mondjuk egy "MI gyereknek" végtelenül unalmas hülyeségnek tűnne, amit a másodperc tört része alatt tanulna meg és nem igazán "élvezné" az alig pár ezer változót megmozgató programot :) - tehát ha jól értettem érvelésed akkor sikerrel cáfoltam azt az igényt, hogy egy kétlábú MI aggyal felszerelt robot jelentse a valós kihívást a gyerek bicikli tanulmányait illetően...
  • Nagydög
    #19
    "Nem tud megtanítani egy gyereket biciklizni? Ehhez még mesterséges intelligencia se kell. Elég egy ügyesen átalakított szobabringa, okos telefon, meg a rajta futó program. A telefont még a tv-re is ráköthetjük, hogy teljes legyen az élmény. Innentől a programozó fantáziájára van bízva a dolog, no meg a telefon érzékenységére, csak a szobabringát kell ügyesen felfüggeszteni."

    Tehat te itt azt mondod, hogy a ficko allitasa, miszerint egy jelenlegi mesterseges intelligencia nem tud megtanitani egy gyereket biciklizni, hulyeseg, mert erre egy ember(vagy tobb egyutt) is kepes nehany segedeszkoz (ugy mint valamifele szamitogep, egy bicikli, nemi programozasi tudas es meg nehany egyeb aprosag) segitsegevel. Khm... Lehet, hogy erdemes lenne meg a blogod beinditasa elott leulnod egy kicsit gondolkodni, sot en meg a kovetkezo szakerto leleplezese elott is javasolnam.
  • Archenemy
    #18
    Az "öntudatra éledő gépek" víziójában mindig az van, hogy emberi érzelmekkel és motivációkkal ruházzák fel a gépet (fél attól, hogy kikapcsolják, hatalomra tör, stb).
    Ezek azonban az evolúció által belénk diktált motivációk (félelem a haláltól, a törzsben minél dominánsabb pozíció elfoglalása, stb). Egy gépben semmi ilyesmi sincs. Még ha öntudata van is és intelligens is, akkor sem törvényszerű, hogy ugyanúgy féljen a haláltól pl. Az emberétől teljesen idegen motivációkat is bele lehet táplálni akár (az önfeláldozástól a szemétszállításig), és ezek teljesítése közben is lehet a gép (ha öntudata van) tökéletesen boldog és elégedett.
  • culas25hc
    #17
    Felmerült bennem egyébként, hogy egy gép "én-tudatának" létezését egyáltalán lehet -e vizsgálni? Kifelé lehet valami intelligens, de ez nem jelenti, hogy van belső világa. Ellenben egy macska sem tud biciklizni tanítani gyerekeket, mégis van valami öntudata, ha nem is túl komplex. Másrészt egy intelligens gépet gond nélkül használhatunk szénbányászatra, de egy öntudattal rendelkező gép esetében ez már rabszolgatartás lenne. De mégis honnan fogjuk ezt tudni? Persze nem kell félni, meg ettől a szinttől még talán évszázadokra vagyunk. Ráadásuk egy emberek elleni inváziót öntudat nélküli intelligens robotok is véghez vihetnek :D
  • culas25hc
    #16
    Én valami hasonló téma kapcsán elég sokat gondolkodtam a dolgon, és szerintem élesen el kéne különíteni, az "én-tudat"-ra ébredést, és a mesterséges intelligenciát. Nem veszélyesség, vagy hasznosság szempontjából, hanem inkább etikai kérdések miatt. Simán lehet, hogy megalkotunk egy olyan mesterséges intelligenciát, ami okosabb lesz nálunk, önálló döntéseket hoz, akár még ragaszkodik is bizonyos személyekhez, vagy elsírja magát ha egyedül van... de ez mind működik öntudat nélkül is. Szerintem sokkal izgalmasabb dolog az "én-tudat", viszont egyelőre azzal sem vagyunk tisztában, hogy az emberi öntudat valós -e, vagy pontosan mitől van, szóval messze vagyunk attól, hogy egy gép én-tudatának létezését kijelentsük.

