Berta Sándor

A Panasonic megva­lósí­totta a jövő városát

3000 ember számára készítettek számítógépek által vezérelt világot, annak minden előnyével és hátrányával együtt.

A társaság által megálmodott új település Tokió déli részén épült fel. Hivatalos neve Fujisawa Smart Town és elővárosnak minősül. A projektet még 2011-ben jelentette be a Panasonic. A várost hivatalosan a héten nyitották meg, egy egykori gyárterület helyén található. A település alapterülete 190 000 négyzetméter. A projektre eddig több mint 400 millió eurót költött a társaság, az első lakosok ez év elején költözhettek be.

A PanaHomes nevű otthonokban tucatnyi szenzor méri a fényviszonyokat és figyeli a lakók mozgását, hogy optimálisan szabályozni lehessen az áramfogyasztást. A saját fejlesztésű klímaberendezések, hűtőszekrények és televíziók automatikusan eljuttatják az adatokat a világhálóra és a fogyasztásukat hozzáigazítják a külső körülményekhez. A vécék önmagukat tisztítják és mindent az óriáscég energiarendszere irányít. A háztetőkön elhelyezett napelemek termelik az áramot, amit vagy visszatáplálnak a hálózatba vagy lítium-ionos akkumulátorokban tárolnak későbbi felhasználásra. Minden ház rendelkezik üzemanyagcellával, amely képes biztosítani éjjel vagy borús időben a szükséges árammennyiséget és egyúttal segít a forró víz előállításában is. Minden berendezés a Panasonic terméke.


Az intelligens életstílus része az autók megosztása is: a kapott táblagépek segítségével bárki megvizsgálhatja, hogy melyik elektromos autó érhető el éppen. A gépkocsikat bárhol fel lehet tölteni. A hosszú távú cél az, hogy a város 100 éven át önellátó legyen. A pozitívumok mellett vannak negatívumok is. A házak, illetve a szenzorok lehetővé teszik a lakók életének folyamatos megfigyelését és a mozgási profiljaik elkészítését. Mindez meglehetősen kiszolgáltatottá teszi a felhasználókat és a központi vezérlőrendszer vonzó célpont a hackerek számára.

Michael Langbehn, a Panasonic menedzsere elmondta, hogy a Fujisawa egy az élet minden területét lefedő koncepció. A projekt várhatóan 2018-ban fejeződik be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #9
    Eloszor is nem egy varost epitettek, hanem egy meglevo varosban egy lakoparkot. Masreszt minden haz szigetuzemben mukodik, de halozatban, azaz ki tudjak segiteni egymast. Aksik helyett pedig uzemanyagcellakkal tarolnak. A megfigyelorendszer meg azert kell, mert gated community, tehat zart lakopark, viszont kapuk es szogesdrot helyett nyomkovetot hasznalak a lakokon es a vendegeken. Akin nincs az behatolo. Igy a gyerekek sem tudnak elmaszkalni, mert a nyomjelzo mindenhol mukodik.

    Szoval ceges lakopark minden kiserleti technologiaval aztan majd 2018-ig kidobjak ani nem valik be.
  • lamer the true #8
    Ez egy tanulmány, hogy elemezzék ennek a típusú városnak a lakóit. Ha mondjuk te rendelsz tőlük egy ilyen várost a céges dolgozóidnak, akkor már tudni fogják mi a legoptimálisabb egy ilyen városnak.
  • TokraFan #7
    Ja, meg arról is mikor kefélsz, mikor és mennyit dohányzol, mennyit ülsz TV előtt, mennyit kertészkedsz, kik a haverjaid, hányszor iszod le magad, hány nővel csalod a feleségedet, hányszor túrod az orrodat stb. Nem tudhatod, mikor lehet bármelyiket felhasználni ellened.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2014.12.10. 17:55:08
  • RAZOR27 #6
    "A házak, illetve a szenzorok lehetővé teszik a lakók életének folyamatos megfigyelését és a mozgási profiljaik elkészítését"

    Tennék rá magasról :D Remélem legalább a hekkereknek hasznára lehet az infó arról mennyit ülök a vécén :D hamár másnak nem.
  • TokraFan #5
    Ha elektromos rendszerre tudnak visszatáplálni, akkor rá vannak kötve a hálózati energiarendszerre, ergo nem egyértelmű, hogy minden esetben saját erőből fog működni a város. Másrészt, a napenergia legnagyobb kihívása ma is az energi a tárolása. Hiába tárolnak akkukban, mert hamar avulnak, folyamatosan romlik a hatásfokuk, míg végül pár éven belül cserére is szorulnak. Egy ekkora város esetén a csere költségeibe bele sem merek gondolni.
    Aztán ott a privacy probléma is. De ami talán a leginkább látszik, az a teljes kiszolgáltatottság. A lakó szinte semmit nem szabályoz, mindent egy központi számítógépes rendszer és a rajta futó szoftver dönt el. Nos, én ebbe így be nem költöznék semmi pénzért. A jövő sokkal inkább a sziget rendszerű önellátás, mely egyes házakra korlátozódik. Ezeket a technológiákat kellene fejleszteni és az árakat csökkenteni. A függés a multiktól már így is nagyobb, mint valaha.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2014.12.10. 17:42:35
  • NullZ3r0 #4
    Igen, rosszul. Energiáról volt szó.
  • barret #3
    A hosszú távú cél az, hogy a város 100 éven át önellátó legyen.
    Hmmm nem esett szó arról például,hogy állítják elő a táplálékot!
    És még lehetne sorolni... Vagy rosszul értelmezem az "önellátó" szót?
  • Omega #2
    A "projekt" szót sokan használják egy nagyobb építkezés szinonimájaként, nyilván az angolból vették át. A szövegből neked is lejöhetett volna. Ha nem vagy elég okos, ne okoskodjál okoska.
  • hungi #1
    "A hosszú távú cél az, hogy a város 100 éven át önellátó legyen. "
    "A projekt várhatóan 2018-ban fejeződik be."

    Tetszik érteni?