Berta Sándor

Nem egyszerű csatlakozni az Apple háztartási terveihez

Kérdéses, hogy a lakásautomatizálási rendszerrel kapcsolatban mely gyártók fogadják majd el az Apple feltételeit.

A cég korábban ismertetett elképzelése szerint az iPhone a lakás vezérlőrendszerévé válhat, ennek előmozdítására hozták létre a HomeKit csomagot a saját hardverek megalkotására. Ez lehetővé teszi az iOS-t futtató eszközöket használóknak az intelligens lámpák, termosztátok, garázskapuk és az internethez csatlakozó háztartási rendszerek vezérlését, akár alkalmazásokon, akár a Sirin keresztül.

A 9to5Mac szellőztette meg azt a hírt, hogy a HomeKit közel sem fog minden meglévő lakásautomatizálási rendszerrel kommunikálni és együttműködni. Nem lehet tudni, hogy a gyártók ezt hogyan fogadják majd és az is kérdéses, hogy ezzel a lépéssel az Apple vajon mennyire korlátozza be előre a saját mozgásterét. Tavaly úgy tűnt, hogy az Apple nem fog olyan hardvereket piacra dobni, amelyek a fűtést vagy a fényerőt szabályozzák, esetleg a zsalukat mozgatják. Mindez igaznak is bizonyult, de a kompatibilitás hiánya mindenképpen újdonság. A korlátozások azonban egyedül a kaliforniai társaságnak köszönhetők.

A legfontosabb változás az, hogy a Smart Home technikákkal való WLAN- vagy LAN-kommunikációt megvalósító megoldásokat előzetesen a Made for iPhone (MFI) program keretében kell minősíttetni. A minősítést az Apple végzi el. A társaság ugyan támogatni szeretné a ZigBee- vagy a Z-Wave protokollt használó rendszereket, de azt követeli, hogy az iPhone vagy az iPad készülékek a HomeKiten keresztül maguk vehessék fel a kapcsolatot a WLAN-hálózatokkal.

Az Apple néhány Bluetooth-kapcsolatra épülő terméknél koránt sem ennyire szigorú, de ezek csak szenzorok és nem például Bluetooth-kapcsolaton keresztül vezérelhető lámpák. A HomeKit alapvetően azoknak lehet érdekes, akik nem rendelkeznek lakásautomatizálási rendszerrel vagy a ZigBee-, illetve Z-Wave megoldások mellett döntöttek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dchard #2
    A meglévő lakásautomatizálási rendszerek is elsősorban az inkompatibilitás illetve a zártság miatt nem terjednek, és ezen az Apple a tőle szokásos módon csak rontani kíván. Nem látom miért szolgálná ez a technológia elterjedését, vagy ha már itt tartunk a vásárlók vagy az iparág érdekeit. Kb. mint a semmivel nem kompatibilis BT megoldásuk, meg lehet nézni az mekkora "siker" volt.
  • Ender Wiggin #1
    van egy csomó automatizálási lehetőség a szaros apple nélkül is. bármilyen okostelóval kompatibilisen.