  • NEXUS6
    #15
    Szerintem is az MI olyan mint kb. egy gép oprendszere. Nem hiszem, hogy a testreszabott windózomtól félnem kéne, hogy öntudatra ébred és eccercsak fondorlatosan kivitelezett összeesküvés után, amit az IoT eszközökkel hajt végre lemészárolja a zemberiséget, együttműködve a netre kötött hűtővel, és Pirikével a mindig eltévedő GPS klienssel.
    XD
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2015.06.23. 00:32:42
  • NEXUS6
    #14
    "Az én-tudat kialakulásához szvsz nem kell más csak a független cselekvés lehetősége. Ha ezt megadjuk egy gépnek, akkor neki is elkezd lenni. Ez ilyen egyszerű és semmi félelmetes nincs benne. "

    Ennek mélyebb pszichológiai összefüggéseit azért kifejthetnéd!

    (Szerintem monnyuk nem fog menni, de gonosz vagyok!!!!)
  • gybfefe
    #13
    "Félelemre csak mi adhatunk okot. Az viszont a mi reszortunk, nem az MI-é." -egy darabig, aztán mint a sakkban, ebben is lehagynak minket, szóval szvsz ha Jézus Krisztust akarjuk MI-be talán van esélyünk a túlélésre :)
  • Katalizátor
    #12
    Az én-tudat kialakulásához szvsz nem kell más csak a független cselekvés lehetősége. Ha ezt megadjuk egy gépnek, akkor neki is elkezd lenni. Ez ilyen egyszerű és semmi félelmetes nincs benne. Félelemre csak mi adhatunk okot. Az viszont a mi reszortunk, nem az MI-é.
  • VolJin
    #11
    Az intelligenciát és az éntudatot külön kell választani. Az egy dolog, hogy nekünk embereknek mindkettő megvan, de ez nem jelenti azt, hogy egy létrehozott emberszintű intelligenciának is lesz éntudata. És ebben a kijelentésemben nem is vagyok biztos. Főleg úgy, hogy a saját éntudatunkkal sem vagyunk tisztában. Mármint tudjuk, hogy van, csak nem tudjuk, hogy mi az, ami van.
  • VolJin
    #10
    Ebben az a gyönyörű, hogy a faszi harminc éve kutatja azt, ami nem létezik, ebből megél, és gyakorlatilag egy szobafilozófus. Zseniális!
  • Laza
    #9
    Azért a 'csak kézzel mosható' és 'vasalni tilos' ábrák érdekesek :)
  • gybfefe
    #8
    A mesterséges intelligencia elég sokakat érdekel ahhoz, hogy már is meg legyen belőle a baj. Másrészről megállíthatatlan folyamatról van szó. Mindenesetre már az is aggodalomra adhat okot, hogy a területen dolgozó szaki sincs tisztában az elemi dolgokkal.
    Nem tud megtanítani egy gyereket biciklizni? Ehhez még mesterséges intelligencia se kell. Elég egy ügyesen átalakított szobabringa, okos telefon, meg a rajta futó program. A telefont még a tv-re is ráköthetjük, hogy teljes legyen az élmény. Innentől a programozó fantáziájára van bízva a dolog, no meg a telefon érzékenységére, csak a szobabringát kell ügyesen felfüggeszteni.
    Most hogy lelepleztük "szakértőnket", térjünk rá a valódi kérdésre: Féljünk vagy ne féljünk vaze' !?
    Mint tudjuk sokan úgy gondolják jobb mint megijedni, így tréningezzünk erre.
    Nem akarok hosszan írni ide, de már tervezem egy blog beindítását a témában, szóval anélkül hogy félmondatokból értenének félre, tegyük az előítéleteinket is félre és gondolkodjunk inkább, amire a történelem a legjobb bizonyíték, hogy csak így tudtuk legyőzni félelmeinket anélkül, hogy meg kellett volna ijedni a végén.
  • Cat #7
    "Az emberrel együtt való cselekvés a lényeg.” - ez a mondat mégis mire vonatkozik?"
    Gondolom a videót nem nézted meg. Régóta pedzegetik ezt, több területen, az ápolórobotoktól kezdve az amerikai hordárroboton át az autógyárakig.


