Berta Sándor

Szinte senki sem akar fizetni az online hírekért

Előbb tekintenek meg az emberek szponzorált anyagokat, mint hogy fizessenek egy szolgáltatás használatáért.

A Reuters Intézet Digital News Report 2015 című jelentése szerint napjainkban a felhasználók általában nem szeretnek fizetni a digitális tartalmakért, és mindez nem csupán egy-egy régióra igaz, hanem globálisan is. 2012-ben és 2013-ban számos sajtóorgánum vezetett be fizetős modellt, ezeknek köszönhetően az eddiginél sokkal többen fizetnek az online tartalmakért. Az emberek többsége ugyanakkor magától nem fizet szívesen, viszont az kiderült, hogy cégek esetében nagyobb a fizetési hajlandóság. A legtöbben Nagy-Britanniában utasítják el ezeket az üzleti modelleket, míg Finnországban csak a megkérdezettek 14 százaléka hajlandó fizetni az őt érdeklő online hírekért.


A felhasználók a legjobban a digitális előfizetéseket fogadják el. Nagy-Britanniában, Japánban, Ausztráliában, Dániában és Finnországban az ebbe a táborba tartozók aránya 70 százalék körül van, míg Németországban 60 százalék. Az egyszeri online ajánlatokra az ír, az olasz és a spanyol felhasználók a legnyitottabbak. Nagy-Britanniában az internetezők átlagosan 4,5 fontot fizetnek a digitális tartalmakért, Spanyolországban 4,5 eurót. A megkérdezettek többsége ugyanakkor egyértelműen azt az álláspontot képviselte, hogy a legszívesebben a jövőben sem fizetne egyetlen centet sem. S mindez független az áraktól.


A digitális reklámokat szintén csak kevesen fogadják el. A felhasználók inkább a mobil készülékeiket alkalmazzák és azokon sokkal nehezebb a hirdetéseket megjeleníteni, ráadásul a reklámblokkolók is egyre népszerűbbek. A lapkiadók ezért kitalálták a "szponzorált tartalmakat", amelyek ellen a reklámblokkolók sem hatásosak. Az emberek több mint egyharmada volt csalódott vagy érezte magát becsapva, amikor kiderült, hogy ilyen anyagot tekintett meg. Ugyanakkor minden második közülük azt mondta, hogy elfogadja a "szponzorált tartalmakat", ha cserébe a hírszolgáltatás ingyenes marad.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • esztyopa #16
    Már a kiindulás elvileg helytelen !
    Miért kellene mindenért KÜLÖN fizetni? A maximálisnál is magasabb profitért?
    Elrettentő példa /ha nem lenne tragikusan nevetséges/ az étterem,ahol a *felhasznált* FOGPISZKÁLÓért külön kell fizetni?
  • gothmog #15
    Mert az index/origo szerzői amúgy társadalmi munkában a szabadidejükben gyártják a tartalmakat? A reklámokat meg nem azért kezdtük el blokkolni néhány éve, hogy azzal elvegyük a bevételeiket, hanem mert blokkolás nélkül az oldalak jelentős része használhatatlanná vált a sok ugráló/pofázó/kattinást igénylő szar miatt. Mostanra már rájöttek ők is, hogy az ilyesmi kontraproduktív, jóval visszafogottabbakká váltak a reklámelhelyezések. Amellett ha egy oldal számomra hasznos tartalmakat kínál, és cserébe megkér, hogy kapcsoljam ki a blokkolót, akkor megteszem.
  • end3 #14
    "Az emberek úgy tekintenek az internetre, mint egy köztéren lévő meggyfára" - Hozzáteszem, az emberek nem azért ültetenek köztérre bármilyen fát, - így megyfát is, - mert pénzt akarnak keresni vele. - Na.., úgy általában!

    Szerintem csak azokért a hírekért nem fizetnének az emberek, amitől így is, legtöbbüknek már "herótja" van. (Este elolvastam az Indexen, reggel meghallgatom a rádióban, délelőtt a Blikk-ben találom őket. Ugyan már, ha véletlenül nem kapnék 3 napig, mentálisan csak egészségesebb lehetnék nélkülük.)

