Berta Sándor

Az öregedő társadalom segítheti az intelligens otthonok elterjedését

Számos gyártó, különböző megoldások és célok; ezek miatt az intelligens otthonok piacán a közeljövőben nem igazán lehet számítani áttörésre.

Energiamegtakarítás, biztonság az idősöknek vagy egyszerűen a kényelmi szempontoknak való megfelelés - ilyen címszavakkal reklámozzák a különböző cégek az intelligens otthonokat, azonban kérdéses, hogy valóban szükségük van-e a felhasználóknak ilyen lakásokra vagy házakra. Joachim Quantz, a Connected Living innovációs kezdeményezés kutatója úgy vélte, hogy az embereknek nem kell intelligens hűtőszekrényekre, az ilyen berendezéseket senki sem akarja megvásárolni. Szerinte ezek az ötletek akkor bukkannak fel, amikor egy kutatási projekt során azt tartják szem előtt, hogy mi lenne technikailag lehetséges.

Jelenleg az Accenture tanácsadó cég adatai alapján csupán a németek három százaléka használ intelligens háztartási technikákat. Ez az arány öt esztendő múlva 35 százalék lesz, a növekedés elsősorban a hálózatba kötött eszközöknek lesz köszönhető, amelyek az otthonokat energiahatékonyabbá és kényelmesebbé fogják tenni. Ilyen megoldások lesznek például az intelligens fűtés- és világításvezérlés. Emellett a legnagyobb növekedés a gondozási területen valósul majd meg, ami a társadalom öregedésének lesz köszönhető. Valóban hasznosak lehetnek majd azok a zuhanyzók, amelyek érzékelik, ha valaki elesik és ilyenkor automatikusan értesítik a mentőket, miként a karkötőkbe beépített szenzorok is, amelyekkel az érintett személy hívhat bármikor segítséget.

Ugyanakkor az energiahatékonyság érzelmi szempontból nem túlzottan szólítja meg a lehetséges ügyfeleket. További akadályokat jelentenek a magas költségek: ami technikailag megvalósítható, azt nem biztos, hogy érdemes is megcsinálni. A háztulajdonosok például csak akkor fognak befektetni egy új fűtésrendszerbe, intelligens és energiahatékony megoldást választani, ha a régi elromlott. Az is probléma, hogy jelenleg nincsen olyan alkalmazás, amely a technológiát egyértelműen áttöréshez segítené. A mostani megoldások arra jók lehetnek, hogy felkeltsék a felhasználók érdeklődését és belépőt jelentsenek ebbe a világba, de jelenleg mértékadó hívószóként csak a kényelem és a komfort szolgál.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • passatgt #3
    Szerintem rosszul gondolod. Csak egy egyszerű példa, egy okos termosztát(pl nest) kevesebb energiát fogyaszt, mint amennyit neked megspórol:)
  • barret #2
    Hülyének vagyunk nézve.
    Szerintem akkor takarítok meg több energiát,ha kevesebb elektromos kütyü van bekapcsolva. De pont az ellenkezőjét erőltetik. Még a kotongumi is legyen intelligens!
    Hogy el tudják adni a sok elektronikai szemetüket.
  • AgentKis #1
    A francnak hiányzik, hogy a telefon, az autó, a biztonsági kamerák, a pontgyűjtő kártyák után még a ház többi berendezése is "kémkedjen" utánam. Azaz, hogy azokon keresztül IS megfigyelhető legyek...