Berta Sándor

Füstjelzők kerülhetnek az Apple készülékeibe

Az Apple otthoni rendszerekhez kapcsolódó fejlesztéseit a tűzesetek észlelésével toldaná meg.

A kaliforniai társaság még 2013 májusában nyújtotta be az Amerikai Egyesült Államok Szabadalmi és Márkahivatalához a 20140340216-os számú szabadalmát, amelynek értelmében hasonló rendszert valósítana meg, mint a Google Nest Protect. A cél egy olyan hálózat kialakítása, amely a tűz- és a füstjelzőkre épül. Ezek nemcsak az egyes esetekre hívnák fel a figyelmet, hanem azt is jeleznék a hálózatba kötött többi készüléknek, hogy pontosan hol keletkezett a tűz. Az adattovábbítás WLAN-on vagy mobil kapcsolaton keresztül valósulna meg.

Az Apple tűz- és füstjelző szenzorokat építene be a különböző termékeibe (iPhone, iPad, Mac, Watch, monitorok, jövőbeli televízió stb.). Egy tűzeset esetén így az okostelefon, a táblagép, a számítógép vagy az okosóra segítségével értesülne a felhasználó, függetlenül attól, hogy éppen hol tartózkodik. Sőt, még arról is tájékoztatást kaphatna, hogy hova menekülhet a tűz elől. További elképzelés, hogy az eszközökbe integrált gyorsulásmérőknek köszönhetően a segítők vagy a tűzoltók megállapíthatnák például, hogy egy épület melyik szobájában tartózkodnak túlélők. A koncepció része az is, hogy a tűz- és a füstjelzők a házban található más rendszerekkel is kommunikálnának, s egy tűz esetén aktiválják a szagelszívót vagy az udvaron lévő és a ház felé néző öntözőgépet.

Az Apple sok energiát fektet az otthoni rendszerekhez kapcsolódó fejlesztésekbe, egy olyan szoftverbe, amely segítségével az iPhone a lakás vezérlőrendszerévé válhat. A világítás bekapcsolása, a fűtés vezérlése, a riasztók beállítása mind elvégezhető lesz az új program és az iPhone segítségével. Ismertté vált az is, hogy az óriáscég intelligens otthonokhoz készíthet hardvereket és az új termékeket integrálná a meglévő kínálatába.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ragnaar #1
    Wow hogyhogy nem 8k kijelző ? (Mondjuk amerikában nem fűtenek mindenhol, meg nem tudom a borászat mennyire elterjedt, azt sem tudom mennyire gyakori ott a CO baleset de egy beépített CO érzékelő se lenne rossz ezen a nyomvonalon haladva.)