  • zola2000
    #6
    Ezt európai csinálta. (pedig a cikkre kattintás előtt aszittem japán)

    na igen, itt is kiváthatják az emberi munkaerőt hatékonyan, ha egy robot jobbb élményt ad, mint egy ronda nő :(
  • Skylake
    #5
    Mivel Kínában korábban keményen beleavatkoztak a nemek egyensúlyába, a demográfiai tényezőkbe, vélhetően 20-30 év múlva a kínai férfiak jelentős része valódi emberi nőt sosem k*félhet majd, helyette lesznek ilyen robotok nekik.
  • Skylake
    #4
    Ja, és a leglényegesebb: a robotnak nem kell fizetés, azaz egy vállakozás költségekből a legnagyobb jórészben kiküszöbölhető! Mi meg mehetünk az utcára! Éljen a hatékonyság - lehet tapsolni ennek, amikor a hatékonyságot velünk szemben alkalmazzák!
  • Karez
    #3
    Eközben az illusztrált képen egy szexrobot prototípust láthatunk, szétszedve. :D
    http://tinyurl.com/kp5vxd8
  • Skylake
    #2
    „Az emberrel együtt való cselekvés a lényeg.” - ez a mondat mégis mire vonatkozik? Kifejthette. Nyilván ha nem emberrel együtt van a cselekvés, akkor valamelyik komponensre – ember, MI – nincs szükség.

    „A fő kérdés az, hogy egy ilyen hibrid csapat hogyan osztja fel az eltérő részfeladatokat.”
    Nagyon egyszerűen. Majd az emberek végzik a segédmunkát, takarítanak, nyomják az ostoba, és valamiért nem gazdaságosan robotizálható hórukk-melót, a gépek dolgoznak, fejlesztenek. Most nem fogom előkeresni, de ma más ott tartunk, hogy egy szoftver jobb szakújságcikket, tanulmányt képes írni, néhány perc alatt, mint egy ember. Tessék, íme a jövő perspektívája! Ahogy a kifinomult IT rendszerek egyre több szakmát képesek lesznek átvenni emberekre egyre kevesebb helyen lesz szükség – mehetnek munkanélkülinek, meg a híd alá, egyre nagyobb tömegekben – nem voltak elég hatékonyak, mivel „csak” emberek. Vigyázniuk kell, hogy ne nagyon hőbörögjenek, mert az akkor várhatóan már széleskörben alkalmazott rendőr-robotoknak nem lesznek holmi érzelmei, meg emberi belátása – üt, kiszámítva a megfelelő vektorokat a célfelület és az alkalmazandó eljárás tekintetbe vételével.

    „"Több mint 30 éve kutatom a mesterséges intelligenciát. Amennyiben valaki ilyen hosszú ideig foglalkozik a témával, akkor az összes kutatási siker ellenére egyre jobban tiszteli az emberi intelligenciát. A mesterséges intelligencia minden tudományos áttörése ellenére tudományos-fantasztikum azt hangoztatni, hogy ezek a rendszerek képesek lennének önállósulni és az emberiséget fenyegetni.”
    Ebben szerintem igaza van, a fenyegetés tényleg nem az akciófilmekből megismert módon fog jelentkezni, hanem abból, hogy robotokkal mindent hatékonyabb és olcsóbb lesz elvégeztetni, mint emberekkel. A gyorséttermi kajakészítéstől kezdve, a rendfenntartáson és karbantartáson át, a szállításon keresztül, egészen kifinomult emberi tevékenységekig. Szakmák sokasága lesz robotizálva, az azokat eddig végző személyek egyre szélesebb köre lesz munkanélküli, ahogy ezek a technológiák fejlődnek. Lásd. fent.