    Azaz, legtöbb embernek már régen ingerküszöbe alatt vannnak, az ezer éve bevált hírügynökségi csoportosítások és szajkózások. Ezen a fronton a pénzkeresésre alkalmas tartalomhoz keményen újítani kellene.

    (Ki nem sz*rj* le manapság, hogy korrekt tárgyilagossággal, 4 vagy 40 gyilkosságról, lefejezésről tudósítanak egy nap alatt? Jobb lesz nekem, ha mindről tudok?)

    Egyébként meg, sírnak-rínak, de lépni egyik sem mer? Miért is? Mert nem értékelik maguk sem piacképesnek, eladhatónak a terméküket. Meg kell lépni a "fizetőst" és mindjárt kiderül mire is van valós igény. - Ja, hogy akkor a jelenlegi online tartalmak nagyrészét a kutya sem olvasná? - Érdekes..., a pornós tartalmakért szívesen fizetnek az emberek... Aki ilyen oldalt működtet, egy se panaszkodik a csődközeli állapotokról.

    (Hogy manapság a politikát, még ingyenesen is nehéz lenyomni a nép torkán? Ott azok fizetnek, v. fizethetnének a hírekért akik viszont a politikából élnek, - nem is nagyon rosszul... )

    Sőt, már a hozzászólási lehetőségért is fizetni kellene. Mindjárt csökkene a "grafománok" száma, és a moderálásukra sem kellene annyi időt szánni. Cenzúra egy időre megoldva! (Nekem meg, felszabadul pár perc naponta az életemből, hasznosabb dolgokra. :-) )
    Utoljára szerkesztette: end3, 2015.06.19. 10:19:22
  • Cat #13
    "mintha az internetelőfizetést is warezolni lehetne valahonnan"

    Ez már a második ilyen komment, totál érthetetlen számomra. A te internetelőfizetésedből index/origo stb. egy fillért nem kap, ez nem nyilvánvaló mindenkinek? Ha pedig a reklámokat is blokkolod, egyenesen pénzt veszel ki a zsebükből, mert terheled a szerverüket.
  • DRFlame #12
    Ja ezt nem értem én sem. A tescoban is pénzért akarják adni az árut. Hát nem elég nekik, hogy a kocsimért meg a benzinért fizettem amivel oda kellett mennem? Pofátlanság.

    warez flame!
  • MasterMason #11
    "Az emberek úgy tekintenek az internetre mint egy köztéren lévő meggyfára, amiről bárki leszakíthat egy egy szemet"

    Ezt úgy mondod, mintha az internetelőfizetést is warezolni lehetne valahonnan. :P
  • Tetsuo #10
    A kulcsszó: publicisztika.
    Szolgai fordításért, átvételért egy garast sem fizetnék, de igényes, egyedi cikkekért igen. A formátum pedig csak kényelmi szempont.
    Herótom van azoktól a "cikkektől", amik holmi EU statisztikákkal próbálnak igazolni néhány agymenést, de Magyarországot nem érintik; vagy olyan német, angol, amerikai kutatásokról szól, amiben a magyarok is komolyan elöl vannak.
    Pl. az SG, Prohardver stb. nem nagyon ír magyar vonatkozású cikkeket, csupán aktuálpolitika / gazdaság témakörben.

    A friss hírekért, a hírügynökségek felé mindig is kellett fizetni. Ezeket késve, millió lappal egyetemben szárazon megjelentetni persze, hogy nem nagy biznisz.
  • Tetsuo #9
    Aztán mégis a médiamogulok a gazdagok, aki meg blokkolja a reklámot, maximum a középréteg. A köztéren lévő meggyfáról kiderül, hogy tulajdonosa van és csak ő lakik jól vele...
  • Tetsuo #8
    Van ott több is. :-)
  • DRFlame #7
    "kiadok" - egy szó
    "szoktatva az" - nincs vessző
    Jól megnézted :)