    „A mesterséges intelligencia asszisztáljon az embereknek ott, ahol ez ésszerű” – először asszisztál, aztán olyan hatékonyan teszi ezt, fáradság, emberi gyengeségek nélkül, hogy megkérdőjeleződik, ki termel ki több hasznot. És ez lesz az egyetlen és kizárólagos szempont abban a kérdésben, hogy robottal végeztetünk-e el valamit, vagy emberi alkalmazottal. Lehet felkötni a gatyát: a gépek nem fáradnak el, nem kell nekik cigiszünet, nem lankad a figyelmük – klassz lesz velük versenyezni!

    „E ciklusok során gyakran olyan populista gondolatokat terjesztő személyek is megszólalnak, akiket a nemzetközi kutatóközösség nem ismer el.” – igen Wahlster. b*zmeg, én is egy ilyen senkiházi vagyok, de hagy legyen már véleményem! Képzeld el, a tudományos elefántcsonttornyodon kívül is van élet, és vannak vélemények, még ha nincs e témakörben x darab tudományos fokozatom !!!

    „"Pedig a mesterséges intelligencia akár "jövőbeli informatikaként" is felfogható, amely az informatika avantgárd része.” – bla-bla.

    „A mesterséges intelligencia a számos részterületén elért előrelépések ellenére még nagyon messze van egy ember mindennapos teljesítményétől, miközben különleges területeken viszont megelőzi az embert.” – na, ebből lesznek gondok, lásd. előbb.

    „Én azt vallom, hogy a mesterséges intelligencia jobb a természetes butaságnál.” – ez nagy érv akart lenni, de mégis mire vonatkozik? Miről akarsz meggyőzni minket?

    „Miután a bizonytalanság, a szociális és az érzelmi tényezők komoly szerepet játszanak a problémák megoldásában, ezért a mai mesterséges intelligencia rendszereknek alig van esélyük” - Wahlster, nem tudom hallottál-e már arról, hogy technológiák társadalmi diffúziója! (Rogers Everett) Képzeld el, a technológiák nagymértékben átalakítják a társadalmakat, és ezeknek, képzeld el, van szociális és érzelmi vetületük is! Hogy mik vannak, mi?

    „A professzor közölte, hogy a kockázatokat elsősorban azzal lehet lecsökkenteni, ha a kutatók gőzerővel növelik a mesterséges intelligencia rendszerek megbízhatóságát, biztonságát és rugalmasságát, főleg, ha ezeket a megoldásokat kritikus vezérlésekhez vagy döntésekhez használják” – bla-bla-bla, bullshit, technológiailag minél magasabbra törünk annál nagyobb hatása lesz ha az adott rendszert kompromittálják. Tudod, több sor a kódban, több hiba, több támadási felület. Exponenciálisan. „Ezért veszélyesek a kibertámadások, mert e szoftverrendszerek rendkívüli összetettsége miatt az anomáliák nem tűnnek fel azonnal. Másrészt ezek a mesterséges intelligencia megoldások is majdnem mindig tartalmaznak hibákat, így 100 százalékig sosem lehet megbízni bennük.” – tényleg, szakbarbárkám, hogyhogy rájöttél erre magadtól?

    „"A jövő gyáraiban az ember és a gép kiegészíti egymást. A munkások az intelligens gyárakban az együttműködésre képes könnyű építési robotok új generációjával fognak együtt dolgozni. A folyamat során szükség lesz a szerepek világos felosztására: az ember asszisztensként fogja használni a robotot.” – amíg a robot nem fog jobban gályázni nála, a hegesztéstől kezdve az étteremi tálalásig.
  • Montanosz
    #1
    én értem hogy arra kell ösztönözni az embereket hogy elolvassák a cikkeket, de ez azért elég merész volt, elviek nem scifi film,hanem tudományos cikknél))

    "A mesterséges intelligencia jobb a természetes butaságnál"

    amugy nem kell félni, mert lelket és szellemet nem tudnak át teleportálni egy mesterséges valamibe, de még másik emberi testbe sem, legalábbis most és a közel pár ezer évben az emberi tudósok.

    ahon már olyan technikai szint kell mint egy bolygó létre hozása